2008-2009 arasındaki finansal kriz sırasında ABD devleti tarafından iflastan kurtarılan General Motors'un 10 yıl süren kârlı bir dönemden sonra yeniden yapılanmaya gitmesi ABD otomobil endüstrisinin bir dönüm noktasına geldiğine işaret ediyor.
General Motors CEO'su Mary Barra, Kuzey Amerika'daki beş fabrikayı kapatacaklarını ve 15,000 işe son vereceklerini ve böylece yeni teknoloji ve insansız taksi gibi yeni hizmetlere yatırımları sürdürebileceklerini söyledi.
"İçinde bulunduğumuz endüstri çok hızlı değişiyor. Temel faaliyetlerimizi güçlendirmek için bunları yapmak zorundayız."
FABRİKALARI KAPATACAK
GM gelecek yıl üç montaj fabrikasını kapatacak. Bunlar arasında küçük araçların yapıldığı Ohio'daki fabrikası, Detroit-Hamtrack fabrikası ve Kanada'daki Oshawa montaj tesisleri bulunuyor. Şirket bu fabrikalarda üretilen bazı araçların üretimine de son verecek. Bunlar arasında Chevrolet Cruze, hibrit Chevrolet Volt, Cadillac CT6 ve Buick LaCrosse bulunuyor. Cruze'un üretimi ise ABD dışındaki pazarlar için Meksika'da devam edebilecek.
GM, aktarma organı imal eden iki fabrikanın üretim takviminde 2019'dan sonra yeni üretim planlanmadığını ve fabrikaların kapanabileceğini belirtti. Bunlara ek olarak Kuzey Amerika dışında iki fabrika daha kapatılacak.
ELEKTRİKLİ ARAÇLARA YATIRIM İKİ KAT ARTACAK
GM bir yandan toplam sermaye harcamalarını azaltırken, gelecek iki yılda elektrikli ve otonom araçlara yaptığı yatırımları iki kat artıracak.
Şirket geçen yıl açıkladığı planlarına göre Kuzey Amerika'da 2023 yılına kadar 20 yeni pilli-elektrikli araç modelini üretime alacak. Ayrıca 2020'ye kadar en az 10 yeni modelin Çin'de üretimine başlayacak. Bu araçların üretime geçmesi için yeni yatırımların yapılması gerekiyor.