Müşterılerın ilgi alanlarını, alışkanlıklarını izleyen ve analizini yapan big data (büyük bilgi) mühendisliği fuarcılıkta başarılı sonuçlar veriyor. Bu tekniği kullanan CNR Holding de, big data alanına yaptığı 11 milyon dolarlık yatırımla yabancı alım heyeti sayısında hedeflediği oranın da üzerine çıktı. 2017'de Global Pazar İstihbarat Sistemi'ni (BIA) kurarak, big data/cloud sistemlerine yatırım yaptıklarını söyleyen CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, 2018'de düzenlenen fuarların yabancı alıcı sayısının yüzde 106 arttığını söyledi.
1.5 yıl önce kurulan sistemin asıl amacının Türkiye'nin ihracatını artırmak olduğunu vurgulayan Erem, uygun alıcıları belirlemek üzere bazı ülkelerde Pazar İstihbarat Ofisleri açtıklarını, bazı ülkelerde ise yeni temsilcilik anlaşmaları yaptıklarını söyledi. Erem, "Dört dilde 240 kişiden oluşan Global Pazar İstihbarat ekibimiz, fuar düzenlediğimiz sektörlerde Türkiye'de firmaların neler ürettiği bilgisini topluyor. Bu bilgiler çerçevesinde üretilenlerin alıcısı olabilecek dünyanın dört bir yanındaki şirketler, uluslararası veri tabanlarından belirlenerek Türk firmaları ile buluşturulmasını sağlıyoruz" dedi.
Erem, "Örneğin Furniture İstanbulİstanbul Mobilya fuarımıza katılan yabancı alıcı bir önceki yıla göre yüzde 86 artışla 5 bin 906'ya, Food İstanbul fuarına katılan yabancı alıcı sayısı yüzde 78 artışla 6 bin 445'e, AYMOD Uluslararası Ayakkabı Moda fuarına katılan yabancı alıcı sayısı yüzde 93 artışla 2 bin 850'ye, Hostech Tüsid fuarına da katılan yabancı alıcı sayısı yüzde 124 artışla 9 bin 266'ya çıktı" diye konuştu.
Bu amaçla M29 Dış Ticaret şirketini de kurduklarını ifade eden Erem, "Elimizdeki dataları her gelişlerinde güncelliyoruz. Bazı alıcı firmalar 2, 3 yıl hatta 5 yıllık ziyaretleri için rezervasyonlar yapıyor" dedi.
FUARA KATILANLAR 2 MİLYAR $ BIRAKTI
Fuarcılığın, temel sektörlerin başında geldiğini vurgulayan Erem sözlerini şöyle sürdürdü: "Organize ettiğimiz fuarlarda 2016'da 202 bin, 2017'de 278 bin yabancı alıcı ağırladık. Bu yılın ilk 10 ayında 346 bin yabancı alıcıya ev sahipliği yaptık. Yabancı ziyaretçiler, seyahate 860 milyon dolar, konaklamaya 400 milyon dolar, yeme-içmeye 420 milyon dolar ve diğer harcamalara da 320 milyon dolar olmak üzere toplamda 2 milyar dolar para harcadı. Kişi başına ortalama 2 bin 500 dolarla ülkemize ciddi oranda döviz bırakıyorlar."