Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin sağlıkta küresel bir marka olacağını belirterek 12 milyar dolarlık ithalatı ihracata çevireceğini söyledi. Dünya devleri GE, Philips, Siemens gibi firmaların gözünü diktiği 2 milyar dolarlık tıbbi cihaz ihalesinde Türkiye'nin ihracat hakkına sahip olması garantisi istediklerini ilk kez SABAH aracılığıyla açıklayan Bakan Koca, "İhracat garantisi olmadan alım garantisi veremeyiz. Türkiye'de yerli üretim, daha ucuza alımın yanında ihracat garantisini de görüşüyoruz" dedi.
YERLİ PARTNERE ALTIN HİSSE
Sağlık Bakanı Koca, gelecek dönemde sağlıkta yapılacak yeni düzenlemelere ilişkin şunları kaydetti: "Yerlileşmede yeni bir model üzerinde çalıyoruz. Teknoloji transferini başka bir boyutta planlamalıyız. Bugünden yarına üretemeyeceğimiz MR gibi tomografi gibi ürünler için alım yapılacak. Sadece tüketeceğimizi yerli üretmek için değil buradan gönül coğrafyamıza ihraç edeceğimiz bir model kurmalıyız. Eğer uygun marka olursa dünyanın her yerine satabiliriz. Yerli partnerle, TÜSEB'de altın hisse olma şartıyla ASELSAN'la birlikte GE, Philips, Siemens gibi üretici firmaların da katılacağı ihaleye açarız."
Tüm firmalara iki yıl sonra üretim bandının Türkiye'de olması gerektiğini anlattıklarını belirten Bakan Koca, "Biz bu ürünleri daha ucuza alacağız. Ayrıca üretimin olmadığı dönemde de Türkiye üzerinden ihracat garantisi istediğimizi belirttik" şeklinde konuştu.
SAĞLIK TURİZMİNE ÇİN MODELİ GELİYOR
Sağlık turizmine odaklanacaklarını belirten Bakan Koca, "Büyük bir güç var elimizde. Türkiye'nin sağlıktaki birikiminin, merkezlerinin, tedavi ve hizmet ücretlerinin şeffaf olarak belirleneceği bir sistem kuracağız. Çin'de olduğu gibi yurtdışından getirilecek hasta başına teşvik verecek model üzerinde çalışıyoruz. Ne kadar hasta getiriyorsa karşılığında o şirkete belli bir oranda pay verebiliriz" dedi.
Ayrıca yabancı hastalar için de Merkezi Hekim Randevu Sistemi oluşturabileceklerini belirten Bakan Koca, "Hasta hekimini online randevu alabilir. Azerbaycan, Irak, Libya gibi çok hastanın geldiği ülkelere tedavi sonrası sağlık kontrollerinin yapılabilmesi için sağlık merkezi kurabiliriz. Bunu yapan ülke yok. İlk biz oluruz. Uygun olan, TİKA'nın açtığı hastaneleri de bu şekilde kullanabiliriz. Libya bugün vatandaşının yurtdışı tedavisi için yıllık 3 milyar dolar ödüyor. Biz bunun sadece 50 milyon dolarını alabiliyoruz" şeklinde konuştu.
ACİL PERFORMANSINA İNCE AYAR
Acillerin iş yükünü de azaltacakların belirten Bakan Koca planlarını şöyle aktardı: "Acillerin yoğunluğunda katılım payının yanı sıra hekimlerin de performans ücretleri etkili oluyor. Acillerin hasta giriş oranı yüzde 30 seviyesinde. Dünyada en fazla yüzde 8'lerde. Böyle devam ederse acil hastanesine dönüşeceğiz. Her hastanın acilden girişi doğru değil. Sistemi toptan değiştireceğiz. Gündüz poliklinik hizmetlerini teşvik edeceğiz. Mesela MHRS'den randevulu hastaya bakan doktora daha yüksek performans vereceğiz. Acilde, sarı, kırmızı ve yeşil alandaki performans oranlarını da değiştireceğiz. Reçete oranları, reçetenin içeriği değişecek. Hasta memnuniyet ölçüsünü de anketlerle değil çapraz tedavi parametreleriyle yapacağız."