Dövizle sözleşme yasağına istisnalar getirildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Karar'da değişiklik yapılmasını öngören tebliği yayımlandı. Buna göre, yurtdışında üretilen yazılımların yanı sıra, iş makinası ve leasing sözleşmelerine istisna getirildi. Kiracıların konut ve işyeri kiralarken, mülk sahibine dolar, euro gibi döviz üzerinden ödemiş oldukları depozitolar yasaktan muaf tutuldu. Kiracılar, vermiş oldukları depozitolarını, sözleşme süresinin bitiminde mülk sahibinden döviz olarak alabilecek, yeni kiralamalarda ise döviz üzerinden depozito verilemeyecek.
VATANDAŞLIK ESAS ALINACAK
Türkiye'deki yerleşik kişiler serbest bölgelerde gayrimenkul satış ve kiralama sözleşmelerini döviz cinsinden veya dövize endeksli yapabilecek. Vatandaşlık bağı bulunmayan kişiler istisna sayılacak. Bu kişiler gayrimenkul kiralama sözleşmelerindeki yükümlülüğünü dövizle karşılayabilecek. Donanım ve yazılımlara ilişkin sözleşmelerin döviz cinsinden olması muafiyeti sadece yurtdışında üretilen ürünler için geçerli olacak.
En yüksek işsizlik maaşı bin 623 lira!
SERMAYE PİYASASI KAPSAM DIŞI
Sermaye piyasası araçları istisna kapsamına alınırken, taşımacılık faaliyetlerine ilişkin hizmet sözleşmelerinde akaryakıt fiyatlarına endeksleme yapılması mümkün olacak. İş makinelerine ilişkin satış ve kiralama sözleşmeleri, döviz cinsinden ya da dövize endeksli olabilecek.
NELERE MUAFİYET GETİRİLDİ?
Döviz cinsinden maliyet içeren eser sözleşmeleri döviz cinsinden kararlaştırılabilecek. Finansal kiralama (leasing) sözleşmelerine ilişkin bedellerin de döviz cinsinden kararlaştırılması mümkün olacak. İstanbul Havalimanı başta olmak üzere havaalanları ve limanlarda gümrüksüz satış mağazaları döviz üzerinden kiralanabilecek. Daha önce imzalanmış taşıt kiralama sözleşmelerinin yanı sıra yolcu taşıma amaçlı ticari taşıt satış sözleşmeleri de döviz yasağından muaf tutuldu. Eylülde, Türk vatandaşlarının kendi aralarında döviz üzerinden kiralama ve satış sözleşmesi yapması yasaklanmıştı.