Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Zafer Anıtı' olarak tanımladığı, İstanbul'u dünyanın 'hub'u haline getirecek olan Yeni Havalimanı'nın ilk fazı bugün kapılarını açıyor. Tüm etapları tamamlandığında 200 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olacak olan İstanbul Yeni Havalimanı, ilk fazıyla 90 milyon yolcuya hizmet verecek. Afrika, Uzakdoğu ve Asya'yı İstanbul üzerinden Avrupa'ya bağlayacak olan Yeni Havalimanı, Türkiye'nin ticaretini canlandırırken turizme de yeni bir soluk katacak. Yeni Havalimanı'ndan aktarmalı uçacak transit yolcuya göz diken turizmciler, turisti İstanbul'da bir gece de olsa konaklatmayı hedefliyor. Bu doğrultuda projeler geliştiren turizmciler, iki yıl içinde yaklaşık 3 milyon transit yolcuyu İstanbul'da ağırlamayı planlıyor. Yeni Havalimanı'nın yatırımcı için de bir cazibe merkezi haline dönüştüğü aktaran turizmciler, birçok yatırımcının bölgede arazi topladığını ve otel açmak için yarışa girdiğini belirtiyor.
YENİ BÖLGELERE ACAĞIZ
Türkiye Seyahat Acenteleri (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, Yeni Ekonomi Programı'nın (YEP) kapsamında Türkiye'nin Çin, Hindistan, Japonya gibi alternatif pazarlara açılmayı hedeflediğini söyledi. Bağlıkaya, "Bu ülkelerin gelir düzeyi ve harcama kapasitesi yüksek. Bizim bu profile yönelik en büyük sorunumuz güvenlikti ancak o duvarı aştık. Bu pazardaki bir diğer sorunumuz da ulaşım. Atatürk Havalimanı'nda yaşadığımız sıkışıklığı Yeni Havalimanı ile aşacağız" dedi. Yeni Havalimanı ile birlikte bu destinasyonlarda çok ciddi bir kapasite artışı olacağına dikkat çeken Bağlıkaya, "Havalimanı açıldıktan sonra birkaç yıl içinde İstanbul'a gelen turist sayısında çok ciddi bir artış bekliyoruz. Bu havalimanı üzerinden aktarmalı uçacak transit yolcuyu bir gün İstanbul'da ağırlamayı hedefliyoruz" diye konuştu.
KÖRFEZ'İN RADARINDA
İstanbul Yeni Havalimanı'nın turizm sektörüne yeni bir soluk katacağını belirten TÜRSAB Başkan Yardımcısı Hasan Erdem de, bölgede bir yatırım yarışının başladığını söyledi. Erdem, "Kuveyt, Bahreyn, Katar, Suudi Arabistan, BAE'nin içinde yer aldığı Körfez ülkelerinden pek çok yatırımcı Yeni Havalimanı çevresinde arazi arayışında" dedi. İlerleyen yıllarda bölgenin çok değerleneceğini aktaran Erdem, "Fiyatlar şimdiden yükseldi. Eskiden dönümü 12 bin dolara satılan bölgedeki araziler şu an 35-40 bin dolara gidiyor. Denize kıyısı olan bölgelerde bu fiyatlar çok daha yüksek" şeklinde konuştu. Bodrum Tanıtma Vakfı Kurucu Başkanı ve Sianji Group'un patronu Recai Çakır da, Türkiye'de hizmet veren turizmcilerin otel yatırımı için bölgede arsa baktığını söyledi. Kendilerinin de bölgede arazi arayışı içinde olduklarını anlatan Çakır, "Bodrum'daki otel, rezidans ve sağlık merkezinden oluşan yatırım konseptini Yeni Havalimanı çevresinde hayata geçirmeyi planlıyoruz. Biz 30 yıllık işletme ve 10 yıllık sağlık turizmi deneyimimizi burada da değerlendirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
TRANSİT ORANI ARTTI
İspanyol turizm danışmanlığı firması ForwardKeys, yaklaşık 1.7 milyon rezervasyon işleminden yola çıkarak yaptığı ve 2018 yılının ilk çeyreğini kapsayan trend raporunda, İstanbul üzerinden gerçekleşen transit uçuşların oranının önceki yıla göre yüzde 21 arttığını ifade etti. İsrail, Ortadoğu, İran ve Kuzey Hindistan yönündeki ABD ve Avrupa çıkışlı uçuşlar için bu talebin arttığını belirten ForwardKeys'in raporunda İstanbul'un coğrafi konumundan dolayı ilerleyen dönemde daha da fazla kazanç sağlayacağını belirtiyor.