Gayrimenkul sektörünün, talep açısından zaman zaman dalgalanmaların yaşandığı bir yıl geçirdiğini söyleyen GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, son yıllarda edindiği bilgi birikimi sayesinde, oldukça esnek bir yönetim tarzı sergilediğini belirtti. Yetgin, "Kurumsallaşan sektörümüzün, daha profesyonel yönetim ile Türkiye dinamiklerini ve gayrimenkul sektörünü iyi analiz etmelerinin rolünün büyük olduğunu düşünüyorum" dedi. Sektörün yılların verdiği deneyimle gelişen şartlara uyum sağladığını kaydeden Yetgin, "Hem üretim hem de finansal anlamda eksikliklerinin giderilmesiyle, çok daha başarılı ve katma değerli çalışmalar yapılacağı ortada. Sermaye Piyasasında sektör için yeni bir finansal kaynak olarak Gayrimenkul Sertifikası, Gayrimenkul Yatırım Fonları ve Altyapı GYO'larının daha etkin bir şekilde değerlendirilmesi, gayrimenkul sektörünün önünü açıyor" şeklinde konuştu. Feyzullah Yetgin, gayrimenkulün en güvenli yatırım araçlarından biri olarak görülmeye devam edildiğini belirterek, "Türk halkının gayrimenkul sahibi olmak gibi bir alışkanlığı var. Bu eğilimi, tasarruf, sosyal güvenlik sistemi bağlamında da değerlendirdiğimizde, konut sahibi olmanın bir yandan da mecburiyet olarak görüldüğünü söyleyebiliriz" dedi. Yetgin, "2017'de 1 milyon 409 bin 314 adet konut satışı ile son 10 yılın rekoru kırıldı. 2018 yılının sonunda, konut satışında 2017 yılı rakamlarına yaklaşılacağına, önümüzdeki yıl ise yeni bir rekor kırılacağına inanıyoruz" diye konuştu. ÖNEMLI
ADIMLAR ATILDI
2018'in ilk 9 ayında sektöre ivme kazandıracak önemli adımlar atıldığının altını çizen Feyzullah Yetgin, "Tapu harcı ve KDV'nin indirilmesiyle birlikte, kamu bankalarının konut kredi faizlerini düşürmesinin ardından, GYODER, İNDER ve KONUTDER olarak güç birliğine giderek bir kampanya gerçekleştirdik. Tüm peşin ve konut kredili satışlarda yüzde 20 indirim ve 5 peşinat kampanyası, bankaların 0,98 faizle konut kredisi desteğiyle sektörde büyük bir ivme yarattı" dedi.
SEKTÖR ŞEFFAFLAŞMALI
Feyzullah Yetgin, GYODER'in sektörün şeffaflaşması, kurumsallaşması, etik kodların belirlenmesi, gayrimenkul finansmanında çeşitlilik ve Anadolu'ya açılma faaliyetleri bulunduğunun da altını çizdi. Yetgin, şöyle devam etti: "Ülkemizde gayrimenkul sektörüne çok fazla ağırlık verildiği düşünülüyor ancak gayrimenkul sektörüne daha fazla önem verilmesi gerektiği inancındayım. Biz bugün 2023, 2071 Türkiye'sini konuşuyorsak, dünyanın yaşanabilir şehirleri ile ilgili endekslerde üst sıralarda yer almak istiyorsak, önümüzdeki 15-20 yıl durmaksızın çalışmalıyız."