Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, yeni havalimanına İstanbul'un farklı noktalarından toplu ulaşımla 38 dakika ile 60 dakika arasında gidilebileceğini söyledi. Bakan Turhan, "Pendik'ten kalkan bir otobüs 60, Avcılar'dan 52, Kadıköy'den 50, Üsküdar'dan 45, Taksim'den 41, Kavacık, Sarıyer ve Beşiktaş'tan 40, Gayrettepe'den ise 38 dakikada ulaşım sağlayabilecek" dedi.
ULAŞIM NASIL OLACAK?
Bakan Turhan, Pendik, Tuzla gibi bölgeler TEM otoyolu ile ulaşım sağlayacağı gibi Kuzey Marmara Otoyolu denilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü katederek Odayeri üzerinden havaalanlarına ulaşım sağlanabileceğini söyledi. Turhan, "Kartal, Maltepe, Kadıköy, Üsküdar, Beykoz gibi yerleşimler de Ümraniye, Sultanbeyli, Sultançiftliği, Çekmeköy gibi bölgelerimizdeki insanlarımız buraya birinci çevreyolunu, ikinci çevreyolunu Fatih Sultan Mehmet Köprüsü üzerinden katederek Hasdal kavşağı, Hasdal-Kemerburgaz-Yassıören güzergahından havalimanına geçebilecek. Kuzey Marmara otoyolunun şu anda hizmet veren Odayeri kavşağı ile Yassıören arasındaki kısmını da havaalanı ile birlikte hizmete açacağız. Yine Yassıteker'e bir tüp geçitten geçerek Mahmutbey üzerinden veya karşıya ulaşarak Avrasya üzerinden geçip Mahmutbey üzerinden Mahmutbey-Odayeri istikametinde karayolu imkanı var. Ayrıca Sarıyer, Beşiktaş, Şişli, Beyoğlu, Fatih, Bakırköy, Güngören, Esenler, Bahçelievler, Bağcılar gibi boğazla Küçükçekmece arasındaki İstanbul'un en yoğun yerleşim alan bölgeleri, bunlar da Hasdal- Kemerburgaz-Göktürk istikametinin batı tarafındakiler Mahmutbey kavşağından Odayeri istikametindeki Odayeri-Mahmutbey bağlantısını kullanarak ulaşabilecekler. Ayrıca Gaziosmanpaşa kavşağından yine Esenler kavşağından Arnavutköy istikametinde otoyol sistemine girmeden Arnavutköy, Tayakadın yolu üzerinden ulaşabilecek. Beylikdüzü, Esenyurt, Büyükçekmece ve İstanbul'un en batısındaki yerleşimlerde D100 ve TEM otoyolundan gelip Çatalca-Subaşı-Tayakadın güzergahını kullanabilecek" diye konuştu.
5.5 MİLYON TON KARGO
Yatırım bedeli yaklaşık 10.2 milyar euro olan havalimanını yapan şirketlerin 'yap-işlet-devret' modeli kapsamında 25 yıllığına işletmeyi üstlendiklerini anlatan Turhan, "Havalimanı açıldıktan sonra toplam 25 yıllık süre içerisinde devlete 22.2 milyar euro para verecek. Devlet burada hiçbir şey harcamadı. Finansmanını görevli şirket yurtdışından sağladı" dedi. Yeni havalimanında 250 adet merkeze uçuş yapılacağını söyleyen Turhan, "Asya Pasifik bölgelerine doğru ticaret kayıyor. Çin'in Hindistan'ın Güney Kore'nin ticaretteki etkinliği artıyor. Bu havalimanı 5.5 milyon ton kargo kapasitesine sahip bir havaalanı olacak" diye konuştu. Havalimanında 30 Ekim 03.00'da taşınma işlemlerinin başlayacağını söyleyen Turhan, "Taşınma 31 Aralık'a kadar tamamlanacak" dedi.
150 LÜKS OTOBÜS TAHSİS EDİLECEK
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bazı noktalardan İETT otobüsleri ve diğer yeni yaptığı lüks transit otobüslerle transit imkânı sağlayacağını anlatan Turhan, şöyle konuştu: "150 otobüsle bagajlı lüks taşımacılık yapılacak. Bunlar günde 75 bin yolcuyu rahatlıkla taşıyabilecek. Otobüslerin en yakın mesafede olanı Avrupa tarafından Yenikapı-Sirkeci üzerinden kalkacak. En uzak mesafede olanı da Pendik'teki Yüksek Hızlı Trenin bulunduğu istasyondan kalkarak havaalanına ulaşım sağlayacak. Pendik'ten kalkan bir otobüs 60, Avcılar'dan 52, Kadıköy'den 50, Üsküdar'dan 45, Taksim'den 41, Kavacık, Sarıyer ve Beşiktaş'tan 40, Gayrettepe'den ise 38 dakikada ulaşım sağlayabilecek."