Turkuvaz Medya tarafından, İstanbul Yeni Havalimanı'nda düzenlenen 'Hedef 2023 Büyük Türkiye' Zirvesi kapsamında, 'Milli Enerji', 'İletişim ve Taşımacılık' ve 'Savunma Sanayi' olmak üzere üç panel gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü aHaber Ekonomi Müdürü Özlem Doğaner'in üstlendiği 'Milli Enerji' panelinde, Enerji Bakan Yardımcısı Mithat Cansız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye Petrolleri Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Türk Telekom Satış ve Müşteri Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ümit Önal panelist olarak yer aldı. Panelde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mithat Cansız, enerji üretiminde yerlilik oranının artmasını hedeflediklerini söyledi. Cansız, "Bunun için örneğin maden ruhsatı verdiğimizde madenin işletilmesini şart koşuyoruz. Böylece hammadde ihraç edip işlenmiş halinin pahalı olarak ithal edilmesinin önüne geçeceğiz. Bunun bir örneğini Bandırma'da Çinlilerle gerçekleştirdik. Bor karbür fabrikası kurulacak. Buradan savunma sanayisine stratejik üretim yapılacak" dedi. Maden yönetmeliğinin çıkarıldığını söyleyen Cansız, "Torba yasası hazırlıyoruz. Altın, gümüş, platin hariç bakır ve krom gibi alanlarda yatırım yapacak yatırımcılara yüzde 75 katkı sağlayacak bir çalışma yapacağız" diye konuştu.
KAYA GAZI DEVRİMİ
Türkiye
Petrolleri Genel Müdürü Melih Han Bilgin, petrol aramalarına hız verildiğini, ayrıca potansiyeli çok yüksek olan kaya gazı ve petrolün aramalarına başlanacağını söyledi. Güneydoğu'da ilk kaya gazı sondajının yapılacağını vurgulayan Bilgin, "Kaya gazı devrimi Türkiye'nin gündemine girdi. Güneydoğu'da sondajlar yapılacak. Devamında da Trakya'da arama yapacağız" dedi. 95 yıldır Türkiye'de faaliyet gösterdiklerini söyleyen Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, son 16 yıllık dönemde bürokratik ve hükümet olarak öze sektörün çok büyük destek gördüğünü, bunu da yabancı yatırımcılara anlattığını söyledi. Erdem, Türkiye'ye dönük yatırımların da artarak devam edeceğini belirtti. Türk Telekom Satış ve Müşteri Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ümit Önal ise, "Kamuya büyük sağlatan akıllı şehirler uygulaması konusunda çalışmalarımızı artırıyoruz. Akıllı şehir projelerini Karaman, Kars ve en son Antalya'da hayata geçirdik. Bu yıl Kırşehir ve Mersin'i tamamlayıp 5 şehre ulaşacağız. 2019 ve 2020'de de akıllı şehir sayısını 20'nin üzerine çıkaracağız" dedi.
ÜSTÜN KALİTEDE HİZMET SUNULACAK
ATV
Ankara Temsilcisi Şebnem Bursalı'nın moderatörlüğünde gerçekleşen 'İletişim ve Taşımacılık' başlıklı panele İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran, Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve THY Genel Müdür Yardımcısı Murat Şeker katıldı. Panelde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Yeni Havalimanı ile ilgili servis ihalesini anlattı. İlk ihalenin iptal sebebinin yolculara daha kaliteli servis verilmesinden kaynaklandığını belirten Uysal, bunu çözerek Yeni Havalimanı'na yakışan üstün kalitede bir ulaştırma hizmeti sunduklarını ifade etti. Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran da, Türkiye'nin denizcilikte 16 yılda büyük aşamalar kaydettiğini belirterek, "2002'de 190 milyon ton yük elleçlenirken, geçen yıl 471 milyon tona çıktı. Dış ticaretimiz 149 milyon tondan 347 milyon ton ulaştı" dedi. Kıran, bürokrasinin daha da azaltılmasıyla yeni yatırımların artacağını sözlerine ekledi.
DATA TÜRKİYE'DE KALMALI
Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu ise, Türkiye'nin ürettiği datanın, Türkiye'de kalması gerektiği, 2023 hedefleri içerisinde kurum olarak buna dönük çalışacaklarını söyledi. Terzioğlu, "Türkiye'de büyük oranda data üretiliyor. Bunlar yurtdışında tutulduğu için, işlenmiş datanın satışından elde edilen gelir yurtdışına gidiyor. Biz bunu tersine çevirmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, "Yeni Havalimanı projesinden sonra dünyanın birçok ülkesinden teklifler gelmeye başladı" dedi. THY Genel Müdür Yardımcısı Murat Şeker ise, THY'nin 2023'de 450 uçaklık bir filoyu hedeflediklerini vurguladı.
SAVUNMADA YAPAY ZEKÂ DÖNEMİ
SABAH Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu'nun moderatörlüğünde 'Savunma Sanayi' paneli gerçekleştirildi. Savunma sanayi sektörünün önde gelen kuruluşlarının temsilcileri, 2023 vizyonlarını anlattı. Etkinlikte Aselsan Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) Genel Müdürü Temel Kotil, Savunma Teknolojileri Merkezi Genel Müdürü Murat İkinci ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar panelist olarak yer aldı. Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Görgün, şirket olarak kuantum fiziği temelli Ar-Ge çalışmaları yapmaya başlayacaklarını, böylece savunma alanında yapay zeka gibi yeni platformları temellerinin atıldığını söyledi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Temel Kotil, Tusaş olarak 12 milyar dolarlık ciro hedeflediklerini belirterek, "Bunun için insan yetiştirmemiz gerekiyor. 10 bin mühendise ulaşacağız. Türkiye'de para ile teknolojinin buluşması şart" diye konuştu. Savunma Teknolojileri Merkezi Genel Müdürü Murat İkinci ise, artık yeni nesil savunma platformlarına yönlenmesi gerektiğini belirterek, insansız ve otonom sistemler sürü halde hareket eden insansız platformların yapılması gerektiğini vurguladı. Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Türkiye'nin mili yerli teknoloji hedefleriyle savunmada yüzde 60'lık yerlilik payına ulaştığının ve bu vizyonun devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.