Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Abdurrahman Kaan, 2023'e doğru ilerlerken, hazırlanan Yeni Ekonomi Programı'nın 2019 yılı için tüm dünyada beklenen daralmayı dikkate alan, 2020 ve sonrasındaki değişimi de çok iyi planlayan bir program olduğunu ifade etti. MÜSİAD ve sanayiciler olarak üzerlerine düşen görevin işsizlikle mücadeleye yönelik çalışmak ve katma değerli üretim yaparak ihracata odaklanmak olduğunu belirten Başkan Kaan, "Üreticiyi, enflasyonu körükleyen faiz sisteminden koruyacak çözümler üzerinde çalışıyoruz. Üretmek isteyen için en uygun koşulları hazırlamak konusunda sorumluluk duyuyoruz" diye konuştu.
GELECEĞİ ÜRETİMLE İNŞA EDECEĞİZ
Kaan, Türkiye'nin özellikle katma değeri yüksek markalı ürünlerin üretimini artırarak, üretim ekonomisi esasıyla büyüyebileceğine ve ihracat değer endeksinin ve hacminin artması gerektiğine dikkat çekti. Türkiye'yi geleceğe taşıyacak olan üretim anlayışının milli ve yerli üretim odaklı olması gerektiğine dikkat çeken Kaan, şöyle devam etti: "Artık kendimiz tasarlayacak, kendimiz üretecek ve ürettiklerimizi dünyaya satacağız. Burada önemli olan, ürettiklerimizin tamamen ya da ağırlıklı olarak yerli olması ve milli ögeler taşımasıdır. Yeni dünya düzeninde bizim şiarımız, küresel olmak ama milli kalmak ve milli ekonomiyle büyümek olmalıdır." 2023 hedeflerine ulaşmada MÜSİAD EXPO gibi etkinliklerin de önemli görevler üstlendiğini belirten Kaan, 17. MÜSİAD EXPO, yerli iş dünyasının yanı sıra dünyanın dört bir yanından 100'den fazla ülkenin yatırımcı ve devlet adamlarını konuk edeceğini belirtti. Kaan, 21-24 Kasım tarihleri arasında CNR Expo İstanbul'da gerçekleşecek etkinliğin, Türkiye'nin 2023 hedeflerinde yer alan 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmasında en önemli platformlardan biri olduğunu vurguladı. Kaan, "İki yılda bir yapılan MÜSİAD EXPO'da, binlerce konuk iş insanı ile yerli üreticiler yüz yüze görüşme imkânı buluyor ve ihracata yönelik yeni anlaşmaların temellerini atıyor" diye konuştu. Fuarın uluslararası ticaret hacminin artırılmasında önemli bir misyon üstlendiğini ifade edan Kaan, şöyle devam etti: "MÜSİAD EXPO sayesinde, uluslararası siyasetin körüklediği gergin gündem konularından uzak, tamamen ticari mantık zemininde buluşan iş dünyası, ülkelerarası ticaretin hacmini artırmak odağında fikir alışverişi yapıyor, birbirlerinin ihtiyaçları ve öncelikleri hakkında bilgi sahibi oluyorlar." 17. MÜSİAD EXPO, 8 binin üzerinde B2B görüşmesine zemin hazırlarken, bu görüşmelere 400'e yakın alım heyetinin yanı sıra yaklaşık 30 ülkeden bakan düzeyinde katılım gösterilmesi bekleniyor. Bu yıl, geçtiğimiz yıllara kıyasla 6 kat fazla başvuru alan fuara, Avrupa'dan Asya'ya, Afrika'dan Ortadoğu'ya, 100 kadar ülkeden katılım sağlanması bekleniyor.
AFRİKA'DAN YOĞUN KATILIM BEKLENİYOR
Katılımcılar hakkında da bilgi veren Kaan, şöyle devam etti: "Dünyanın her kıtasından katılımcılarımızı ağırlayacağız. Diğer yandan bildiğiniz gibi MÜSİAD olarak 2018'i "Afrika Yılı" olarak ilan etmiştik. Bu bağlamda Afrika'dan yoğun bir katılım olacağını öngörüyoruz. Özellikle Etiyopya, Fas, Tunus, Nijerya, Nijer, Senegal, Fildişi, Güney Afrika ve Sudan'dan yoğun katılım bekliyoruz. Buna ek olarak Türk coğrafyasından da katılımın yüksek olacağını düşünüyoruz. Türkmenistan, Kazakistan ve Özbekistan, bu bağlamda bizim için oldukça önemli konumda yer alıyor. Son olarak Ortadoğu, Avrupa ve Balkan coğrafyalarından da önemli bir katılım sağlanmasını hedefliyoruz."