Türkiye'nin ekonomide adeta 11 Eylül'ü olan 10 Ağustos'taki kur saldırısı, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın koordinasyonunda alınan önlemlerle bertaraf edilirken, 20 Eylül'de açıklanan Yeni Ekonomi Programı'nın da etkisiyle, hem piyasalar normale döndü, hem de finans sistemi uluslararası arenada güven tazeledi. Dolar ve faizde sert düşüş görülen bu dönemde, bankalar ve Hazine de uluslararası piyasalarda borçlanmakta zorlanmadı.
TOKAT GİBİ CEVAP
Türkiye'ye duyulan güven Hazine'nin ve bankaların yurtdışı borçlanmasına yansıdı. Özellikle uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının, "Türk bankaları finansmana erişmekte zorlanacak" şeklindeki asılsız raporlarına prim tanımayan küresel yatırımcıların ilgisi, sendikasyonlarda yenilenme oranını yüzde 100'ün üzerine taşıdı. Bu dönemde Akbank 980, Eximbank 680, Vakıfbank 300, İş Bankası 970, TEB 540 milyon dolarlık sendikasyona imza attı. Hazine'nin 2 milyar dolarlık 2023 vadeli eurobond ihracına 250'den fazla yatırımcıdan 3 kat talep geldi. Bankalar ve Hazine'nin toplam borçlanması 5.4 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Bu borçlanmaların, yatırımcıların Türkiye'nin sağlam ekonomik ve finansal yapısına güveninin göstergesi olduğunu belirten analistler, piyasalarda dalga boyutunun arttığı bu dönemde gelen talebin, Yeni Ekonomi Programı'nın küresel finans çevrelerince güçlü karşılık bulduğuna işaret ettiğini söyledi. Bankaların kasım ve aralık aylarında 3.75 milyar dolarlık sendikasyon kredisinin vadesinin dolacağı, fakat bunların yenilenmesinde de bir sorun olmayacağı belirtiliyor.
Ekonomiye güven, yerli yatırımcının da pozisyon değiştirmesine neden oldu. Yerliler, 3 Ağustos'tan bu yana 8.2 milyar dolar satarken, TL cinsinden mevduat ise 22.9 milyar TL artarak 961.2 milyar liradan 984.1 milyara çıktı.
DOLAR YÜZDE 20 DÜŞTÜ
Yabancı girişinin hızlanmasının etkisiyle, dolar kur saldırısının olduğu 10 Ağustos öncesindeki seviyeye geriledi. Haftayı 5.59 TL'den tamamlayan dolar, 13 Ağustos'tan bu yana yüzde 20 değer kaybetti. Merkez Bankası'nın doğru hamlelerinin etkisiyle 10 yıllık gösterge tahvilin faizi de yüzde 20.31'den 18.07'e, 2 yıllık tahvilin faizi ise yüzde 27'den 25'e geriledi. Türkiye'nin risk primini gösteren 5 yıllık CDS'ler ise yüzde 25 düştü.