Gelişen bulut teknolojileriyle birlikte Start-Up'lar ve KOBİ'ler de girişimcilerin en iyi teknolojiden çok uygun maliyetlerle faydalanması çok kolaylaştı. Şirketler, artık kullandıkları kadar ödeyerek istedikleri teknolojiye erişebiliyorlar. Tasarruf sağlayacak teknolojik çözümlere erişmek için artık büyük IT yatırımları yapmaya gerek kalmadı. Teknoloji şirketlerinin sunduğu iş verimliliği sağlayan platformlar, rekabette kurumların can simidi olmaya devam ediyor. Dünyanın dört bir yanında şirketler verimlilik için buluta geçiyor. İşletmeler, 2018 yılının ikinci çeyreğinde bulut bilişim yazılımlarına yaklaşık 20 milyar dolar harcama yaptı. Çünkü bulut, işletmelerin yalnızca tasarruf yapmasını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda dijital dönüşüm yaşamasını ve faaliyetlerini Yapay Zeka destekli bir geleceğe taşımasını da mümkün kılıyor. Bulut, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde (KOBİ) işletmelerin kendi sunucularına, tesislerine veya BT uzmanlarına ihtiyaç duymasının beraberinde getirdiği finansal veya teknik yükü ortadan kaldırıyor. Erişmeleri gereken her şeye internet üzerinden diledikleri yerden, diledikleri zaman ve diledikleri cihazdan erişebiliyor ve işlem yapabiliyorlar. Ayrıca yalnızca ihtiyaç duydukları şey için, ihtiyaç duydukları zamanda ödeme yapıyor, ön yatırım yapmak zorunda kalmıyorlar. Bulut teknolojilerinin işletmelere sağladığı faydalar 5 maddede şöyle sıralanıyor:
Etkin Talep Yönetimi: Bulut kaynakları ölçeklenebilir ve esnektir, bu nedenle yoğun iş dönemleri rahatlıkla atlatılabilir. Şirketler büyüme süreçlerini etkili yönetebilir.
Maliyetleri Düşürme: Bulutla, dev yatırımlar gerektiren teknolojiler, çok düşük maliyetlerle her ölçekten kuruma sunuluyor. Microsoft anketine göre, KOBİ'lerin neredeyse yarısı, 49'u, daha düşük maliyetler için bulut bilişim kullanıyor. Buluta adapte olan kurumların %14'ü hemen IT harcamalarını azaltırken %80'i ilk 6 ayda maliyetlerini önemli oranda düşürüyor. Türkiye'de KOBİ'lerin %66'sı gelecek 3 yılda buluta geçeceğini belirtiyor.
Güvenli Operasyon: Bilişim şirketlerinin dünya lideri konumdaki güvenlik önlemleri sayesinde müşteriler bulut teknolojileri üzerinden kendi operasyonlarını kendileri yönetebiliyor. Otomatik ve belirli sıklıklarla veri saklamak için bulut teknoloji güven vermeye devam ediyor. Üstelik bu teknoloji, bu işlemi saniyeler içinde tamamlayabiliyor.
Güncel Sistem: Bulut tabanlı hizmetler, özellikle sunucular veya diğer donanımlar eskiyse, şirketin kendi hizmetlerinden daha güvenilir iş akışı sağlar. Bunun yanında, bulut servis sağlayıcıları özel, deneyimli bir BT personeline sahiptir ve şirketlerin sistemleri her zaman güncel kalır.
Verimli Kaynak Yönetimi: Buluttaki kaynaklara gerektiği gibi anında ve istenen yerde erişilebildiğinden, bu işlemler için gereken süre dakikalara iner. Bu nedenle, kaynaklarını genişletmek ve daha rekabetçi olmak isteyen küçük işletmeler için bulutta çalışmak bir zorunluluk haline geliyor. Microsoft, veri gizliliği ve güvenliği konusunda taahhütlere dayanan ilkeli bir yaklaşıma sahiptir. Bunlar: Güvenlik, Verilerin Gizliliği ve Veriler Üzerinde Kontrol, Uyumluluk, Güvenilirlik ve Şeffaflık olarak sıralanıyor. Microsoft'un bulut çözümlerini sunulduğu Azure platformu, dünyanın en büyük 500 şirketi arasında %90 kullanım oranına sahip. Türkiye'de de lider konumda olan akıllı bulut platformu Microsoft Azure, KOBİ'lere ve bireylere tasarruf ve optimizasyon fırsatları sunuyor. Microsoft Türkiye İş Ortakları, Kanal ve KOBİ Segmentinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tarık Tüzünsü, Azure ve Office 365'in de içinde bulunduğu bulut teknolojilerinin işletmelere sağladığı tasarruf avantajlarıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Microsoft Türkiye olarak, tam 25 yıldır Türkiye'nin dijital dönüşümüne hizmet ediyoruz. Ülke ekonomisini, kurumları ve bireyleri destekliyoruz. Bu süre boyunca, 12 bin iş ortağımızla, binin üzerinde kurumsal şirketi ve 700 bini aşkın KOBİ'yi en yenilikçi ve güvenilir teknolojilerle buluşturmaya devam ediyoruz. Bulut bilişimde kullandıkça ve kullandığın kadar öde prensibiyle, KOBİ'lere, bilgi işlem maliyetlerinde esneklik ve tasarruf imkânı tanıyoruz. Türkiye'de faaliyet gösteren her 3 firmadan biri bulut ürünlerimizi tercih ediyor. Çok yakında yarısını geçeceğine inanıyoruz. Geleceğin teknolojilerinin bulut olmadan çalışmasının imkânı yok. Buluta yatırım yapmayan şirketler, bundan 10 sene sonra internetsiz çalışan kurumlara benzeyecekler. Sunduğumuz Microsoft Azure, Office 365 ve benzeri çözümler KOBİ'lere büyük oranda maliyet avantajı sağlıyor. Azure dünyanın 140 ülkesinde esnek ve üretken bulut platformu olarak dijital dünyanın dijital dönüşümüne yön vermeye devam ediyor. Microsoft olarak kapsamlı bir bulut platformunu hibrit yapı da dâhil olabilecek şekilde müşterilerimize sunuyoruz. Microsoft Azure ile şirketler ve girişimciler, hiç bir fiziksel altyapı harcaması veya kurulum yapmadan yeni servisleri hayata geçirebilir, uygulamalarını Microsoft Azure üzerinde yazabilir, web sitelerini Azure'da konumlandırabilir ve işlerini çok daha hızlı ve verimli yapabilirler".
ÜÇ YILDA YÜZDE 288 YATIRIM GERI DÖNÜŞÜ
Microsoft'un bulut çözümlerinden biri olan Office 365 bulut üretkenlik çözümünden de bahseden Tüzünzü, "Office uygulamaları Word, PowerPoint, Excel'in yanında işletmelerin günlük iş ihtiyaçlarına katkıda bulunan çözümler sunuyoruz. Bunlardan bazıları, e-fatura, e-izin, e-eğitim gibi farklı çözümler olarak sıralanıyor. Microsoft Office 365'in "Türkiye'de Toplam Sahip Olma Maliyeti" üzerine araştırma yapan IDC, BT altyapı harcamaları, personel verimliliği ve iş süreçlerinde üretkenlik alanlarında Office 365'in kurumlara esneklik, hız ve maliyet avantajı kazandırdığını ortaya çıkardı. Bu konuda yaptığımız araştırma sonuçlarına göre Office 365 kurumsal müşterileri üç yıllık bir süre içerisinde 292 bin 411 dolar tasarruf, yüzde 288 oranında da yatırımlarında geri dönüş yakaladılar. BT altyapı maliyetlerinde yüzde 48 düşüş yaşanan şirketler, çalışan verimliliğinde ortalama 58 bin 768 dolar tasarruf elde etti. Üretkenliği iş süreçlerinin merkezine yerleştiren, erişebilirlik ve iş sürekliliği nezdinde daha verimli çalışan son kullanıcılar nezdinde Office 365'in yarattığı katma değer ise 45.141 dolar olarak öngörüldü" dedi.
HEDEF 200 BİN KOBİ'YE ULAŞMAK
BULUT teknolojilerinin kullanımını artırmak ve KOBİ'lerimizi bu konuda bilinçlendirmek için CSP adını ile Bulut Çözüm Sağlayıcısı projesini hayata geçirdiklerini belirten Tüzünsü, "Bu yıl, yeni saha gücümüzle, 1500 iş ortağımız üzerinden kapı kapı Anadolu'da gezip, bulutun faydalarını KOBİ'lerimize anlatmaya devam ediyoruz. Bu platformdan önce, 15-16 bin olan Microsoft Office kullanan KOBİ sayısı, CSP ile 100 bine çıktı. Şimdi ise, iki yıl içinde ise 200 bin KOBİ'ye ulaşmayı hedefliyoruz" dedi. Azure Stream Analytics ürünü ile şirketlerin gerçek zamanlı veri analitiği yeteneğine kavuştuğunu ve bu yeteneklerin finanstan eğitime, perakendeden üretime kadar birçok sektörde faaliyet gösteren her ölçekten şirkete büyük kolaylıklar ve tasarruf sağladığını belirten Tarık Tüzünsü, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Şirketlerin iş süreçlerindeki tüm akıllı eylemleri destekleyen, isteğe bağlı, gerçek zamanlı bir analiz hizmeti sunuyoruz. Microsoft Azure Stream Analytics ile birden çok veri akışı üzerinde çok büyük ölçekte gerçek zamanlı analizleri kolayca geliştirip çalıştırmak mümkün oluyor. Gerçek zamanlı veri analitiği çözümlerimizi etkili kullanan, canlı akış verilerinden kolayca iç görü elde eden ve böylece müşteri deneyimini zenginleştiren, geliştiren ve büyük tasarruflar sağlayan işletmeler arasında Mopaş, Beyaz Fırın, Yatsan ve Ege Yapı gibi firmalar bulunuyor".
KOBİ'LER DÖNÜŞÜNCE ISTIHDAM ARTIYOR
TÜZÜNSÜ, KOBİ'lerin tasarruf edebilmesinin ülke ekonomisi için çok önemli olduğunun altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Verimliliği artıran ve üretime hız kazandırdığı için tüm sektörler açısından bulut çözümlerimiz KOBİ'lere katma değer yaratıyor. Türkiye'de KOBİ'lerin teknoloji kullanımı yüzde 10 arttığında 15 milyar USD ek gelir ve 360 bin yeni istihdam fırsatı çıkıyor. Türkiye'de teknolojiye yatırım yapan KOBİ'lerin yüzde 95'i verimlilik artışı yaşarken, yüzde 93'ü iş süreçlerindeki maliyetini düşürüyor. IDC verilerine göre, Türkiye'de KOBİ'lerin %66'sı gelecek 3 yılda buluta geçeceğini belirtiyor."