Türkiye'nin çimento üretiminin yüzde 16'sını yapan Oyak Çimento'nun yüzde 40'ı 640 milyon dolar (3.6 milyar TL) değerle Uzakdoğu'nun en büyük çimento üreticisi Taiwan Cement Corporation'a satıldı. İki şirket, yapılan işbirliğiyle bölge ve dünyada yeni pazarlara açılmayı hedefliyor.
GÜVENİN GÖSTERGESİ
OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, satın alma işlemini ülke ekonomisine duyulan güvenin bir göstergesi olarak değerlendirdi.
Erdem, "İşbirliğinin, önümüzdeki dönemde uluslararası arenada büyüme hedeflerimize ve ülke menfaatlerimize uygun olarak gerek çimento gerekse diğer iş kollarında yapılacak yatırımlara olumlu katkı sağlamasını bekliyoruz. Türkiye çimento tarihinde bir ilke imza attık, 2018'in en büyük yabancı yatırımını ülkemize çektik. OYAK bir dünya markası olma hedefi yolunda atılımlarına devam edecek. Ülkemizin geleceğine ve ekonomimize güveniyoruz" dedi.
STRATEJİK ÖNEMDESİNİZ
Taiwan Cement Corporation (TCC) Yönetim Kurulu Başkanı Nelson Şeng de Çin'de doymaya yakın olan pazarın artık stratejik beklentilerini karşılamadığını, bu sebeple uluslararası bir açılıma gitmeye karar verdiklerini bildirdi. Türkiye gibi stratejik öneme sahip bir ülkede OYAK gibi güçlü bir kurumla işbirliği yapmayı çok büyük bir fırsat olarak değerlendirdiklerini aktaran Şeng, "Bu işbirliği, TCC'nin Asya pazarının dışına açılması adına öncü bir adım olacak. Bu doğrultuda OYAK'ın sahip olduğu avantajları küresel pazara girebilmek için çok önemli olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.
ÇİN'İN EN BÜYÜK ÜRETİCİSİ
1946'da
Taipei Tayvan'da kurulan TCC, 1954'te özelleştirildi. Tayvan'da 11, Çin'de ise 65 milyon ton çimento üretim kapasitesi olan TCC, Çin'in en büyük üreticilerinden.
PORTEKİZ ÇİMENTO DEVİ CİMPOR'U SATIN ALDI
Global marka olma yolunda ilerleyen OYAK, Avrupa'nın çimento markalarından Cimpor'un Portekiz ve Cape Verde operasyonlarını satın aldı. Cimpor, yaklaşık 6.5 milyon ton çimento üretim kapasitesine sahip. Cimpor'un 3 entegre çimento fabrikası, 2 öğütme tesisi, Cape Verde'de torbalama tesisi ve deniz terminali, 42 hazır beton tesisi, 15 agrega tesisi, 1 kireç, 1 kağıt torba üretim, 2 harç ve 1 travers fabrikası bulunuyor. OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, "Türkiye'nin her sektörde dünya çapında oyuncuya ihtiyacı var. Büyüme stratejilerimiz doğrultusunda ülkemizde ve dünyada yatırımlarımızı sürdüreceğiz" dedi.