Öncelikle işten kendi rızanız dışında ayrılmanız gerekmekte. Yani bazı istisnalar dışında, istifa etmeniz halinde kıdem tazminatına hak kazanamazsınız. Bu istisnalara örnek olarak; erkeğin askerlik nedeni ile istifa etmesi, kadının evlenmesi halinde, evlendikten 1 yıl sonraki süreçte istifa etmesi gibi bazı durumlarda kıdem tazminatı almaya hak kazanabiliyorsunuz. İşten ayrılma sebebiniz yukarıda saydığımız nedenler içerisine giriyorsa şimdi diğer şartları sağlayıp sağlamadığınız kontrol edilmelidir.
Aynı işyerinde ya da aynı işverene bağlı farklı işyerinde en az bir yıl çalışmış olmanız gerekmektedir. Eğer tüm şartları sağlamanıza rağmen işten çıkarılma durumunda, işveren kıdem tazminatınızı ödememişse eğer, 5 yıl içinde tazminatınızı talep etme hakkınız var. Hakkınızı talep etmeyi unutmayın.
Çalışana; her bir yıl için, 30 günlük (aylık brüt ücret) tazminat ödeniyor. Toplam tazminat tutarı da, çalışanın son aldığı aylık brüt ücretin, o işyerinde çalıştığı yıl süresi ile çarpılması ile bulunuyor. Örneğin, çalıştığınız işyerinde son aldığınız brüt ücret 3 bin 500 liraysa, ve işyerinde 5 yıldır çalışıyorsanız ve işten çıkartıldıysanız; kıdeminiz 17 bin 500 bin lira tutuyor. Ücretin içinde yer alan; yol yardımı, yemek, ikramiye, prim gibi tüm ödemeler de tazminat hesabına katılıyor.
Kıdem tazminatından vergi olarak sadece "damga vergisi" kesilir. Ayrıca kıdem tazminatı hesaplaması aylık brüt tutar üzerinden hesaplanır ve aylık brüt tutarının tavan sınırı vardır. 2018 yılı için kıdem tazminatı tavanı 5.001,76 TL'dir. Yani kıdem tazminatı hesaplamasında 2018 yılı için en fazla 5.001,76 TL üzerinden hesaplama yapılabilir.