Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, sukukun, Türkiye'de "kira sertifikaları" şeklinde ifade edilen, 7-8 yıldır artan bir teveccüh ve önem ile kendini gösteren, tüm dünyada etkili ve geçerli bir fon/kaynak temin etme enstrümanı olduğunu söyledi.
Göktaş, "Kira sertifikası ihraçları, sektörümüzü genişleten ve zenginleştiren bir finansal ürün olarak gittikçe daha çok önem kazanmaktadır" dedi. Vakıf Katılım olarak çok genç bir katılım bankası olmalarına rağmen pek çok alanda olduğu gibi sermaye piyasalarında da isimlerini duyurduklarını ve lider bir rol üstlendiklerini ifade eden Göktaş, "Kurduğumuz iki adet iştirakimiz olan Vakıf Varlık Kiralama A.Ş. ve Katılım Varlık Kiralama A.Ş. şirketlerimiz vasıtasıyla 28 Haziran 2017'de başladığımız kira sertifikaları yolculuğumuzda; 10 Ekim 2018 tarihine kadar toplamda 32 adet işlem gerçekleştirdik ve yaklaşık 5.6 milyar TL'lik bir rakama ulaştık" diye konuştu.
REEL SEKTÖRE DESTEK
Reel sektör firmalarının yatırımlarını ve büyüme potansiyellerini maksimize edebilmek amacıyla faydalandıkları sukuk piyasasının, ekonomide önemli bir rol üstlendiğini vurgulayan Göktaş, "Sadece konvansiyonel sermaye piyasalarına kısıtlı bir erişim imkânı ile yetinmek; bizim gibi sermaye ihtiyacı yüksek olan gelişmekte olan ülkeler açısından yetersiz kalmakta ve sukuk/kira sertifikası ihraçları bu noktada ekonomimize enerji katmaktadır" dedi.
DEZAVANTAJLI DURUMLAR YENİDEN DÜZENLENMELİ
Konvansiyonel sistemde var olan ve fakat katılım bankacılığı sisteminde henüz yer almayan bazı dezavantajlı durumların yeniden düzenlenmesinin, sektörün ve ekonominin sağlıklı gelişebilmesi açısından kritik önemde olduğuna değinen Göktaş, "Örneğin, konvansiyonel sisteminde gerçekleştirilen bir tahvil/bono ihracına fazla talep gelmesi durumunda belli bir orana kadar tertip ihraç tutarı artabiliyorken, sukuk ihraçlarımızda böyle bir uygulama yok. Önümüzdeki dönemde kira sertifikası ihraçları, sermaye piyasalarının gelişmesinde önemli rol üstlenecek" dedi.