Son dakika haberi... Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde daha önce Orta Vadeli Program olarak açıklanan 'Yeni Ekonomi Programı'nı (YEP) açıkladı.
Bakan Albayrak'ın açıklamalarından satır başları;
"Bugün burada Türkiye'nin 2019-2021 yılları arasında Ekonomi programının ötesinde bir politikalar değişminin lansmanı için bir aradayız. Tüm dünya şu konuda hem fikir, Türkiye 2002-2013 yılları arasında ekonomide bir başarı hikayesi yazmış ve tüm dünyanın takdirini kazanmış ekonomik bir oyuncudur. Bu programın ismine Yeni Ekonomi Programı dedik, Türkiye'mizin çok kıymetli paydaşlarının bir araya gelerek oluşturduğu bu program, birçok paydaşın katkı vererek oluşturduğu ilk defa bu düzeyde bir program oldu."
Bakan Albayrak canlı yayında açıkladı! İşte 'Yeni Ekonomi Programı'
7 MİLYON YENİ İSTİHDAM OLUŞTU
"2002-2013 Türkiye ekonomisi 2002'den 2013'e kadar birçok önemli adımlar atıldı. 3600 dolar olan kişi başı gelir 3 katı arttı. 7 milyon yeni istihdam oluştu. İhracatımız 4 kat arttı. Reyting kuruluşları ülkemizi yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmıştı. 2013 yılı mayıs ayı sonunda Gezi Olayları ile başlayan süreç, 17-25 Aralık darbe girişimi, ülkemize karşı artan terör saldırıları, bölgemizde yaşanan bizi doğrudan etkileyen savaşlar ve jeopolitik gelişmelerle birlikte 15 Temmuz darbe girişimi yaşandı. Tüm bu süreçler, ülkemizde siyasi istikrarı ve demokrasinin yanında ekonomimizi de hedef aldı. Tüm süreçlerde, siyasi istikrar ve demokrasiyi korumak için her zaman millete gittik ve art arda birçok seçimle karşı karşıya kaldık. Başkanlık ve 24 Haziran seçimleri ile bu ekonomik değişiklikler için halkımızdan çok güçlü bir destek aldık. Bu dönem, dünyanın belli bir ekonomik ve siyasi kırılmalardan geçtiği bir dönem... Ekonomik yaptırımların adeta bir silah gibi kullanıldığı bir dönemden geçiyoruz. 10 Ağustos'ta doğrudan ekonomi ve para birimimizin hedef alınmasıyla Türkiye olarak biz de bu sürecin çok net bir parçası olduk."
3 ANA TEMEL: DENGELENME DİSİPLİN VE DEĞİŞİM
"Ekonomik yaptırımların siyasi olarak hedef alınan dönemden geçiyoruz. 10 Ağustos'ta da böyle bir dönemden geçtik. Milletimizden aldığımız yetkiyle bu güçlü programı hayata geçireceğiz. Tedbirleri hep beraber hayata geçireceğiz. Ekonomimizin güçlü ve zayıf yanlarını biliyoruz. İşte Yeni Ekonomi Programı'nın da bunları içeren bir program olduğunu söylemeliyiz. 3 ana temel üzerine; dengelenme, disiplin ve değişim sürecinden oluşturduk. Bu yıldan başlayarak 2019-2021 döneminde ekonomik bir dengelenme yaşacağımız bir süreç olacak."
İHALESİ BAŞLAMAMIŞ PROJELER ASKIYA ALINACAK
"Enflasyonla topyekün mücadele programı başlayacak. Enflasyonu yüzde 6'ya indireceğiz. Temel amacımız büyümeyi sağlam temeller üzerine kurmak. İhalesi başlamamış projeler askıya alınacak. İstihdam önemli başlıklarımızdan bir tanesidir. 2021'e kadar 2 milyon yeni istihdam oluşturacağız. Merkez Bankası elindeki tüm araçları kullanacak. 76 milyar TL tasarruf ve gelir artırıcı önlemler başlayacak. Kamu alacaklarına ilişkin yeni yapılandırma olmayacak . Yeni Ekonomi Programı (YEP) beş temel alandaki hedeflerimiz ve tedbirler üzerine kurguladık. Bu alanlar enflasyon, kamu maliyesi istihdam ve cari açık ile bankacılık ve reel sektör alanları oldu."
İşsizlik hedefleri: 2018'de %11,3 - 2019'da 12,1 - 2020'de %11,9
Enflasyon hedefleri: 2018'de %20,8 - 2019'da %15,9 - 2020'de %9,8
Büyüme hedefleri: 2018'de %3,8 -2019'da %2,3 - 2020'de %3,5
"7 milyon yeni istihdam oluştu"
"BÜYÜMEYİ SÜRDÜLEBİLİR VE SAĞLIKLI BİR ÇİZGİYE OTURTACAĞIZ"
Disiplinden temel kastımız dengelenme sürecinin kamu maliyesindeki disiplin ile dengelenmesidir. Değişimde temel hedefimiz yapacağımız her politika değişiminde ihracatın artmasını sağlayacak katma değerli alanlara yoğunlaşmaktır. Hayata geçireceğimiz politikalarla büyümeyi sürdürülebilir ve sağlıklı bir çizgiye oturtacağız. Programımızı 5 temel hedef ve tedbirler üzerine kurguladık. Bu alanlar enflasyon, kamu maliyesi, istihdam ve cari açıkla bankacılık ve reel sektör alanları oldu.
"İktisadi ve mali tedbirleri Hükümet uygulamaya koyacak"
"KAMU MALİYESİ DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM OFİSİ TEDBİRLERİ VE GELİR ARTIRICI ÖNLEMLERDEN SORUMLU OLACAK"
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak,"Kamu Maliyesi Değişim ve Dönüşüm Ofisini kurduk. Bu ekip 76 milyar liralık tasarruf tedbirleri ve gelir artırıcı önlemlerden sorumlu olacak." dedi.
Bakan Albayrak, bankaların güncel mali yapılarına ilişkin:
"Bankaların güncel mali yapıları ve aktif kalitelerini tespit etmek için hızlı şekilde mali bünye değerlendirme çalışmalarını başlatıyoruz."
Albayrak,"(Mali bünye değerlendirme çalışmaları) Bu çalışmaların sonuçlarına göre gerekli görüldüğü takdirde bankacılık sektörünün mali yapısını güçlendirecek ve böylece reel sektörün uygun maliyetlerle krediye erişimini ve mevcut kredilerinin yeniden yapılandırılmasını temin edecek, dünya örneklerine ve ülkemizin geçmiş tecrübelerine dayanan kapsamlı bir politika setini devreye sokacağız." dedi.
"TAPU HARÇLARI VE EMLAK VERGİLERİNDE ADİL BİR SÜREÇ OLACAK"
Berat Albayrak, "Taşınmaz Değerleme Sistemi'ni kurarak gayrimenkul envanterini tamamlayacağız. Tapu harçları ve emlak vergilerinde adil bir süreç olacak." dedi.