Dolar kuru üzerinden başlatılan ekonomik kuşatma operasyonuna karşı tek yürek olan, para ve sermaye piyasalarında ilgili kurumların aldığı önlemlerle tansiyonu düşürme yolunda önemli adım atan Türkiye, şimdi de reel sektör, sanayici, KOBİ ve girişimciler için harekete geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 6 binin üzerinde yatırımcıyla gerçekleştirdiği telekonferansla güveni artırmasının ardından bakanlık, reel sektörü banka kredileri kapsamında rahatlatıcı bir dizi tedbiri dün itibarıyla uygulamaya koydu.
TAVSİYE NİTELİĞİNDE
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, kurum olarak, Türkiye'ye yönelik ekonomik saldırıların etkilerini kırmak ve ekonomiyi daha güçlü temellere kavuşturmak amacıyla başlatılan politikaların sürdürüldüğü ifade edildi. Kurdaki yükseliş sonrası bankaları ve reel sektörü rahatlatmak için devreye alınan aksiyon planının uygulamasına devam edildiği belirtilen açıklamada, "Bu kapsamda Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) tavsiyesiyle özellikle reel sektörü banka kredileri kapsamında rahatlatıcı bir dizi tedbiri devreye alıyoruz" ifadesine yer verildi. Bakanlık, tedbirler kapsamında yer alan hususların TBB Yönetim Kurulu tarafından üyelerine tavsiye niteliğinde alınan kararlar olduğuna dikkat çekti.
KREDİ KAPAMA OLMAYACAK
Belirlenen tedbirlere göre, her bir firmanın durumu ayrı ayrı özenle değerlendirilecek ve karşılıklı iyi niyet esasına dayalı hareket edilecek. Kredi kanalları açık tutulmaya, firma nakit akışlarının sürdürülebilirliğini teminen, vade ve fiyatlamalarda esneklik sağlanmaya devam edilecek. Kur artışı nedeniyle limit aşımı oluşan kredilerde limit aşımı dikkate alınmayacak ve kredi kapama talebi yapılmayacak.
İLAVE TEMİNAT İSTENMEYECEK
Yine kur etkisiyle teminat değeri risk tutarını karşılamada yetersiz kalan krediler için firmalardan ilave teminat talep edilmeyecek. 8 Ağustos'tan itibaren yaşanan ekonomik ortam nedeniyle oluşan kredi gecikmeleri, karşılıksız çek ve protesto edilen senetler Risk Merkezi'ne 'mücbir sebep' koduyla bildirilebilecek. Bu uygulama, firmaların kredi erişimlerine engel teşkil etmeyecek.
MERKEZ BANKASI'NDAN SWAP'TA YENİ HAMLE
Merkez Bankası 'döviz karşılığı altın' ve 'lokasyon swap' işlemlerine başlanacağını bankalara yazılı olarak iletti. Açıklamada, "Borsa İstanbul (BIST) ve ilk etapta Ankara ve İstanbul şubeleri olmak üzere bankamız şubelerinden altın teslimatı yapılmasını sağlamak amacıyla döviz karşılığı altın ve lokasyon swap işlemlerine başlanacaktır" denildi. Bankacılar, ilgili düzenlemenin sistemin ihtiyacı olması durumunda fiziki altına erişimi kolaylaştıracak şekilde dizayn edildiğini belirttiler. Merkez Bankası'nın bankalara gönderdiği yazının döviz piyasaları döviz karşılığı altın işlemlerine ilişkin olarak, işlem kuru olarak uluslararası piyasalardaki işlem anındaki altın fiyatının kullanılacağı kaydedildi. Bu arada Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan da (BDDK) swap işlemlerindeki sınırlama konusuna ek hamle geldi. BDDK, bankaların vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri forward, opsiyon ve bu gibi swap dışındaki türev işlemlerinin de dahil edilmesine karar verdi.
Sanayicilere ve KOBİ'lere bayram müjdesi
ABD'NIN YAPTIRIMLARINA KARŞI FRANSA İLE İŞBİRLİĞİ
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Fransız Finans Bakanı Bruno Le Maire ile dün akşam bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki ülke arasındaki ekonomik işbirliği ve ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırımlarının ele alındığı görüşmede, ABD'nin söz konusu uygulamalarına karşı birlikte hareket etme kararı alındı. Bakan Albayrak, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'ın ve Le Mire'nin Türkiye'ye ilişkin destek mesajlarına yönelik memnuniyetini dile getirdi. Mutabık kalınan konularda, her iki ülke arasında işbirliği açısından Türk ve Fransız ekiplerinin hızlı bir şekilde çalışmaya başlayacağı ve 27 Ağustos tarihinde Paris'te bir araya geleceği ifade edildi.
MERKEZ BANKASI
Bankalara ihtiyaç duydukları tüm likidite sağlandı.
Teminat yönetiminde esneklik.
Bankaların döviz depo limitleri 20 milyar euroya çıkarıldı.
Geleneksel yöntemle 91 güne kadar vadeli repo veya depo satım ihalesi açılabilecek.
Aynı gün farklı vadelerde birden fazla repo ihalesi açılabilecek.
Bankalar döviz depo piyasasında birbirlerinden borç alıp verebilecekler.
Bankaların döviz deposu almak üzere de kullanabilecekleri yaklaşık 50 milyar dolar seviyesindeki mevcut limitleri gerektiğinde artırılabilecek.
Zorunlu karşılık oranları düşürüldü.
Miktar yöntemi ile haftalık vadede repo ihalesi açmadı.
BDDK
Bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan para swaplarından, işlemin başlangıç tarihinde spotta yurtiçi bankaların TL verip döviz aldıkları swap işlemleri ile yine bu mahiyetteki swap benzeri işlemler toplamı bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının yüzde 25'ini geçemeyecek.
SPK
Halka açık bankalar, finansal kuruluşlar ve şirketler hakkında yalan yanlış haber ve açıklamaları yapanlar ve yayanlar hakkında her türlü yasal işlem yapılacak.
Bayram süresince yatırımcıları korumak için forex piyasasında kaldıraç oranı 1:1'e çekildi. Normal şartlarda kaldıraç 1:10 olarak uygulanıyordu. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda döviz sözleşmeleri için teminatlar bir haftada üç
HAZİNE
İhraç edilecek senetlerin çeşitlendirilmesi ve piyasaların desteklenmesi amacıyla 91 gün vadeli kuponsuz Hazine bonosu ihalesi yapıldı.
BORSA İSTANBUL
Açığa satış işlemi, son gerçekleşen işlem fiyatının üzerinde bir fiyattan yapılabilecek.