Sanayi Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi desteğiyle kurulan Argenit, mikroskop temelli medikal görüntüleme ve görüntü analiz sistemlerinde Türkiye'nin ilk yerli yazılımlarını geliştirmeyi başardı. Firmanın bugün sahada çalışan 2 bini aşkın dijital mikroskop sistemi bulunuyor. Dünyada 4 küresel firmanın tekelinde olan sektörde yerli oyuncu olmayı başaran şirketin hedefinden Türk Malı Kimliği ile global oyuncu olmak var. Türkiye'nin yeni sağlık yatırımlarında aranan markalardan biri olduklarına vurgu yapan Argenit'in ortaklarından Burak Buyrukbilen, sitogenetik tanı konusunda görüntü analiz süresi ile maliyetleri asgari seviyeye indirdiklerini söyledi. Yazılımlarının kullanıcı kolaylığı sağlaması amacı ile tamamının Türkçe ara yüze sahip olduğunun da altını çizen, Buyrukbilen, "Tüm uygulamaları bir arada tutan ara yüz üzerinde hasta bilgileri, analiz sonuçları, raporlama ve arşivleme modülleri tek ekrandan ulaşılır durumda" diyor. Buyrukbilen faaliyetlerini şu sözlerle özetledi: "2009 yılında devletin teşviki ile kurulmuş bir yüksek teknoloji firmasıyız. Amiral gemimiz sitogenetik ve patolojik tanı alanlarında yazılım, analiz ve görüntülemesi konusu. Aslında bu, butik bir iş. Dünya üzerinde bu işi göğüsleyen sadece 4 firma var. Biz de yerli olarak beşinci firmayız."
MALİYET DÜŞECEK
Argenit'in geliştirdiği dijital patoloji cihazı ile hastanın preparatı internet üzerinden paylaşılarak görüntü sistemi ile dünyanın herhangi bir sağlık kuruluşundaki uzman patolog tarafından da eş zamanlı görülerek hastalığa anında tanı konulabilecek. Ayrıca geliştirilen teknoloji sayesinde eskiden sadece mikroskoptan manuel olarak incelenebilen patoloji preparatları artık yüksek çözünürlüklü dev ekranlardan izlenerek incelenebiliyor. Hastalığa tanı koyma süresi ortalama 3 gün iken dijital patoloji ile 24 saate iniyor.
YERLİ KULLANIMI ARTACAK
Genetik alanında dünyada ABD ve İsrail'in hâkimiyeti olduğunu belirten Buyrukbilen, "Çok yüksek bütçeli ve yüksek teknoloji gerektiren bir sektörde faaliyet gösteriyoruz. Bu nedenle genetikte bu yerlileştirme hedefi bizim için çok önemli. Şu an dünyada sitogenetik teknolojilerinde ne yapılıyorsa bunu biz de yapabiliyoruz. Ancak teknoloji hız kesmiyor. Her gün yeni bir motivasyona ihtiyacınız var" dedi.
YENİ HEDEF DİJİTAL PATOLOJİ
Argenit'in gelecek hedeflerinden biri de kanser taramalarında dünyada devrim yaratan dijital patoloji alanında da başarılı olmak. Bu alandaki tüm teknolojiye hâkim olduklarını belirten Buyrukbilen, geliştirdikleri teknoloji sayesinde Türk tıbbına büyük katkı sağlayabileceklerini ifade ediyor.