Rize'nin İkizdere ile Erzurum'un İspir ilçeleri arasındaki Ovit Dağı Geçidi'nde yapılan 14.3 kilometre ile Türkiye'nin en uzun, dünyanın üçüncü çift tüplü en uzun tüneli olan Ovit Tüneli dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı. İnşaatı 6 yılda tamamlanan tünelin açılmasıyla birlikte bölgede turizm de katlanarak artacak.
138 YILLIK HAYALDİ
Türkiye'nin 138 yıllık hayali Ovit Tüneli, ilk olarak Sultan II'nci Abdülhamid döneminde 1880 yılında projelendirildi. Başbakanlık Osmanlı arşivi kayıtlarına göre, 1880 yılı Osmanlı Devleti'nin kalkınma çalışmalarında yer alan ve hayal olan Ovit Tüneli 6 yıllık bir çalışmayla tam 150 yıl sonra gerçek oldu. İlk adım 1930'da yol projesi ile hayata geçirildi. Projenin temeli 13 Mayıs 2012'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde atıldı. 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda 14 bin 300 metre uzunluğundaki tünel çift tüp olarak inşa edildi. 600 işçi, 7 gün 24 saat vardiyalı olarak çalıştı. Çalışmalar kışın bile kesintiye uğramadı. Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise üçüncü en uzun çift tüplü tüneli Ovit, Rize'yi Erzurum'a bağlıyor. Tünel aynı zamanda Karadeniz Limanlarını da Doğu ve Güneydoğu üzerinden Akdeniz ve Ortadoğu'ya bağlayarak, ulaşımı kolaylaştıracak. Her yıl 4-6 ay boyunca kar nedeniyle trafiğe kapatılan Rize-Erzurum yolu, yeni tünel sayesinde artık 12 ay boyunca ulaşıma açık olacak.
ULAŞIM ARTIK KESİNTİSİZ
Doğu Karadeniz'in ticari ve sosyal hayatının en önemli güzergâhlarından biri olan Rize-Erzurum arasındaki Ovit Dağı, kış aylarının başlamasıyla birlikte geçit vermiyordu. Türkiye'de en uzun kış mevsiminin yaşandığı dağın çevresinde 10 metre kar kalınlığı oluyordu. Dağın Erzurum yönünde de aynı zorlu mücadele vardı. Ovit Tüneli ile Rize-Erzurum arasındaki ulaşım 4.4 kilometre kısalırken, bölgede 12 ay boyuna kesintisiz ulaşım sağlanmış olacak. Ovit Tüneli Türkiye'nin en uzun, Çin'de bulunan 18.2 kilometre uzunluğundaki Zhongnanshar çift tüplü karayolu tünelinden sonra ise dünyanın en uzun çift tüplü tünellerinden biri oldu. Tünel projesi kapsamında, 11 Kasım 2016 tarihinde Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımı ile "Ovit Tüneli'nde Işık Göründü" töreni yapıldı. Ovit Dağı Geçidi'nin, 22 Kasım tarihinde kar yağışı ile ulaşıma kapanmasıyla birlikte Ovit Tüneli'nde tek tüpte ulaşım kontrollü olarak verildi.
TOPLAM UZUNLUK 17.2 KM
Ovit Tüneli ve bağlantı yolları projesi, 14 kilometre çift tüp tünel ile 3.2 kilometre bağlantı yolları olmak üzere toplam 17.2 kilometre. Ovit Tüneli'nde aydınlatma ve tünel iç dizaynı, Türkiye'de örnek olarak projelendirdi. Türkiye'deki diğer tünellerde aydınlatma tek kanal ile yapılırken, tünel uzunluğu nedeniyle sürücülerin dikkat kaybını ortadan kaldırmak için Ovit'te aydınlatma özel olarak çift kanal şeklinde planlandı.
ŞÜKÜRLER OLSUN ZORLUKLAR KALKIYOR
Yaklaşık 1 milyar 140 milyon liraya mal olan tünelin yapımında emeği geçenlere teşekkür eden vatandaşların görüşleri şöyle:
Ahmet Öztürk (70): Ovit kış şartlarında geçit vermiyordu. Tünelin mimarı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın burayı açmasıyla zorluklar ortadan kalkacak. Allah ondan razı olsun, yolumuzu kısalttı, ulaşımı rahatlattı.
Fariz Yıldız (38): Buradaki zorlukları yaşamayan bilmez. Artık tünelin hizmete girmesiyle şükürler olsun bu zorluluklar ortadan kalkıyor. Ağrılıyım, yılda çok kez buraya gelir ve sonra geri dönerim. Bu tüneli yapanlardan Allah razı olsun.
Mahmut Demirci (48): Haftada 2 kez Erzurum'dan Rize'ye işlerim dolayısıyla geliyorum. Ovit geçidini sürekli kullanıyorum. Neler çektik bu dağlarda, ne kadar mahsur kaldık. Yaşayan bilir. Fakat yeni yapılan tünel sayesinde hem yol kısalacak, hem de konforlu geçiş olacak.
Neriman Yıldız (56): Tek doğru nedir bilir misiniz ? Halkına hizmet eden gerçek liderdir. Bunu da hayatımıza uygulayan Erdoğan'dır. Sağlıkta, eğitimde, ekonomide yaptıkları belli, şimdi ise bu Ovit Dağı'nın kış zorluklarından bizi kurtardığı için ona binlerce şükür ediyoruz.