Dünyada dijitalleşmenin çok hızlı olduğu bu süreçte tüm sektörler dijital dönüşüme uyum sağlamaya çalışıyor. Dünyada 5 trilyon dolar, Türkiye'de ise 30 milyar dolar hacme sahip olan bilişim sektörünün en çok ilgi gören alanlarından biri de yazılım. Katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi ile rekabet gücünü artıracak olan küçük ve orta ölçekli işletmeler için yazılım hayati öneme sahip. Dijital dönüşümün hız kazandığı bu süreçte yazılım sektörü 2018'de Türkiye'nin en hızlı büyüyen pazarlarından biri olacak. SanalUzman Genel Müdürü Niyazi Bekiroğlu, "Yazılım, 2018'de yüzde 5.2'lik büyüme oranı ile Türkiye'nin en hızlı büyüyen alanlarından biri olacak. Yazılım uzmanlarına olan ilgi her geçen gün artıyor" açıklamasını yaptı. Sektör hacminin her geçen gün arttığını dile getiren Bekiroğlu, "Kendi platformumuz üzerinden yola çıkarak, Türkiye'nin yeni online iş platformu SanalUzman, freelance çalışmayı bir yaşam biçimi haline getiren uzmanlara yönlendirdiği iş fırsatları ile iş alan ve iş vereni buluşturan bir platform. Özellikle dijital tabanlı, dikkate ve yaratıcılığa açık işleri sitemizde barındırıyoruz. Sistemimizde çok sayıda uzman bulunuyor. Üyelerin yaklaşık yüzde 11.2'sini yazılım uzmanları oluşturuyor" dedi.
YAZILIMDA İŞ KALİTESİ ARTIYOR
Sektörün en büyük sıkıntısının özellikle orta ve küçük ölçekli firmalarla nitelikli uzmanların buluşamaması ve bu nedenle üst seviyedeki işlerin sayısının düşmesi olduğunu kaydeden Bekiroğlu "SanalUzman olarak biz de bu eksikliğe çare oluyoruz. Normal şartlar altında bütçesi nitelikli bir yazılım uzmanı istihdam etmeye yetmeyecek orta ve küçük ölçekli şirketlerle sektörde başarılı uzmanları buluşturarak hem ekonomiye katkı sağlıyoruz hem de yazılım sektöründeki iş kalitesini artırıyoruz" dedi.
YERLİ FİRMALARA YOĞUN İLGİ
Endüstri 4.0'ın gündeme gelmesiyle birlikte Türkiye'nin hızlı bir dijitalleşme sürecine girdiğini kaydeden Niyazi Bekiroğlu sözlerine şöyle devam etti: "Günlük hayatımızda ve işyerlerinde kullandığımız araçlara baktığımızda, neredeyse tamamı için yazılıma ihtiyaç duyuluyor. Sektör, savunma sanayisinden tarıma, sağlık sektöründen eğitime kadar birçok alanda önemli hizmetler sunuyor. Bu nedenle potansiyeli çok açık. Önemli olan bu alanda yüksek donanıma sahip insan kaynağı yetiştirmek ve üretilen işlerin kalitesini artırmak. Dünya devleri Türkiye'deki yazılım sektörüne ve yerli yazılım firmalarına ilgi gösteriyor. Önümüzdeki günlerde bu alanda önemli satın almaların yaşanabileceğini öngörüyoruz."
HEDEF 10 MİLYAR DOLAR
Yazılım sektörünün 2017'de 1 milyar doları aşan ihracat hacmiyle ekonomiye yüksek kaliteli girdi sağladığına vurgu yapan Bekiroğlu, "Endüstri 4.0 uygulamalarının ve insan kaynağı kalitesinin artması ile sektör daha iyi noktalara taşınacak. Yazılım Sanayicileri Derneği'nin (YASAD) hedeflerine baktığımızda sektörün 2023 ihracat hedefinin 10 milyar dolar olduğunu görüyoruz" dedi. YASAD'ın 2023'te 1 milyon gence istihdam sağlamayı hedeflediğini dile getiren Bekiroğlu, "Biz de online iş platformu olarak istihdamın artmasını gönülden destekliyoruz. SanalUzman olarak freelance çalışan uzmanları iş fırsatları ile buluşturarak yapılan işin kalite ve hacmini artırmayı hedefliyoruz" dedi.