2011'de İstanbul'da kurulan Boni, gündelik hayatı yeni nesil yazılımlarla birleştiriyor. Halka açık mekanlarda erişilebilirlik, konum ve yön belirleme, analitik ve etkileşim konularında uzmanlık elde eden şirket, Prop - Tech alanında yüksek teknoloji ürünleri geliştiriyor. Bu sayede engelliler de dahil olmak üzere toplumun tüm kesiminin hayatını kolaylaştıran Boni, küresel ligde söz sahibi oyuncu olmaya da aday. Merkezi İstanbul'da İTÜ ARI Teknokent'te olmak üzere, Chicago, Londra ve Berlin ile birlikte 4 ofiste faaliyet gösteriyor. Şirket bu alandaki paydaşlar ve kanun koyucular tarafında da aktif olarak rol alıyor. Bu alandaki oluşumlara Boni firması da dahil ediliyor. Öte yandan şirketin konum belirleme ve etkileşim konusunda geliştirdiği teknolojiler patentlerle koruma altında bulunuyor. Hikâyelerinin 2011 yılında İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği ile bir Ar-Ge projesinde buluşmaları ile başladığını ifade eden Boni CEO'su Sarper Sılaoğlu, hali hazırdaki ana faaliyet konularının kapalı alanların akıllandırılması yönünde ilerlediğini ifade ediyor. Silaoğlu özetle şunları ifade ediyor: "Şirket olarak bu binaların bizimle konuşmasını ve iletişimde olmasını istiyoruz. Bu bakış açısı ile 2011'de kapalı alanlarda konum belirleme hedefli bir Ar-Ge projesi geliştirdik. O zamanki teknoloji bunu ortam sesi ile yapmayı mümkün kılıyordu. İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği'nden akademisyenler ile bir yıl süren çalışmanın sonucunda ürün tamamlandı ve patentini de alarak şirketleştik."
GÖRME ENGELLİNİN SANAL DOSTU
2014'te ise görme engelli dünyası ile tanıştıklarını belirten Sılaoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "2011'de Ar-Ge sonucu sahip olduğumuz ürünü geliştirmeye devam ettik ve bu ürünün görme engelliler için de faydalı olabileceğini fark ettik. Bir probleme fayda sağladığınızda talebin de oluştuğuna şahit olduk. Geliştirdiğimiz teknoloji sayesinde görme engellilerin kapalı mekânlarda yardıma gerek duymadan dolaşıp ihtiyaçlarını giderebilmelerini, sosyalleşebilmelerini sağlayan Sesli Adımlar uygulamasını kullanıma sunduk. Sesli Adımlar, akıllı telefonları üzerinden sesli yönlendirme hizmeti sunuyor. Ücretsiz olarak indirilebilen uygulama, dört farklı dilde hizmet verebiliyor. Uygulamamız sayesinde görme engelli insanlar, üniversite kampüslerinden eğlence alanlarına, kamu binalarından alışveriş merkezlerine kadar birçok halka açık alanda kendi başlarına yönlendirme yapabiliyorlar." Boni'nin küreselleşmek adına, attığı ilk adımın tarihi ise 2015 yılı. Bu tarihte Innogate programına katıldıklarını ifade eden Sılaoğlu, "Bu program birçok şirketin teknoloji ihracatı yapabilmesini sağlıyor" dedi.
AKILLI KAPILAR PLAZALARIN VAZGEÇİLMEZİ OLACAK
Boni'nin kapalı mekânlar için bulduğu yenilikçi çözümlerden biri de kapı kilitleri üzerinde oldu. Akıllı anahtar teknolojilerine odaklanan şirket, cep telefonu ve yapay zekâ kodları ile açılan ve kitlenebilen kapılar geliştirdi. Bina içi güvenliği artıran bu yöntem aynı zamanda ortak kullanım alanı olarak belirlenen odaların dijital ortamda yönetimini de sağlıyor. Örneğin toplantıya katılacak kişiler odaya tanımlanan saatler içinde cep telefonu ile giriş çıkış yapabiliyor. Uygulamanın ilk adresi de İTÜ ARI Teknokent oldu. İTÜ ARI Teknokent'teki ortak kullanım alanları yakın zamanda bu teknoloji ile çalışacak.