2015'te kurulan Dijital Sistem Geliştiricileri Derneği (DSDER), dijital ortamda hizmet veya ürün geliştiren ana ve tedarikçi firmaları çatısı altında toplamak amacıyla kuruldu. Dernek, dijital sistemler alanında hizmet ve ürün geliştiren kuruluşları kamuoyu önünde temsil ederken, söz konusu alanda hizmet sunanların ekonomik, sosyal, kültürel, mesleki, yasal hak ve çıkarlarını koruyarak geliştiriyor. Dijital Sistem Geliştiricileri Derneği (DSDER) olarak, dijital alanda hizmet ve çözüm üretenlerin şemsiye örgütü olduklarını belirten Dijital Sistem Geliştiricileri Derneği (DSDER) Başkanı Gül Gürer Alimgil, "Üyelerimiz arasında AVM'lerden sinemalara, otellerden perakende sektörüne kadar geniş yelpazede dijital hizmet ve ürün geliştiren firmalar bulunuyor. Gerek ülkenin içinde bulunduğu gelişme hızı gerek üyelerimizden aldığımız geri dönüşlere bakarak Türkiye'de bilgi iletişim pazarının 100 milyar lirayı aşacağını tahmin ediyoruz" dedi.
KAMU DESTEĞİ DE GEREKLİ
Bu dönemde yapılacak yatırımların Türkiye'nin bu alanda dünyada ilk 10 ülke arasına girmesini sağlayacağını belirten Alimgil, "Dijitalleşmenin her alanda baş döndürücü bir hızla devam ettiği bu dönemde işbirlikleri ve ortak proje geliştirmeye gereken önemin verilmesi halinde Türkiye'de bilgi ve iletişim teknolojilerinde 160 milyar dolarlık hedefin rahatlıkla yakalanacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı ve sözlerine şöyle devam etti: "Üye şirketlerin hepsi Ar-Ge, yenilikçilik, yerli üretim ve tasarımda Türkiye'yi hak ettiği yere taşımak için çeşitli çalışmalar yapıyor. Bu çalışmaların kamu tarafından da gerekli desteği görmesi halinde başarıya ulaşacağına inanıyoruz."
EKONOMİK BÜYÜMEYE ÇARPAN ETKİSİ 2 KATI
Üye şirketlerin hepsinin yerli bilgi teknolojilerinin gelişmesine katkı sağlama ruhuyla çalıştığını ifade eden Alimgil, sözlerini şöyle tamamladı: "Yapılan araştırmalar bilgi ve iletişim teknolojilerinin 1 birim büyümesi halinde bunun ekonominin bütününe 1.8 birimlik büyüme etkisi yapacağını ortaya koyuyor. Veri kaybı önleme, şifreleme ve veri odaklı denetim gibi çoklu veri güvenliği araçlarına yapılacak yatırımların hızlanmasıyla 2050'de Türkiye'de bilgi ve iletişim teknolojilerinin ekonomiye 4 birimlik etki yaptığını görmeyi hayal ediyoruz."