Öncü gazete SABAH
Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, "Yayına başladığı ilk günden bugüne basınımızın önemli değerlerinden biri olmayı başaran, ülkemiz öncü gazetelerinden Sabah gazetesinin 33. yaşını kutluyor, tüm çalışanlarının bundan sonraki iş hayatlarında başarılı çalışmalarını devam ettirmelerini temenni ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Ekonominin son 30 yılı için değişim- dönüşüm ve global ekonomiye entegrasyon ifadelerini kullanmak gerektiğini belirten Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, "Bu dönemde toplam dış ticaretin milli gelire oranının yüzde 50'ler seviyesine yaklaştığını görüyoruz. Bu gelişmeleri sağlayan en önemli dönüm noktası, Türk parası kıymetini koruma hakkında 32 sayılı karar ile yapılan düzenlemedir görüşündeyim" dedi.
ÜLKEMİZİN ÖZGÜVENİ YÜKSELDİ
Türkiye'nin yatırımlarını, altyapısını ve finansal piyasalarını geliştirmeye yönelik atılımlarına son 15 yılda hız verdiğinin herkesin kabul ettiği bir tespit olduğuna değinen Aydın, "AB'ye üyelik çerçevesinde ilerleyen sürecin belirli bir rehberlik işlevini de yerine getirdiğini söyleyebiliriz. Ülkemizin, bu dönemde özgüveni güçlendi. Küresel krize rağmen sürdürülmekte olan büyüme, ekonomik gelişmişlik ve sürdürülebilir politik istikrar, bölgesinde oyunun kurallarını belirleyen bir ülke olmamıza zemin sağladı" diye konuştu.
KREDİLER 30 YILDA 20 KAT ARTTI
Türkiye ekonomisinin gelişimine katkı sağlayan en önemli altyapı unsurlarından birinin finansal piyasaların gelişme eğilimi ve derinleşme konusunda aldığı mesafe olduğuna dikkat çeken Aydın, "Son 30 yılda dolar bazında milli gelirimiz 5 kat artarken bankacılık sektörünün aktifleri 14 kat, nakdi kredileri ise 20 kat artış göstermiştir. Aynı dönemde mevduatlardaki artış ise 13 kat olarak gerçekleşmiştir" değerlendirmesinde bulundu.
DÜNYAYA ÖRNEK SEKTÖR
Bankacılık sektörünün, iyi yönetilen kamu maliyesi ile ekonominin büyümesini finanse etme kabiliyetini gittikçe artırdığının altını çizen Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sektör, özkaynak ve mevduat toplamı kadar bir kredi büyüklüğüne ulaşmış durumdadır. Bankacılık sektörünün büyüklüğü, 30 yıl önce milli gelirin yüzde 40'ları seviyesinde iken hali hazırda milli gelir seviyesini aşmıştır. Bankacılık sektörü teknoloji, insan kaynağı ve sermaye alanlarında güçlü ve öncü rolünü pekiştirmektedir. Bankacılık, ürün ve hizmet gamında dünyada örnek gösterilir hale geldi."
200 MİLYAR DOLARLIK YABANCI SERMAYE
Son dönemde açıklanan proje bazlı teşvik sisteminin ithalata olan bağımlılığı azaltmasının beklediklerini ifade eden Aydın, "Ülkemiz, bu konuda oldukça kararlı bir politika izlemektedir. Doğrudan sermaye yatırımları konusu, bu dönemde elde edilmiş en önemli kazanımlar arasında sayılmalıdır. 2000'li yılların başından küresel krize kadar Türkiye hızlanarak artan tutarlarla toplamda yaklaşık 80 milyar dolar doğrudan sermaye çekmeyi başarmıştır. Küresel krizle, bu hız kesilmiş olsa da doğrudan sermaye yatırımları devam etmiş ve toplamda 200 milyar dolara ulaşılmıştır" diye konuştu.
EKONOMİ GÜÇLENİYOR
Türkiye ekonomisinin makro açıdan gittikçe güçlendiğine işaret eden Aydın, "Türkiye ekonomisi, Endüstri 4.0'a daha yakınsayarak daha az enerji kullanan, katma değeri yüksek üretim ile dış satım konusunda kabiliyetini artırma eğilimini sürdürmektedir. Enerji, küresel olarak en önemli gündem maddesidir ve ülkemiz bu dönemde bu konuda da önemli gelişmeler kaydetmiştir" dedi.
ZİRAAT'TE DEĞİŞİM SÜRÜYOR
Ziraat Bankası'nda son 6-7 yıldır yürütülmekte olan değişim projesinin farklı safha geçişleri ile sürdüğüne işaret eden Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bankamızı, gittikçe artmasını beklediğimiz rekabete daha hazır hale getirmek, müşteri merkezli bir iş modelini sürekli geliştirebilmek, verimliliği ön planda tutmak, iş süreçlerimizin değişen ekonomik döngülere hızlı adaptasyon kabiliyetini artırmak amacıyla sürdürmekte olduğumuz bu değişim projesi ile önemli mesafeler kat ettik. Ana misyonumuz olan tarım bankacılığını da teknolojik imkânları kullanarak daha iyi icra eder hale geldik. Hem kredi hem de mevduat piyasasında piyasa yapıcısı olma özelliğimizi sürdürüyoruz. Bundan sonraki adımlar, farklı coğrafyalarda şube ve iştirak olarak sürdürmekte olduğumuz varlığımızın etkinliğini sağlamak ve artırmak, buralardaki bankacılık faaliyetlerimizin katkısını artırmak."