Yılın ilk dokuz ayında operasyonel kiralama sektörü, Türkiye'de satılan yeni otomobillerin yüzde 20'si olan yaklaşık 95 bin 500 adet yeni aracı filosuna kattı. 2017 Ocak- Ekim'de yaklaşık 8 milyar 418 milyon TL yeni araç yatırımı yapan operasyonel kiralama sektörünün aktif büyüklüğü 26 milyar TL'yi aşarken filosundaki araç sayısı ise 346 bin 600 oldu. TOKKDER'in, TNS Global işbirliği ile yürüttüğü pazar araştırmasının 2017 3'üncü çeyrek sonu sonuçlarını içeren "TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu" yayınlandı. Rapora göre, kiralama sektörü 2017'nin ilk 9 ayında yaklaşık 4 milyar 501 milyon TL (KDV+MTV+ÖTV) vergi ödedi. Sektör, 2016'da da yaklaşık 4 milyar 950 milyon TL vergi (KDV+MTV+ÖTV) ödeyerek, ülke ekonomisine katkı sağladı.
KISITLI KAYNAĞA ÇÖZÜM
TOKKDER genel koordinatörü Tolga Özgül, Türkiye operasyonel kiralama sektörünün gelis¸imi ile ilgili görüs¸lerini şöyle paylaştı: "Türk Lirası'nın dolar ve euro kars¸ısındaki degˆer kaybı, ülkemizin içinde bulundugˆu cogˆrafyadaki çatıs¸ma ortamı, ABD Merkez Bankası FED'in faiz artırımı beklentileri gibi faktörler ticari hayatı olumsuz yönde etkiliyor, para piyasalarında sıkıs¸ıklıgˆa neden oluyor. Hal böyle olunca, risk yönetiminin ve kısıtlı kaynakların verimli kullanılmasının önemi daha da artıyor. Risklerini azaltarak kaynaklarını verimli kullanmak isteyen is¸letmelerin araç ihtiyaçlarını kars¸ılamak için bu dönemde daha fazla operasyonel kiralama yöntemini tercih edeceklerini düs¸ünüyorum."
HER 100 ARAÇTAN 95'İ DİZEL
Renault yüzde 28.8'lik payı ile Türkiye operasyonel kiralama sektörünün araç parkında en çok tercih edilen marka olmayı sürdürdü. En çok tercih edilen marka sıralamasında yüzde 14,8 ile VW ikinci, yüzde 9,9 ile Ford üçüncü, yüzde 9,6 ile Fiat dördüncü oldu.
Sektörün araç parkının yarısından fazlası (yüzde 50,5) C segment araçlardan olus¸urken, B segment araçlar yüzde 28,5 pay aldı.
Sektörün araç parkının yüzde 94,9'u dizel araçlardan olus¸urken, manuel vites araçlar yüzde 53,1 pay aldılar.
YÜZDE 10'LUK BÜYÜME
Operasyonel
kiralama sektörünün geçtiğimiz yıllardaki kadar hızla olmasa da 2017'de de büyümeye devam ettiğini söyleyen Özgül, şunları anlattı: "Daralan ekonomik aktiviteye rağmen özellikle sıfır araç fiyatlarındaki artış ve operasyonel kiralama yönteminin verimlilik adına sunduğu birçok avantaj firmaları satın alma yerine kiralamaya yönlendiriyor. Bu bağlamda operasyonel kiralama sektörünün 2017 sonunda yüzde 10-12 civarında büyümesini bekleyebiliriz."
GENÇLER SATIN ALMA YERİNE KİRALAMAYI TERCİH EDİYOR
Tüm
dünyada otomobil sevdası azalıyor. Özellikle gençler otomobil satın almak yerine, kiralama ya da paylaşma seçeneklerine yöneliyor. Bunun nedeni gençlerin sahip olmayı yük olarak görmesi. Bireyler tek seferde büyük bedeller ödeyip, finansal ve operasyonel riskleri üstlenerek satın almak yerine, ürünü belirli bir süreliğine kullanmayı ve karşılığında kullandığı kadar maliyete katlanmayı tercih ediyor. Bu tablo kiralama şirketlerini de harekete geçirdi. Şirketler uzun dönemli bireysel kiralama yapmaya başladılar. Bireysel kiralamanın kısa sürede yaygınlaşacağı düşünülüyor. Yapılan tahminlere göre önümüzdeki 5-10 yıllık dönemde trafiğe çıkacak her beş yeni otomobilden biri, bireyler tarafından uzun dönemli olarak kiralanacak.
GARANTİ FİLO'DAN 'İKİNCİ EL GARAJ
Garanti Filo, kiradan dönen araçların satışını www.garantifiloikinciel. com sitesinden online olarak gerçekleştiriyor. Garanti Filo İkinci El Online Satış Platformunun, oto galerilere ve toplu ikinci el araç satın alımı yapan kurumsal müşterilere, kapalı devre hizmet veren bir açık artırma sistemi olduğunu kaydeden Genel Müdür Ayşegül Gülgör, yeni hizmetleri hakkında şu bilgileri verdi: "Bu yıl itibariyle ise bireylerin ikinci el ihtiyaçlarını daha hızlı ve etkin şekilde karşılayabilmek amacıyla bireysel online satış platformumuzu yeni markamız "İkinci El Garaj" markası altında büyütmeye başladık. Artık bireyler, ikinci el araç satın alımlarını online olarak bireysel satış platformu üzerinden rahatlıkla gerçekleştirebiliyorlar."
ÇEVRECİ ARAÇLARA TALEP ARTIYOR
Tüm
dünyada olduğu gibi hibrit araçlara olan talep filo kiralama ve bireysel kiralama firmalarının da radarına girdi. Kurumsal şirketler hem salınımını gerçekleştirdiği karbon ayak izini düşürmek hem de yakıt maliyetlerini azaltmak adına elektrikli ve hibrit araçlara daha fazla rağbet göstermeye başladı. ABD pazarında yaşanan değişime baktığımızda şirketlerin filolarındaki araçları hibrit olarak tercih etme oranı yüzde 30'un üzerinde arttı. Diğer bir taraftan ABD'de yollara çıkan hibrit araçların yüzde 70'i, işletmeler tarafından tercih edilen filo araçlarından oluşuyor. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bilinirliğin artması ve daha uzun menzil vadeden 'plug-in hibrit' versiyonların da yollara çıkması ile hibrit araçlara olan talebi artıracak.