Türkiye'den ABD'ye Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) eliyle taşınan kumpas dosyaları, 4 yıl önce bugün hükümeti devirmeye yönelik operasyon için kullanıldı. 17-25 Aralık'ta darbe girişimi olarak tarihe geçen operasyonları, İstanbul'da FETÖ'nün emniyet ve yargı ayağı yürüttü.
FETÖ'CÜ SAVCI VE POLİSLER...
Yasadışı dinleme ve montaj dosyalarıyla hükümeti devirmeye yönelik planlanan operasyonların iki adresi vardı: İstanbul Adalet Sarayı ve Emniyet Müdürlüğü. Adliyede 17 Aralık soruşturmasını, kaçakçılık ve narkotik suçlar bürosu savcısı Celal Kara ile memur suçları savcısı Mehmet Yüzgeç yürütüyordu. Ekibin başında da kaçakçılık ve narkotik suçlardan sorumlu İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Zekeriya Öz vardı. Operasyonun medya ile ilişkileri ve yönlendirme işi başsavcı vekili Fikret Seçen'deydi. Emniyet ayağında da kamuoyunun Nazmi Ardıç, Ali Fuat Yılmazer, Yakub Saygılı, Ömer Köse gibi Ergenekon, Balyoz, Şike gibi soruşturmalardan tanıdığı isimler vardı.
HAKİMLERİ BİLE AYARLADILAR
17 Aralık sabahı eş zamanlı yapılan operasyonlar aslında 3 ayrı soruşturma dosyasıydı. Reza Zarrab, Fatih Belediyesi ve TOKİ grubu olarak yürüttükleri dosyaları, paket yapıp o sabah topyekûn bir saldırıya geçmişlerdi. Dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı'nın soruşturmadan haberi yoktu. Adliyedeki FETÖ'cü ekip, başsavcıya bilgi vermediği gibi dosyayı adliyenin UYAP sistemine girmeden gizli tutmuştu. Örgüt, tutuklamaları yapacak hakimleri bile ayarlamıştı. Adliyede hakimlerin nöbet çizelgesi operasyon takvimine göre ayarlanmıştı. Örneğin 16 Aralık Pazartesi günü gözaltı kararlarını imzalayan nöbetçi hâkim FETÖ'cü Cemil Gedikli'ydi. Aynı hakim, 4 Ocak'ta da nöbetçi hakim olarak görevlendirilmişti. Nöbet görevlendirmesindeki usule göre hakimlerin bu şekilde bir araya gelmesi çok zordu. Nöbet çizelgesine göre 31 Aralık için Ali Efendi Peksak, nöbetçi hakim olarak görevlendirildi. Peksak, Balyoz davasında karşısına gelen 34 askerden 33'ünü tutuklayarak rekor kıran hakimdi. Aynı gün nöbetçi olan hakim Oktay Açar ise Ergenekon kapsamında açılan Odatv soruşturmasında polisin sahte isimle dinleme talebine olur veren hakimdi. 5 Ocak'ta ise Balyoz davasında toplu tutuklama kararı veren Davut Bedir ile Murat Üründü görev yapacaktı.
25 ARALIK'TA İKİNCİ GİRİŞİM
FETÖ 25 Aralık'ta bir kez daha harekete geçti. Operasyonu Muammer Akkaş yürüttü. Hedef, Türk ekonomisinin önemli aktörleriydi. 41 işadamının gözaltına alınması talimatı verildi. Ancak 18 Aralık'ta müdürleri değişen İstanbul Emniyeti başsavcı Turan Çolakkadı'nın bilgisi olmadığı gerekçesiyle Akkaş'ın operasyon talimatını yerine getirmedi. Savcı Akkaş, bu kez operasyonu jandarma ile yaptırmak istedi. Bu girişimi de başarısız oldu. Başsavcılık, Akkaş'ı soruşturmadan alarak bu dosya için 5 savcı görevlendirdi. Akkaş, basına bildiri dağıtıp, açıklama yaptı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Çolakkadı da, basına bilgi verdi. FETÖ savcıları daha sonra yurtdışına kaçtı.