TÜİK tarafından açıklanan tarihi büyüme rakamlarına Türkiye'nin önde gelen iş dünyası temsilcilerinden de destek geldi. Geçtiğimiz aylarda açıklanan sanayi üretimi rakamlarının da böyle bir rekora işaret ettiğinin altını çizen iş insanları, büyümenin büyük bölümünün ihracat, yatırım ve üretimden gelmiş olmasının da memnuniyet verici olduğunu kaydetti. İş dünyasının büyümeyle ilgili görüşleri şöyle:
TOBB: TÜRKİYE'NİN NE KADAR DİNAMİK OLDUĞUNU İSPATLADIK
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yüzde 11.1 ile beklentilerin üzerinde gelen 3. çeyrek büyümesine ilişkin değerlendirmede bulundu.
"Hem son çeyrekteki yüzde 11,1'lik, hem de 9 aylık yüzde 7,4'lük büyüme oranımızla dünyada gıptayla bakılan, pozitif ayrışan ve yıldızının parladığı bir ülke haline geldik" diyen Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
"Türk müteşebbisinin, karşısına çıkarılan her olumsuzluğa, dışarında gelen ekonomik ve siyasal engellere rağmen neler yapabileceğini, Türkiye'nin ne kadar dinamik ve üretken olduğunu dünyaya bir kez daha ispatladık. Tüccarımız, sanayicimiz, üreticimiz olumsuz tezviratlara kulağını tıkadı, ileriye bakarak yeni bir başarı hikâyesi yazdı. Hükümetimizin iş dünyamızla istişare ederek hayata geçirdiği finansman, istihdam ve üretim desteklerinin doğru adımlar olduğu, piyasaya güven verdiği, çarkların yeniden dönmesini sağladığı da ortaya çıktı.
Geçen sene Türkiye'ye güvenen kazanır demiştik. Gerçekten de güvenip yatırıma ve üretime devam eden kazandı. Türk iş dünyası olarak hedefimiz 2017'de yüzde 7 büyümeye ulaşmak ve sonrasında da bu büyümeyi daha çok üretim, yatırım ve ihracatla devam ettirmek. Hükümetimize, ekonomi yönetimine, iş dünyamızın yanında yer alarak hayata geçirdiği reformlarla bu büyümede itici güç olmasından dolayısıyla teşekkür ediyoruz"
MÜSİAD: ÖNDE GELEN EKONOMİLER ARASINDAN POZİTİF OLARAK AYRIŞTIĞIMIZ BİR YIL OLACAK
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüzde 11,1'lik büyümenin Türkiye adına oldukça sevindirici bir gelişme olduğu söyledi.
Kaan, bu oranın Türkiye'nin G20 ülkeleri arasında yılın 3. çeyreğinde en çok büyüyen ülke olduğunu gösterdiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Böylece, yılın ilk 9 ayında da ortalama olarak 7,3 puanlık bir gelişme sağlanmış oldu. Çift haneli bu büyüme oranı, ekonominin bütün aktörleri adına, önümüzdeki döneme yönelik motive edici bir gelişme olarak da ilave bir ehemmiyet arz etmektedir. Bu dönemde yalnızca iç talep değil, aynı zamanda dış talep de büyümeye ciddi bir şekilde katkı vermiş ve yatırımlardaki artış da ivme kazanmıştır. İç talepteki artış oranı yüzde 11,7 düzeyinde gerçekleşerek önceki çeyrekteki artışın neredeyse 4 katına çıkmış, dış ticaret rakamlarında son dönemde görülen canlanmayla birlikte mal ve hizmet ihracatındaki artış oranı da yüzde 17,2 olmuştur."
Yatırımlardaki artışın reel sektörün ekonomiye olan güvenine işaret ettiğini ifaden eden Kaan, "Yatırımlardaki artışın yalnızca inşaat sektörü yatırımlarından kaynaklanmaması, sanayi sektörü adına büyük önem arz eden makine ve teçhizat yatırımlarının da yüzde 34,0 artış kaydetmesi; Türkiye ekonomisi adına sevindirici bir gelişmedir. Yatırımlardaki artışın sürmesi, reel sektörün ekonomiye olan güveninin sürdüğüne işaret etmesi bakımından da oldukça önemli bir gelişme olmuştur." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye ekonomisinin önümüzdeki süreçlerde de büyümesine devam edeceğinin altını çizen Kaan, şu ifadeleri kullandı:
"Faaliyet kollarında göre GSYH artışına bakıldığında, yine dengeli bir artış olduğunu görüyoruz. Nitekim bu dönemde hizmetler, sanayi, tarım ve inşaat sektörlerinin tamamında artış gerçekleşmiştir. Sanayi sektöründe gözlenen yüzde 14,8'lik genişlemede imalat sanayinin 15,2 puan artış kaydetmesi etkili olurken; hizmetler sektöründe 20,7 puan, tarım sektöründe 2,8 puan ve inşaat sektöründe 18,7 puan büyüme kaydedilmesi, Türkiye ekonomisinin topyekûn bir büyüme kaydettiğini göstermektedir. Türkiye ekonomisinin önümüzdeki dönemde de güçlü büyüme performansını sürdüreceğini ve yıl sonunda yüzde 7'nin üzerinde büyüme oranı sağlanacağını tahmin ediyoruz. 2018 yılı böyle bir motivasyonla girdiğimiz ve önde gelen ekonomiler arasından pozitif olarak ayrıştığımız bir yıl olacaktır."
DEİK: TÜRKİYE, HİNDİSTAN VE ÇİN GİBİ EN HIZLI BÜYÜYEN EKONOMİLERİ GERİDE BIRAKTI
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, son 6 yılın en büyük çeyrek büyümesine karşılık gelen 3. çeyrek büyüme oranının kendilerini umutla 2018'e hazırladığını belirterek, "IMF ve Dünya Bankası, Türkiye'nin 2017'de küresel arenada ekonomik büyümesine ilişkin beklentilerini 3. kez yükseltirken, 2017 yılındaki güçlü tempomuzun arkasında, küresel ticaretin olumlu etkilerini de gördüğümüzün altını çizmek gerekir. Türkiye 3. çeyrek büyümesi ile Hindistan ve Çin gibi en hızlı büyüyen ekonomileri geride bıraktı." dedi.
Türkiye'nin 3. çeyrek büyüme rakamlarında inşaat sektöründeki ivme ve hizmetler sektörünün katkısının yüksek olduğuna işaret eden Olpak, "Ekonomimizin yüksek gelirli statüye ulaşma yolunda en büyük ihtiyacı olan yapısal reformlarla birlikte, özellikle orta gelir tuzağını aşma amacına yönelik olarak, bir yandan eğitim reformlarının bir yandan da AR-GE proje ve desteklerinin, 2018 yılında ivme kazanacağını ümit ediyor ve ilgili gelişmeleri heyecanla bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Olpak, şu değerlendirmelerde bulundu:
"2017 yılında büyümenin gücü tüketimden, hizmetlerden, ihracattan ve yatırımdan doğdu, ortaya çıktı; Kredi Garanti Fonu ve Yatırım Teşvik Programı'nın da etkisi pozitif çerçevede görüldü, hissedildi. 2018 yılında sanayide turizm, inşaat, tarım ve enerjide; tüm itici güce sahip sektörlerde büyümenin etkilerini daha yoğun hissedebileceğiz. Bizler ihracat ve yatırım pazarlarımızı çeşitlendirdikçe, dünya ticaret hacminden aldığımız payı artırdıkça ve dış ekonomik ilişkilerimizi geliştirdikçe ülkemizin ekonomik gelişimine katkımız katlanarak artacaktır. 3. çeyrekte gerçekleşen yüzde 11,1'lik büyüme hızının 10,8 puanlık bölümü iç talepten kaynaklanırken, 0,3 puanlık kısmı da dış talepten yani 'net ihracattan' doğmuştur. Verileri sektörel olarak incelediğimizde de büyümenin ekonomi geneline yayıldığı bir tabloyla karşılaşıyoruz. Dolayısıyla bu veriler de gösteriyor ki, Türkiye ekonomisi azim ve kararlılıkla yolunda yürümeye devam ediyor. Üstelik yatırımlardan destek alarak bunu başarıyor. Büyümenin sürdürülebilir olması için yatırımların kritik önemini her zaman vurguluyoruz."
Ayrıca DEİK olarak, dış dünya ile olan ilişkilerinin gelecek yıllardaki ekonomik gelişim serüvenine daha güçlü bağlarla katkı vermesi gerektiğine inandıklarını ve bu yöndeki ticaret ve yatırımı destekleyici çabalarını sürdürdüklerini kaydeden Olpak, "Bu çerçevede, en büyük ortağımız olan AB ile ekonomik ilişkilerimize Gümrük Birliği'nin genişletilmesi doğrultusunda taze bir çaba ve nefes gelmesini umarken, dünyanın dört bir yanındaki fırsatları da değerlendirerek yeni kazan-kazan hikayeleri yazılmasına öncülük etmeyi hedefliyoruz. Bizlere destek ve ilham veren ekonomi yönetimimize teşekkür eder, 2018 yılında yeni başarılara hep birlikte imza atmayı dileriz." yorumunu yaptı.
TİM: BÜYÜMENİN ÜÇTE BİRİ İHRACATTAN GELDİ
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de gelen rakamın Türkiye'nin OECD ve G20'de liderlik koltuğuna oturmasını sağlayacağını belirterek, "Büyüme hızımız hem bizim hem de pek çok kurumun tahminlerinin üzerinde geldi. 2017 sadece ihracatta değil ekonominin tamamı için adeta bir atılım yılı oldu. Birbiri ardına elde edilen bu başarılarda hem hükümetimizin hem sanayicilerin, ihracatçıların yani piyasadaki bütün aktörlerin payı oldukça yüksek." dedi.
Büyükekşi, "Gelen büyüme rakamı, 2011 yılı 3. çeyrekten bu yana ulaştığımız en yüksek rakam oldu. Bu başarı, hepimize hayırlı olsun." ifadesini kullandı.
Dünyanın büyüme motoru olan Çin ve Hindistan'ın bu rakamla geride bırakıldığını kaydeden Büyükekşi, "Yüzde 11,1 büyümenin 3,6 puanı yatırımlardan geldi. Yatırımlardaki bu artış, büyüme trendinin bu çeyrekle sınırlı kalmayacağını, son çeyrekte ve 2018'de de devam edeceğini gösteriyor. Yani Ekonomi Bakanlığımız tarafından verilen yatırım teşviklerinin bu çeyrekte etkilerini daha net bir şekilde görmüş olduk. Diğer taraftan bu yatırımlar da sonraki dönemlerde ihracatımıza olumlu etki yapacak." değerlendirmesinde bulundu.
Büyükekşi, ihracatın büyümeye katkısının 3,5 puan olduğu bilgisini vererek, "Bu katkı son 5 yılın en yüksek ihracat katkısı. Yani büyümenin üçte biri ihracattan geldi. Son 15 yılın ise dördüncü en yüksek ihracat katkısını yakaladık. Biz geçen yıl '2017 ihracatta atılım yılımız olacak' dedik. Dediğimizi yaptık. Tüm ihracat ailesi daha fazlasını istiyor. Bu yılın ilk 9 ayında net dış ticaret büyümeyi pozitif destekledi. Ancak ithalat konusunda özellikle nihai tüketim mallarında ülke olarak daha duyarlı olmamız gerekiyor. Yıl genelinde yüzde 7 civarında bir büyüme rakamının geleceği artık net olarak ortaya çıkmış oldu. İnşallah 2023 hedeflerimize daha hızlı adımlarla ilerleyeceğiz." ifadelerini kullandı.
ATO: BÜYÜME RAKAMLARI PİYASAYA MORAL VERDİ, ATAĞA GEÇİYORUZ
ATO Başkanı Baran, yazılı bir açıklama yaparak TÜİK tarafından açıklanan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) üçüncü çeyrek verilerini değerlendirdi. GSYH zincirlenmiş hacim endeksinde 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11,1 artış kaydedildiğini belirten Baran, üretim yöntemiyle GSYH tahmininin cari fiyatlarla yüzde 24,2 artarak 827 milyar 230 milyon TL olduğunu kaydetti.
Baran, "Türkiye bölgesinde yaşanan jeopolitik riskler, FETÖ'nün darbe girişimi, küresel ekonomideki sıkıntılar karşısında sergilediği büyümeyle ekonomisinin temelinin sağlam olduğunu herkese gösterdi" dedi.
Hükümetin arka arkaya aldığı önemli kararlarla mali yönde gerçekleştirdiği teşvikler, istihdam konusunda başlatılan seferberlik çalışmaları ve Kredi Garanti Fonu desteklerinin ekonomik göstergelere olumlu yansıdığını dile getiren Baran, şunları söyledi:
"Konut, beyaz eşya ve mobilya sektörlerinde yapılan düzenlemeler hem bu sektörleri hem de reel sektörümüzü dalga dalga olumlu etkiledi. Kapasite kullanım oranlarında son yılların en iyi rakamlarını gördük. Sanayi üretimi Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,3 ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti. 200'den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Sürdürülebilir büyümeyi sağladığımızı görüyoruz. Geldiğimiz noktada geleceğe umutla bakıyoruz. Türkiye, yakaladığı ivmeyle uluslararası kurumların da tahminlerini yukarı revize ettiren bir performans sergiledi. Büyümenin niceliğini ispatladık. Bu başarıyı büyümenin niteliğini de artırarak, daha fazla istihdam sağlayacak bir büyümeyi ortaya koyarak sürdürmemiz gerekiyor. Bunun için de tek yolumuz samimiyetle, el ele vererek birlik ve beraberlik içerisinde ülkemizin aydınlık geleceği için durmadan dinlenmeden çalışmaktır."
Baran, gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler içinde tarım sektörünün toplam katma değerinin yüzde 2,8 artarak, yüzde 14,8 oranında artan sanayi ve yüzde 18,7 oranında artan inşaat sektörünün gerisinde kaldığına da dikkat çekerek, bu alanda katma değer oluşturacak bir büyüme hacmini yakalamanın gerekliliğine de dikkat çekti.
HEPİMİZ İÇİN GURUR VERİCİ
Atlasglobal Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy "Dünya ekonomisinde devam eden finansal belirsizlikler ile küresel ve bölgesel ölçekte faaliyet ortamını zorlaştıran tüm gelişmelere rağmen, Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrekte yakaladığı bu büyüme performansı hepimiz için gurur verici. Daha da umut verici olan tüketimdeki artışın %3 seviyelerine gerilemişken, üretimdeki artışın %11 seviyesinin üzerine çıkmış olmasıdır. Türkiye ekonomisinin gerçek potansiyelini yansıtan bu rakam, son dönemde ekonomide alınan faaliyet ortamını destekleyici önlemlerin de ne kadar yerinde olduğunu gösteriyor. Bu büyümenin her sektöre olacağı gibi, havacılık sektörüne yansımaları da 2018 yılı itibariyle hissedilecektir. Bu doğrultuda Atlasglobal olarak, biz de yeni yatırımlarımıza devam ediyor olacağız" dedi
ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYACAĞIZ
Yıldızlar Yatırım Holding İcra Kurulu Başkanı Hakkı Yıldız" Son dönemde ülkemizde ve yakın coğrafyamızda yaşanan tüm olağanüstü gelişmelere rağmen, yılın üçüncü çeyreğinde yakalanan yüzde 11,1'lik büyüme rakamı, Türkiye ekonomisinin ne kadar dayanıklı ve güçlü olduğunun en önemli göstergesi. Türk sanayisinin dünyada hak ettiği yere gelebilmesi için var gücüyle çalışan bir holding olarak, Türkiye ekonomisine olan inancımızla, yatırımlarımızı hız kesmeden sürdürecek, daha nice rekorlar için elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz" dedi
GELECEĞE UMUTLU BAKMAMAMIZ İÇİN BİR SEBEP YOK
Mega Metal Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Ali Turgut "Türkiye ekonomisinin son 15 yılda sergilediği olağanüstü büyüme performansı, bugün açıklanan üçüncü çeyrek rakamıyla perçinlenmiş oldu. Bu rakam şunu gösterdi ki; bizim geleceğe umutlu bakmamamız için hiçbir sebep yok. Biz de yatırımlarımızı bu vizyonla şekillendiriyor, yurt içinde ve yurt dışında çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz" dedi
YATIRIMLARIMIZI HIZLANDIRACAĞIZ
Netlog Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökalp Çak "Avrupa'nın önde gelen ekonomilerinin, büyüme rakamlarını yüzde 3 seviyesine getirebilmek için var gücüyle çalıştığı bir dönemde yakalanan çift haneli büyüme performansı, Türkiye ekonomisinin gücünü gösteren en somut gösterge. Bu trendin yılın kalanında da devam edeceğini ve Türkiye'nin 2017 genelinde dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasında yer alacağını öngörüyoruz. Bu süreçte Netlog olarak biz de elimizden gelen gayreti gösterecek, Türkiye ekonomisinin, küresel anlamda hak ettiği seviyeye gelmesi için yatırımlarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz. Bu kapsamda önümüzdeki yıl için lojistik, depolama ve altyapımıza 200 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlıyoruz" dedi