Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası'nda konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine'nin melek yatırımcılık, inovasyon ve girişimcilik alanında ciddi destekler verdiğini belirterek, "Biz melek yatırımcıya yüzde 75'lerden yüzde 100'lere kadar destek veriyoruz. Şu anda melek yatırımcılıkta Avrupa'da beşinci sıraya yükseldik. Ben inanıyorum ki burada üçüncü sıraya çıkacağız. 500 milyon liralık bir kaynağı fonlara aktararak fikirler ticarileşsin diye vereceğiz. Hazine olarak bu 500 milyon liralık kaynağı fonların fonuna, gelecek vadeden start-uplara, teknoloji firmalarına, fikirlere yatırım yapsın diye aktaracağız. Talep bekliyoruz" diye konuştu. "Global inovasyon endeksinde de fena yerlerde değiliz" diyen Şimşek, Türkiye'nin 43'üncü sırada olduğunu ancak ilk 20 de olması gerektiğini de vurguladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre yenilikçi firmaların oranının toplam içindeki payının arttığını da belirten Şimşek, "Bu da sevindirici bir gelişme. İnovasyon düzeyinde de çok kötü durumda değiliz" dedi. Türkiye'nin dışarıdan yetenek çekmesi gerektiğini belirten Şimşek, "Bunun için ekosistemi daha da iyileştirmemiz lazım. Daha çok Ar-Ge, yazılım, makine teçhizatına yatırım yapmalıyız" diye konuştu.
REFORM YAPACAĞIZ
Şimşek, geçen yıl yapılan reformların yanı sıra 2018'in ilk çeyreğinde bütüncül reformlar yapılacağını ifade ederek, şunları kaydetti: "Biz daha çok reform yapacağız. Daha çok küresel şirket gelip Türkiye'de iş yapacak. Biz reformları yaparken artık parça parça yapmayacağız. Türkiye'nin global değer zincirindeki konumunu daha da güçlendirmek üzere önümüzdeki dönemde Dünya Bankası'nın İş Yapma Kolaylığı Raporu'nu alacağız. Başbakan Yardımcımız Sayın Recep Akdağ bu çalışmayı tamamladı. Önümüzdeki senenin ilk çeyreğinde toptan reform yapacağız." Şimşek, aktif iş gücü politikalarıyla birlikte nitelikli insan stokunu artıracaklarını da belirterek, "Biz özellikle part time çalışmak için gençler ve kadınlar için esnek modeller konusunda çalışmalar yaptık. Şu anda düzenlemeler var ama uygulamada birtakım sorunlar var. Onları da geliştireceğiz" dedi.
BANKALAR GİRİŞİMCİNİN PEŞİNDEN KOŞACAK
İnovasyon haftası kapsamında girişimcilerle bir araya gelen Mehmet Şimşek, "Gelecekte girişimcilerimize destek olmak için fona daha çok kaynak aktaracağız. İleride fonları ve bankaları da burada göreceğiz. Bankalar koşuşturacaklar, 'Biz hangi girişimciyi ikna edebiliriz, nasıl ortak olabiliriz' diye. İyi anlamda her şey tersine dönecek. Biz girişimcilerin peşinden koşuyor olacağız" diye konuştu. Girişimcilik stantlarını tek tek ilgiyle gezen ve girişimcilerle sohbet eden Şimşek, "Bu konsepte tek bir proje olarak bakmamak lazım, bu etkinliğin en güzel yanı gençlerin ve girişimcilerin Anadolu'dan getirilmiş olması ve bu platformda farklı fikirler sunulurken finansçıların da burada bulunması" dedi.
REFAHIN ANA MOTORU
Şimşek, girişimcilik ve inovasyonun refahın ana motoru olduğunu anlatarak, "Türkiye'nin belki girişimcilik ekosistemi çok güçlü değil ama girişimcilik kültürü çok güçlü. Anadolu bin yıllarca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı, İpek Yolu'nun ana güzergahı olduğu için, yani nereden bakarsanız bakın bizim DNA'mızda girişimcilik var" diye konuştu. Girişimciliğin finansmana erişimini ve rekabette önündeki engelleri kaldırarak geliştirebilecekleri bir alan olduğuna dikkat çeken Şimşek, 25 yaş üstü nüfusun okulda geçirdiği süre 15 yıl önce 5.5 yıl iken, belki bugünkü nüfus için 15 yıla çıkacağını, eğitimde muazzam bir gelişme içerisinde olduklarını söyledi.
YEŞİM OKSAY-EMİNE SİNEM GÜLER