Başbakan Binali Yıldırım, Silence Otel'de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte, son 15 yılda engellilerin yüzünü güldürecek birçok çalışma yaptıklarını söyledi. Bütçeden sosyal desteklere ayrılan kaynağı 15 yılda 27 kat artırdıklarını belirten Yıldırım, rakamın 1.5 milyardan 38 milyarın üzerine çıktığını söyledi. İş-Kur eliyle 15 yılda 366 bin engelliye, iş sağladıklarının altını çizen Yıldırım, "2002'de 5 bin civarında devlette engelli çalışırken bugün bu sayı 50 binin üzerine çıkmıştır. Tam 10 kat artıştan bahsediyoruz.
Bugüne kadar 800 engelli devlet desteğiyle kendi işini kurdu" dedi. Özel öğretimden faydalanmak için gereken engellilik oranını da aşağıya düşürdüklerini, yaş sınırını da kaldırdıklarını vurgulayan Yıldırım şunları söyledi: "Halen 100 bin engelli öğrencimiz, okullara devlet tarafından götürülüp getiriliyor. Eğitim kitaplarını engelli kardeşlerimizin kullanabileceği şekle uygun hale getirdik ve ücretsiz olarak dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Evde bakım uygulamasını başlattık ve bugün itibarıyla 500 binin üzerinde kardeşimize bu hizmeti sunuyoruz. Özel bakım merkezlerinin sayısı 5 kat arttı. Anneleri dinlendirmek için saatlik ya da bakım uygulaması da ayrıca veriliyor. Maaşlarda, sosyal haklarda, önemli iyileştirmeler oldu."
2018'DE 5 BİN ENGELLİYE İŞ
Korumalı işyeri projesinin başlatıldığına da vurgu yapan Yıldırım, Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde ilk uygulamayı gördüklerini ifade etti. "2018'de 5 bin kardeşimizi tekrar işe başlatacağız. Engellilerin torpille kayırmayla işe girmesi dönemini sona erdirdik, merkezi sistemle atama dönemini başlattık ve yeni bir düzenleme daha yaptık, engelli KPSS'ye girenlerin hakkı 2 yıla yanıyordu, şimdi 4 yıla kadar o puanınız geçerli olacak. Tekrar sınava girme ihtiyacı olmayacak, hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu. Türkiye'de nüfusun yüzde 7'sinin engellilerden oluştuğunu belirten Yıldırım, "Aileleriyle birlikte yaklaşık 25 milyon insandan bahsediyoruz" dedi.