Türk iş dünyasının uluslararası ilişkilerini düzenlemek için kurulan Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) yeni dönemde bu amaca uygun faaliyet göstermek için yeniden yapılanıyor. Birkaç ay önce başkanlık görevine gelen Nail Olpak, planlarını basın mensuplarına anlattı. Yönetim kurulunda TOBB Başkanı, İTO Başkanı, büyük holdinglerin başkanlarının bulunduğu DEİK, elindeki bu gücü kullanabilecek yeni stratejiler geliştiriyor. DEİK Başkanı Nail Olpak, bu durumu, "Biz her sektörün temsilcisiyiz. Birçok etkinlikte DEİK Başkanlığı ile diğer kurumların başkanları aynı konuda çakışıyor. DEİK'in etkinliklerde temsil edilmesinden çok bu kurumların yaşadığı sorunların çözümü için çalışacağız. Kuruma, her alandan doktora seviyesinde profesyoneller alarak gelecekle ilgili stratejilerin belirlenmesi, sorunların çözülmesi için çalışacağız" dedi.
Sosyolog bile çalışacak
Olpak, yeni yapıya 'think-thank' adını vermekten imtina etse de, kurumda 'sosyologların' bile çalışmasını istediğini söylemesi, DEİK'in strateji belirlemek için çalışacağını gösteriyor. Temsil konusunda yetkilerin 'delege' edileceğini de söyleyen Başkan Olpak, iş konseylerinde de sadeleşmeye gideceklerini ve konsey seçimlerinde yöntemin de değişeceğini vurguladı. DEİK'te yeni yayımlanan yönetmelikle ilgili de bilgi veren Olpak, kurumda iş konseyleri seçimlerinin liste usulü yapılacağını söyledi. Buna göre bir şirket istemesi halinde tüm iş konseylerine üye olabilecek fakat 1 kişi en fazla 3 ülke konseyine üye olabilecek. Öte yandan yeni dönemde bölge usulü üyelikten ülke üyeliğine geçildi. Olpak, ABD İş Konseyi Başkanı Ekim Alptekin'in başkanlığı bırakmak istediğini fakat seçimlere kadar görevde kalmasını istediklerini ifade etti.
Seçimler 26 Aralık'ta yapılacak
İŞ konseyleri üstünde durduklarına dikkat çeken DEİK Başkanı Olpak, iş konseylerindeki üyelik ve seçim sistemini değiştireceklerini söyledi. DEİK 'te mevcut sisteme göre bir şirket temsilcisi, şirket adına, 6 bölge iş konseyinden birine üye olabiliyordu. Bu durumda o bölgede işi olmadığı herhangi bir ülkenin iş konseyinin yönetimine girebiliyordu. Yeni dönemde ise bölgesel üyelikten ülke bazlı üyeliğe geçilecek. Bir şirket 143 iş konseyinin hepsine üye olabilecek. Fakat, şirketi temsilen 1 kişi en fazla 3 iş konseyinde yer alabilecek. İş konseyi seçim sistemi de değişecek. Eskiden bir iş konseyinin yönetimi seçilip, sonra o yönetim içinden başkan seçiliyordu. Yeni dönemde iş konseyinin başkan adayı yönetim kurulu listesiyle seçime girecek.