Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, "Küreselleşmenin temel sınavı, 'insani değerlerimiz' olacak. Geleceğimizin doğru tasarımını ancak, 'insanı merkeze almak' kavramını küreselleştirebildiğimiz ölçüde gerçekleştirebileceğiz" dedi. Olpak, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, SABAH'ın ana medya sponsorluğunda, Uluslararası İş Birliği Platformu'nun (UİP) düzenlediği 'Geleceğin Tasarımı: Küreselleşmenin Yeni Sınavı' temasıyla düzenlenen 8. Boğaziçi Zirvesi'nin açılış konuşmasını yaptı.
Modern dünyada "Küresel düşün, yerel hareket et" stratejisinin geride kaldığını belirten Olpak, "Küresel düşünüp, yereli gözetip, küresel hareket etme" döneminin yaşandığını kaydetti.
KÜRESELLEŞME KAÇINILMAZ
Zirveye katılamayan Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin konuşma metnini, Future Movement Genel Sekreteri okudu. Hariri, küreselleşmeden kaçış olamayacağı yönündeki görüşlerden faydalanılması gerektiğini belirterek, "Demokratik unsurlar konusunda mutlaka açılımlar yapılmalı" dedi.
Eski Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci ve UİP Global Danışma Kurulu Eş Başkanı Egemen Bağış ise insanlığın savaşmamayı başaracak kadar entelektüel birikimi olduğunu söyledi.
ORGANİZASYONA KATILIM 7 YILDA 7 KAT ARTTI
8'inci
Boğaziçi Zirvesi'nin yeni yatırımlar ve kalkınma için çok önemli bir organizasyon olduğunu belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 7 yılda organizasyona katılımın 7 kat artarak önemli bir konuma geldiğini söyledi. Büyükekşi, "Etkinlik tüm dünyayı kucaklıyor" dedi. İran Eski Büyükelçisi Ali Asghar Soltanieh ise, Birleşmiş Milletler'in adil ve güvenli olmadığını belirterek, "Genelde reforma yönelik taleplerin önü kesiliyor. BM anlaşmaları doğru şekilde çözüme kavuşturamadı. Güvenlik Konseyi 100 kez veto edildi" diye konuştu.
KUŞAK YOL 65 ÜLKENİN ALTYAPISINI ÇÖZECEK
ICBC'nin
Kuşak Yol Projesi'ni desteklediğini belirten ICBC Singapur Başdanışmanı Pakistan Merkez Bankası'nın eski Genel Müdürü Yaseen Anwar "Bu proje aslında 65 ülkeyi ilgilendiriyor. Bu ülkelerin altyapılarındaki sorunları da çözecek" dedi. Bill ve Melinda Gates Vakfı Ortadoğu İlişkileri Başkanı Hassan Damluji de, sürdürülebilir kalkınmanın çaresinin özel sektörde olduğunu söyledi.
ENERJİ TEDARİKİNİ DEVAM ETTİRECEĞİZ
Katar olarak global LNG pazarının yüzde 30'unu oluşturduklarını belirten Qatar Petroleum (QP) Başkan Yardımcısı Khalid Said Al-Rumaihi, bölgede oluşan siyasi sıkıntılardan dolayı kötü bir şekilde ambargoya maruz kaldıklarını söyledi. Al-Rumaihi, "Petrol ve gaz endüstrimizin istikrarını bozmaya çalıştılar ve lojistiğimizi baltalamaya çalıştılar. Tüm bu olanlara rağmen QP olarak enerji tedarikini devam ettireceğiz" dedi.
Barış ERGİN-Engin TUNÇ/EKONOMİ