Deprem kuşağı üzerinde yer alan Türkiye'de kentsel dönüşüm projelerinin büyük önem taşıdığını belirten Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, "Sürdürülebilir kentsel dönüşüm ve altyapı projeleri için elimizi taşın altına koymaya hazırız" dedi. Şehirlerin sürdürülebilir yapılanmaya ve buna uygun yönetim planına ihtiyacı olduğunu belirten Kuzu, "Şehirlerimiz şu an kimliksiz bir yapılanmaya sahip. Halen geçmişten gelen çarpık kentleşmenin izlerini silmeye çalışıyoruz. Son 5 yılda 1.1 milyon konut yenilendi. Ancak halen yenilenmesi gereken 7.5 milyon konut var" diye konuştu. Hükümetin bu konuda duyarlı olduğunu belirten Kuzu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın depreme yönelik tedbirler kapsamında yeni kentsel dönüşüm yasası çıkarmaya hazırlandığına dikkat çekti. Kuzu, "Bu kapsamda belediyelere faizsiz kredi, müteahhit ve vatandaşlara ise teşvik verilecek. Buna ek olarak da binasını kendi değiştirmek isteyen vatandaşlara sıfır faizle kredi verilecek ve vergiden muafiyet sağlanacak" diye konuştu.
BİNALAR BLOK DEĞİL ADA BAZLI YAPILMALI
Kentsel dönüşüm projeleri yapan firmaların siluete önem vermenin yanı sıra kaliteli yaşam alanları yaratmaya da dikkat etmesi gerektiğini aktaran Özen Kuzu, projelerin bir master plan çerçevesinde ele alınması ve yapılan binaların blok bazlı değil ada bazlı olması gerektiğini belirtti. "Böylece ada bazlı dönüşümde sadece yeni binalar değil, yeni sosyal alanlar da ortaya çıkarılabilir" diyen Kuzu, dönüşümün bu şekilde ilerlemesi için prosedürlerin de bu yönde olması gerektiğini kaydetti. Özen Kuzu, şunları anlattı: "Kentsel dönüşüm sadece İstanbul'da değil Türkiye'nin tamamında nitelikli konut üretmek için çok önemli bir perspektif sunuyor. İstanbul'da istenilen kalitede bir yapılaşma olmadığı için kentsel dönüşümün rolü daha büyük. Kentsel dönüşümün konut geliştiricilerinin gündemine girmesi ve siyasi iktidarı bu yönde yönlendirmesiyle yılda 500 bin konutun yenilenmesi çok ciddi ekonomik ve sosyal bir sorumluluk. Bu yönde atılan adımlar desteklenmeli. İstanbul halkının daha sağlam konutlarda oturması için bu dönüşümün daha etkin ve daha şeffaf bir şekilde hayata geçirilmesi şart. Şehir merkezleri başta olmak üzere tüm binaların yenilenmesi ve insanlarımıza sosyal imkanlar sunan projelerin geliştirilmesi için sektör olarak hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız."
KONUT SATIŞINDA REKOR KIRILACAK
2016'da 1 milyon 341 bin 453 adet konut satışı gerçekleştiğini hatırlatan Özen Kuzu, 2017'nin ilk 9 ayında ise 1 milyon 30 bin 448 konutla yeni bir rekora imza atıldığını belirtti. Kuzu, "Geçen yılın ilk 9 ayına göre yüzde 10'luk artış yaşandı. Yılsonuna kadar bu sayının üzerine çıkılacağına ve yeni bir rekor kırılacağına inanıyorum" dedi. İnşaat sektörünün ihracat kalemi olarak sayılması yönünde beklentileri olduğunu anlatan Kuzu, "Türkiye konut için sürekli talep oluşturan bir ülke. Nüfus artışı, döviz artışları, göç gibi faktörlerin etkisi ile insanlar barınma ihtiyaçlarının yanı sıra yatırım aracı olarak da konut almayı tercih ediyorlar" diye konuştu.