Madencilikte en çok önem verdikleri konuların başında güvenliğin geldiğini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, bu konuda atacakları en önemli adımlardan birinin Maden Güvenliği Kurumu'nu hayata geçirmek olduğunu aktardı. Antalya'da düzenlenen "Hayatımız Maden" temalı çalıştayda konuşan Bakan Albayrak, Maden Güvenliği Kurumu'nun maden sahalarında uygulanacak en temel güvenlik süreçlerini belirleyerek, güvenli bir çalışma ortamının oluşturulması, sağlık ve güvenlik risklerinin bertaraf edilmesi, meslek hastalıkları ve çevre kirliliğinin önlenmesi gibi konularda uluslararası standartlarda uygulamaları hızla hayata geçireceğine işaret etti.
BAKAN BERAT ALBAYRAK'TAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
7 BİN HABERSİZ DENETİM
MTA ARTIK ÇALIŞIYOR
Sondaj faaliyetlerini 300 bin metrelerden bir milyon metrelere ulaştırarak MTA'yı emekli değil gece gündüz çalışan bir kurum haline getirdiklerini dile getiren Albayrak, "İnşallah bu yıl 1 milyonları yakalayacağız. Özel sektörle birlikte 5-6 milyon rakamlarını yakaladığımızda dünyada madencilik alanındaki en ileri ülkeleri yakalayacağız" dedi.
ŞAMPİYONLAR LİGİNİ HEDEFLİYORUZ
Esas hedeflerinin gerçek yatırımcının önünü açmak olduğuna vurgu yapan Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sektör dönüşüyor, Türkiye, dünya dönüşüyor. Artık sadece hammadde üretimi değil, yeni modelli değer zinciri oluşturacak, dünyaya ürün üretmeyi hedefleyecek bir madencilik yapısını hedefe koyacağız. Madencilikte katma değer noktasında dönüşümü sağlamak zorundayız. Ülkemizi madenciliğin şampiyonlar ligine çıkrmak için bu mücadeleyi vereceğiz."
ÇANTACILIĞI BİTİRECEĞİZ
Ön arama ve genel arama dönemlerinde faaliyet yapmayanların arama ruhsatlarının iptaliyle sektördeki çantacılığı bitireceklerini anlatan Bakan Berat Albayrak, "Beş yıl içerisinde iki yıl üretim yapmayanların ruhsatını iptal edeceğiz. Sektördeki hakiki ve samimi üreticinin önünü açacağız. Ruhsatların etkin denetimini hayata geçirdik. Jeokimya ve jeofizik haritaları tamamlanma sürecinde. Tüm Türkiye'nin jeokimya haritasını bitiriyoruz" diye konuştu.
SEKTÖRE DAYAK YEDİRMEYİZ
Kriz olduktan sonra bütün sektörün dayak yediğini, ancak bundan sonra sektöre dayak yedirmeyeceklerini anlatan Albayrak, şunları kaydetti: "Sizin de dayak yememeniz lazım. Bazen kavga büyük olabiliyor, yurt dışından da adam çağırabiliyorlar. Hep birlikte kavgaya gireceğiz. Bir abi var kavga olduğu zaman o kurtarır bizi. Bazen dayağı, hele de son yıllarda Türkiye'ye birileri dışarıdan atmaya çalışıyor. 80 milyon öyle bir güçlü birlik olduk ki dayak atmaya gelenleri iki tane şamar vurup gönderiyoruz. Onun için madencilik sektörü de biraz vücut, body çalışacak, fitness merkezleri falan biraz kas yapmanız lâzım. Hep birlikte güçlü olacağız. Bazen biz kavgaya karışacağız, siz bize destek olacaksınız."