İstanbul Yeni Havalimanı (İYH), iklim değişikliği konusunda dünyanın en önemli etkinliği olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nın 23'üncüsüne (COP23) katıldı. Dünya standartlarında sürdürülebilirlik ve çevre politikaları uygulayan İYH, hizmete girdikten sonra uygulayacağı yenilikçi ve çevreci teknolojilerle yılda 19 bin hanenin elektrik ve 5 bin 500 hanenin su tüketimine denk tasarruf yapacak. İstanbul'un Çatalca ilçesinin tüketimine denk gelen bu miktar aynı zamanda dünyada da ilk olma özelliği taşıyor.
Kalyon Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu, "İYH, dünyanın sıfırdan yapılan tek çatı altındaki en büyük havalimanı. İlk günden, havalimanımızın Türkiye'nin sürdürülebilirlik kültürüne katkı sunacağına inandık. Aldığımız büyük sorumluluğun farkındayız. Uluslararası standartlarda çevresel ve sosyal etki değerlendirmeleri yapıyoruz. Havalimanı mevcutlardan daha tasarruflu ve verimli olacak. Sadece su ve elektrikten bir yılda 33.2 milyon TL tasarruf edeceğiz" diye konuştu.
YEŞİL KURULUŞ OLMAK ZORUNLU
Havalimanının terminal binası, Amerikan Isıtma Soğutma ve İklimlendirme Mühendisleri Derneği standartlarına göre yüzde 20 enerji verimliliği ve yüzde 40'a kadar su tasarrufu sağlıyor. Kalyoncu, "Yeşil Bina Sertifikası LEED Gümüş seviyesine uygun olarak tasarlanan İYH'de, yer alacak tüm ticari işletmeler 'yeşil kuruluş' sertifikasına sahip olacak" dedi.
Mehmet Kalyoncu, İGA'nın faaliyete geçtiğinde yılda harcayacağı elektrik miktarının Afyon'un tüketimine denk olduğunu söyledi.
Havalimanındaki fiyat tartışmalarına
değinen
Kalyoncu, "Atatürk
Havalimanı'ndan
daha yüksek
olmaz. Şuanki
fiyatlar neyse o
olur" dedi.
DÜNYA "YEŞİL HAVALİMANI" OLARAK BİLECEK
İYH Çevre ve Sürdürülebilirlik Direktörü Ülkü Özeren, yeşil havalimanı olması hedeflenen İYH'nin, sürdürülebilir, kendi enerjisini üreten, çevreci, engelsiz bir proje olarak inşa edildiğini belirtti. Özeren, şunları anlattı: "Yatırım, yeşil havalimanı olmak için tüm gereklilikleri henüz inşaat aşamasındayken gerçekleştirmeye başladı. 'Yeşil Havalimanı Sertifikası'na sahip olması amacıyla tüm 3. parti firmalara sözleşmeyle 'yeşil kuruluş' olma zorunluluğu getirildi." Özeren, konferansta "İstanbul Yeni Havalimanı İklim Değişikliği Aksiyon Planı" başlıklı bir sunum da yaptı.