Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın vatandaşın daha ucuz fiyata et yemesi için başlattığı uygulama toplumda memnuniyetle karşılanırken, üreticiler ve Et ve Süt Kurumu (ESK) ürünlerini satamayan diğer marketler ise çözüm arayışına girdi. Et ve Süt Kurumu'nun A101 ve BİM'e ucuz et satışına başlamasının ardından ciro ve müşteri konusunda gözle görülür bir kayıpla karşı karşılaştıklarını belirten yerel marketler, şikâyetlerini bakanlığa iletti.
ÇÖZÜM BULUNMALI
"Böyle giderse hiç arzu etmemekle birlikte kasap reyonlarımızdan birer çalışanımızı çıkarmak zorunda kalacağız" diyen İstanbul Perakendeciler Derneği (Perder) Başkanı Ramazan Ulu, haksız rekabete çözüm bulunmaması durumunda ileride çok daha ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmaktan endişe duyduklarını söyledi. Ucuz et satışı konusunda taleplerini ve şikâyetlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş'e ilettiklerini belirten Ulu, bu konudaki mağduriyetlerin farkında olan bakanlığın ucuz etteki şikayetleri en aza indirmek için tarafları bir araya getireceğini kaydetti. Ulu, "Yakın gelecekte yapılacağını umduğum toplantıdan herkesi memnun edecek hakkaniyetli bir çözüm bulunacağına inanıyorum" ifadesini kullandı.
ÜRETİM AZALIYOR
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise, kırmızı ette üretim düşüşünün sürdüğünü, acil önlemin şart olduğunu söyledi. Bayraktar'ın verdiği bilgiye göre ocak-eylül döneminde kırmızı et üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.2 düşüşle 794 bin 417 tona geriledi. Sığır eti üretiminde ikinci çeyrekte yüzde 5.6, üçüncü çeyrekte yüzde 29.4 azalma yaşandı. Bayraktar, "Üreticinin besiye aldığı sığıra 1.000 lira destek verilmeli. Bu destek, ahırları yeniden dolduracak, kırmızı et üretimini artıracaktır" diye konuştu.