Cumhuriyet tarihi boyunca pek çok mega proje hayata geçirildi. 94 yıl boyunca Türkiye köprüler, yollar ve barajlarla tanıştı. Ancak son yıllarda hayata geçirilen mega projeler Türkiye'yi dünya devleriyle aynı lige çıkardı. Türkiye'yi birbirine bağlayan bölünmüş yollar, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray, Osmangazi Köprüsü, Avrasya Tüneli, Yeni Havalimanı bunlardan bazıları oldu. Önümüzdeki yıllarda Türkiye ve istikrarlı ekonominin dinamo sektörü gayrimenkul dünya genelinde önemli bir büyümeye sahne olacak. Gelecek, ülkelerin değil 'mega kentlerin' öne çıktığı bir gayrimenkul ortamına tanıklık edecek. 2023'ün Türkiye'sinde gayrimenkul sektörünün gündem konuları, kentsel dönüşüm, yeşil binalar, yeni havaalanı, Kanal İstanbul, mega projeler, yeni otoyol projeleri ile yeni ticari ve konut alanlarının gelişimi, hastane, otel yatırımları ve lojistik merkezleri olacak. Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hain darbe girişimi, yaşanan terör olayları, kriz lobisinin gerçekleştirdiği kur operasyonları, gündeme gelen tüm olumsuzluklara rağmen yoluna devam eden Türkiye, dünya ekonomileri içerisinde ilk yirmide bulunuyor. 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisine girme hedefi bulunan Türkiye'de kişi başına düşen milli gelirin 20 bin ila 25 bin dolara çıkması bekleniyor. İnşaat sektörü ile ekonomik büyümenin ilişkisine baktığımızda son 5 yılda ekonomik büyümeye paralel sektörün de her yıl artarak büyüdüğünü gözlemliyoruz. Bu oran Türkiye ekonomik büyümesinin yaklaşık her yıl iki katı olarak gerçekleşiyor. İnşaat sektörü ilerleyişini son yıllarda olduğu gibi önümüzdeki dönemde de sürdürecek.
TERÖRE İNAT TARİHİ REKOR
Türkiye inşaat sektörünün GSYİH içindeki payı yüzde 4.5'lerde. Bunun da ekonomik büyüklüğü 40 milyar dolara yakın. Türkiye'nin hain terör saldırılarıyla diz çöktürülmeye çalışıldığı dönemlerde ekonomiyle ilgili yaratılmaya çalışılan negatif havaya ve kur baskısına rağmen vatandaş konut almaktan vazgeçmedi. Kur operasyonu ile hedefine ulaşamayan kriz lobisinin hedef tahtasına oturttuğu konut sektöründe gerçekleşen satışlar, ekonomiye güveni bir kez daha gözler önüne serdi. Geçen yılı 1 milyon 341 bin Cumhuriyet tarihinin rekorunu kıran konut satışlarının bu yılı 2016'nın rekorunu kırarak kapatması bekleniyor. İnşaat sektörü temsilcileri 1.5 milyon konut satışı hedefleniyor. Bu rakama ulaşılmasında en önemli rolü yine faiz oranları oynayacak. Faiz oranlarının yüzde 1'in altına düşmesi, kentsel dönüşümün ivme kazanması ve Anadolu'da markalı konutların hayata geçirilmesi satışları artıracak. Türkiye genelinde eylülde 140 bin 298 konut satıldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin konut satış istatistiklerine göre, geçen ay satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 16.7, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 28.8 artış kaydetti. KDV ve tapu alım satım harçlarının indiriminden faydalanmak isteyen konut alıcılarının harekete geçmesiyle büyük artış yaşanan konut satışlarında, geçen yılın ilk dokuz ayına göre yüzde 10 artış kaydedilmiş oldu. 2017'nin ilk 9 ay toplamında satılan konut sayısı 1 milyon 33 bin 728 olurken, bu sayı geçen yıl 935 bin 811 olarak gerçekleşmişti.
YABANCI EYLÜLDE 2 BİN 236 EV ALDI
Türkiye genelinde ipotekli konut satışları eylülde, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.7 düşüşle 40 bin 534'e geriledi. Türkiye genelinde eylülde diğer satış türleri sonucunda el değiştiren konut sayısı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 49.3 artarak 99 bin 764'e çıktı. Yabancılara yapılan konut satışları eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 75.2 artarak 2 bin 236 oldu.