Sebze ve meyvelerin ambalajlanması, taşınması, depolanması ve perakende satışa sunulmasında yeni dönem başladı. Resmi Gazete'de dün yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğ ile tüketici sağlığının korunması, 20 milyar lirayı bulan firenin azaltılıp fiyatların düşmesi hedefleniyor. Tek kullanımlık ambalajlar kullanılmasını, ürünlerin soğuk zincirle taşınıp marketlerde soğuk reyonlarda satılmasını öngören tebliğ, perakendeciler tarafında ise maliyeti artırdığı gerekçesiyle tedirginlik yarattı.
HER ÜRÜNE SOĞUK REYON ZOR
Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Mustafa Songör, düzenlemenin üretici, aracı, hal ve marketlere ciddi bir maliyet yaratacağını söyledi. "300 metrekare bir markette meyve- sebze reyonunu 10-12 metre kabul edersek metre başına 1000 eurodan 15 bin euro maliyet oluşacaktır" diyen Songör, bakım ve enerji maliyetlerinin de kurulum maliyetlerinin üzerine ekleneceğini kaydetti. Yerel marketleri temsil eden Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek ise, konuyu görüşmek için bakanlıktan randevu talep ettiklerini söyledi. Marketlerde her ürün için soğuk reyon kurmanın çok zor olduğunu dile getiren Altunbilek, "Hangi ürünlerin bu modele dahil olacağını bilmiyoruz. Bunların netleşmesi gerekiyor" dedi. Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu Başkanı Burhan Er ise, "1 kilo domates 1 lira ise uygulama sonrası 1.20 lira olur. Ortalama kilo başına 10-20 kuruş maliyet yaratır" ifadelerini kullandı.
2019'A KADAR SÜRE TANINACAK
Gümrük
ve Ticaret Bakanlığı, tebliğ ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada değişen standartlar için 2019 başına kadar geçiş süresi öngörüldüğünü belirtti. Açıklamada şöyle denildi: "Sebze ve meyvelerin depolanacağı depolama alanları için zorunlu standartlar belirlenmiştir. Ayrıca perakende satış noktalarında da sebze ve meyvelerin soğutuculu reyonlarda satışa sunulması zorunlu kılınmıştır. Maliyetlerin minimize edilmesi ve geçiş sürecinin hızlandırılmasını teminen standartlara uyumu kolaylaştırıcı teşvik mekanizmaları üzerinde de çalışmalarımız devam etmektedir."
HER KULLANIM SONRASI DEZENFEKTE EDİLECEK
Tekrar kullanılabilir ambalajlar modüler ve katlanabilir şekilde olacak, her kullanımda gıda güvenilirliğine uygun olarak dezenfekte edilecek.
Dolu ambalajlar en çok 30 kilo olacak. Patates, kuru soğan ve tatlı patateslere yönelik ambalajlar file, jüt çuval, torba, kasa veya kutu şeklinde ve en çok 50 kilo olacak.
Birbirlerine zarar verebilecek mallar aynı araçta taşınmayacak.
Malların üretim yerindeki toptancı hallerinden veya tasnifleme ve ambalajlama tesisinden tüketim yerlerine taşınmasında soğuk zincirin korunması esas olacak.
Mallar, soğuk hava depolarında, malların bozulmasına veya kalite kaybına sebep olmayacak uygun ısı ve nem ortamlarına sahip alanlarda depolanacak.