Son dönemde yönetiminde yaşanan istifalarla gündeme gelen İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMMİB), kasım ayında düzenlenecek olağan üstü genel kurula hazırlanıyor. Eski Başkan Ali Kahyaoğlu'nun yönetiminde yer alan ancak daha sonra fikir ayrılıkları yaşadıkları için istifa eden Rüstem Çetinkaya ve Aydın Dinçer ile İtalya'nın Verona şehrinde 52'nci kez düzenlenen Marmomacc Fuarı'nda bir araya geldik. Aydın Dinçer geçici dönem için başkanlığa adaylığını koyarken eski başkan yardımcısı Rüstem Çetinkaya da Dinçer'i desteklediğini açıkladı. Nisanda yapılacak seçime kadar olan 6 aylık sürede sektörün birlikte hareket edebilmesi amacıyla çalışacaklarını aktaran Çetinkaya, "Bir olmadan birlik olunmaz" dedi. Sektörün küçük-büyük firma olarak suni sorunlarla oyalandığını aktaran Çetinkaya, "Bizde en küçük firmanın 1 milyon dolarlık yatırımı var. Sektörümüzün kendi arasında böyle kavgası da yok" diye konuştu. Sektörün sorunlarıyla ilgili bilgi aktaran Çetinkaya, "Bizde üretim değil pazarlama sorunu var. İtalya ile aynı ürünü üretmemize rağmen o malını 22 dolardan satıyor biz ise 12 dolardan. Bunun nedeni de kendi aramızda bir olup net bir pazarlama stratejisi izlemememizden kaynaklanıyor. Yabancı alıcı gelip sermaye eksikliği yaşayan bir üreticinin önüne nakdi koyuyor ve üründe fiyat kırıyor. Sizinle aynı ürünü üreten firma 12 dolara inince siz 22 dolara satamıyorsunuz. Bu durumda kilogram başına artması gereken katma değeri sağlayamıyoruz" diye konuştu. Sektörde pazarlama kültürünün gelişmesi gerektiğine dikkat çeken Çetinkaya, bunun sektör oyuncularıyla düzenli aralıklarla bir araya gelip, toplantıların yapılmasıyla sağlanabileceğini kaydetti. Çetinkaya, "Biz gerçek bir birlik olmayı, bir arada hareket edebilmeyi, ortak fiyat politikaları belirlemeyi ve ortak kararlar almayı istiyoruz. Bunu yaparken sektörümüzü sanatla birleştirmeyi, önyüzünü değiştirmeyi hedefliyoruz. İmajımız düzelir, pazarlama politikamız oluşursa o zaman ürünün katma değeri ve fiyatı artar. Böyle olunca sektör de ülkemiz de kazanır" ifadelerini kullandı.
HİNDİSTAN'DA POTANSİYEL VAR
Türkiye dünya mermer rezervinin yüzde 35'ine sahip olduğunu anlatan Çetinkaya, toplam doğal taş ihracatının da 2.2 milyar doları bulduğunu kaydetti. Çetinkaya, "Bunun 1.1 milyar dolarını Çin'e ihraç ediyoruz. Hindistan'da ise potansiyel yüksek" dedi.
Madencilik sektörünün en önemli fuarları arasında gösterilen Verona Marmomacc Fuarı'na milli katılımla 57, bireysel de 78 olmak üzere toplam 135 Türk firması katıldı.
TERZİ USULÜ ÇALIŞIYORUZ
Rüstem Çetinkaya, Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Temmer ile ilgili de bilgi verdi. 4 yıl öncesine kadar üretimlerinin yüzde 80'inini ihraç ettiklerini anlatan Çetinkaya, "4 yıl önce İstanbul'da showroom açtık ve Türkiye'de bilinen bir firma olmaya başladık. Şu anda ciromuzun yüzde 70 ihracat yüzde 30 da iç pazardan geliyor" dedi. Yurtiçinde terzi usulü satış yaptıklarını anlatan Çetinkaya, yurtdışında da benzer bir politika oturmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.