İstanbul Ticaret Odası (İTO), dünya ve Türkiye'deki iş dünyasının geleceğini masaya yatırmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda 11 Ekim'de Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde Futuristanbul Zirvesi'ni düzenleyecek olan İTO, Thomas Frey, Hamish McRae ve Ben Hammersley gibi dünyanın en önemli fütüristlerini İstanbul'da buluşturacak. Etkinlikte "Nasıl bir dünyada nasıl bir Türkiye", "Gelecekte iş dünyasını bekleyen ekonomik, siyasal ve toplumsal sorunlar neler", "Hayal gücünün sınırları zorlamakla aşınır mı" gibi sorulara cevap aranacak. İTO'nun bu yıl ilk kez düzenlediği etkinlikte konuşacak olan fütürist Thomas Frey, SABAH'a özel açıklamalarda bulundu. Frey, 2050 yılında ortalama bir insanın yaşam süresinin 140 yıl olacağını söyledi.
2050 yılında bizi neler bekliyor?
2050'de bir insanın ortalama yaşam süresi 140 yıl olacak. Sürücüsüz arabalara ve drone taksilere binilecek. Kripto para birimleri rutin bir şekilde kullanılacak. Birden fazla robota sahip olunacak. Kargolarını dronelar getirecek. Serbest olarak çalışılacak. Dünyanın öbür ucuna tüplü ulaştırma kullanacak. Bugün yaşayan ortalama bir kişinin yaptığının 20 katını yapma kapasitesi olacak.
İnsan ırkı hem fiziksel hem zihinsel olarak nasıl şekillenecek?
Sensörlerin ve nesnelerin interneti cihazlarının yükselişe geçmesiyle, insan vücudunun tüm girdi ve çıktısını ölçebiliyoruz. Şu an doktorların yaptığı anlık testlerden ziyade, uzun süre cildimiz, organlarımız ve hatta beynimizden sensör ağları tarafından alınacak bilgilerle yapılacak analizler artacak. Sensör ağları kendi metabolizmamıza hiper-analitik bir kapı olacak kadar gelişecek. Tıbbi bilgisayarlar 10 binden fazla olası durumu aynı anda analiz edip izleyecek.
TEKNOLOJİ İNSANLIĞIN SONUNU GETİRMEZ
"Teknoloji insanlığın sonunu getirecek" fikrine katılıyor musunuz?
Ben inanmıyorum. Tarih boyunca, atom bombaları, salgınlar, kuş gribi, zeka virüsü, güneş patlaması, deli dana hastalığı ve şimdi de yapay zeka gibi insanlığı yok edebilecek bir sürü tehditle karşılaştık. Her şeye rağmen insanlık devam etti.
İnsanlık Mars'a ya da diğer gezegenlere yerleşecek mi?
Evet. İlk olmak için büyük bir yarış olsa da ve bazıları Mars'ta ilk insanın 10 yılda olacağını tahmin etse de büyük ihtimalle bu 20 yılda olacak. Uzay, her zaman insanların düşündüğünden daha zordur. Şu anda Elon Musk'ın şirketi Space X önde görünüyor ama bu değişebilir.
KÜRESEL SİSTEMLER ÇIKACAK
İnsan mı devlet mi ön planda olacak?
Sık sık 'kırılmış yönetim' konseptinden bahsederim. Teknoloji, hükümetin onu yönetme kabiliyetini aştığına göre yeni küresel sistemler ya da kırılmalar, çözüm sunmak için ortaya çıkacaktır. Her kırılma büyük oranla otomatik olacak ve her birinin kendine ait yönetim yapısı olacak. Kırılmalar yeni yönetim yollarını da ortaya çıkaracak. Üye ülkeler, Kırılma'nın danışma kuruluna temsilci atayacak. Bazı Kırılmalar G20 gibi büyük uluslararası birlikler tarafından manda altına alınacak, diğerleri de organik olarak ortaya çıkacak ve üye ülkelerin kendi halkından üye alacak. Kırılmalar ülke bazlı üyeliklerle finanse edilecek. Bir Kırılma yeterli çoğunluğa sahip olduğu zaman yönetim faaliyeti olan her şeyle alakalı durumlarda varsayılan otorite olarak hizmet verecek.