Değişimin hızlandığı, teknoloji şirketlerinin her sektörde cirit attığı bir dünyada artık ödemeler temassız, para sanal, bankalar da Cep'te. Artık robotlar sizin için para transferi yapacak. Bankada fatura öderken karşınızda bir yapay zeka oturacak ve servetinizi o yönetecek. Mobil cüzdanlar, robotlar, cep uygulamaları, giyilebilir cihazlar gibi onlarca sistem yaratıldı. Fintech olarak tek kelimede özetlenen bu teknolojilerin önümüzdeki yıllara damgasını vurması bekleniyor. Öte yandan dünya genelindeki Fintech (finansal teknoloji) işlemleri, son üç yılda 20 milyar doların üzerine çıktı. Tahminleri aşan bu işlem hacmiyle tüketicilerin olduğu kadar yatırımcıların da ilgisini çeken Fintech'ler küresel finans kuruluşlarının bakış açısını da değiştirmiş durumda. Bankaların dijital dönüşüm kapsamında gerçekleştirdikleri yeniden yapılanma çalışmaları ve Fintech'lerle yaptıkları işbirlikleri dikkat çekiyor.
BİZİ NELER BEKLİYOR
Peki bizi bu alanda neler bekliyor. İşte size birkaç örnek; Teknolojiyi az kullanan biri günde 5, çok kullanan bir kişi ise 30 kez şifre giriyor. Ofis bilgisayarını açmaktan, sosyal medyaya, ATM'de veya pos cihazında şifre girmeye kadar hayatın her alanında güvenlik ve harcama nedeniyle birçok işlem yapılıyor. Yeni bir teknoloji tüm şifreleri sıfırlayacak. Artık tek şifre kalp atışı oldu. Kalp atışı ile çalışan bu yeni teknolojiyi ve ödeme sistemlerinin geleceğini uzmanlar şu sözle anlattı: "Kalp atışı parmak izi gibi. Her insanda farklı. Bu sistemle tüm şifreler sıfırlanıyor. İşe gidince bilgisayarı açmak için şifre gerekmiyor. Onun dışında arabayı bile açabiliyorsunuz. Bileklikle kredi kartı olmadan Cep'ten ve POS'tan da ödeme yapabiliyorsunuz. Sosyal medya ve ona benzer tüm şifreleri de kullanmak zorunda kalmıyorsunuz. Başkasının kullanması da imkânsız çünkü kalp atışınız olmadan çalışmıyor. Evden çıkarken cüzdan, ev, ofis ve iş anahtarlarını ve hatta hiçbir kartınızı almanıza da gerek kalmıyor."
ÇOCUĞU ANALİZ EDEN OYUNCAK
Aynı zamanda ilişki de kurabilen yapay zekaya sahip Fintech sistemleri, kişilik analizi yapabiliyor ve ses tonu analizi ile karşısındakinin duygularını ölçüyor. Örneğin bu sistemin kullanıldığı bir dinozor oyuncak, kendisiyle oynayan çocuğun ses tonundan o anki duygusunu algılayıp ona göre tepkiler veriyor.