Türkiye Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan'ın görevinden alındığı, yerine vekaleten Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ'ın atandığı öğrenildi.
VARLIK FONU BAŞKANI'NIN GÖREVDEN ALINMASI
Cumhurbaşkanı Erdoğan Kazakistan ziyaretş öncesinde Varlık Fonu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan: "Varlık Fonu'nda hedeflenen, arzulanan bir süreç olmadı. Bu olmayınca sayın Başbakan, Varlık Fonu ona bağlıdır. Cumhurbaşkanı olarak benimle herhangi bir bağlantısı yoktur ama biz bunları istişaresini yaparak bu konuda kararımızı alırız. Gelişmeleri gördük, böyle yürümeyeceğine karar verdik. Sayın Başbakan da bu konuda adımını attı, hayırlı olsun diyeceğiz. Varlık Fonu'nu bizim yeniden bir reorganize etmemiz şart. Kazakistan dönüşü o adımları atacağız" dedi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş Varlık Fonu açıklaması
AĞUSTOS 2016'DA KURULMUŞTU
Başbakanlığa bağlı olan Türkiye Varlık Fonu, önemli kamu varlıklarında değer artışı sağlayarak ekonomik büyümeye katkıda bulunmak, katılım finansmanına uygun varlıkların gelişmesine destek olmak, sermaye piyasalarının araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, Türkiye'ye daha fazla yatırımcı ilgisini çekmek ve yeni yatırımlar için sermaye sağlamak, stratejik önem arz eden sektörlerin gelişmesine ve büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek amacıyla Ağustos 2016'da kurulmuştu.
Türkiye Varlık Fonu'nun Yönetim Kurulu, Mehmet Bostan, Himmet Karadağ, Kerem Alkin, Yiğit Bulut ve Oral Erdoğan'dan oluşuyordu.
FON BAŞBAKAN'A BAĞLANMIŞTI
Geçtiğimiz günlerde kabinede yaşanan değişikliğin ardından Varlık Fonu Başbakan Binali Yıldırım'a bağlanmıştı.
DEV KURUMLAR VAR
Geçtiğimiz aylarda alınan kararla hazine bünyesinde bulunan bazı kamu sermayeli şirketler ile özelleştirme programında bulunan bazı şirketlere ait hisseler Türkiye Varlık Fonu'na devredilmişti. Varlık Fonu bünyesinde Ziraat Bankası, Türk Telekom, Türk Hava Yolları (THY), Halkbank, PTT, Milli Piyango ve at yarışları, Borsa İstanbul, BOTAŞ, Türkiye Petrolleri, Türksat, ÇAYKUR ve Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü gibi dev kuruluşlar bulunuyor.
VARLIK FONU'NA DEVREDİLEN KURUMLARDAKİ HİSSE DAĞILIMI
– BOTAŞ: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermayesi 4.15 milyar lira
– TPAO: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermayesi 3 milyar lira
– Ziraat Bankası: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermayesi 5.0 milyar lira
– Posta ve Telgraf: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermayesi 981.5 milyon lira.
– BIST: Hazine payı yüzde 73.6. Ödenmiş sermaye 423.2 milyon lira.
– Türksat: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermaye 1.47 milyon lira.
– Eti Maden: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermaye 600 milyon lira.
– Çay İşletmeleri: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermaye 1.49 milyar lira.
-Türk Telekom'daki yüzde 6.7'lik Hazine payı da Varlık Fonu'na devredildi.