Hükümet enflasyonun yüzde 5 hedefine kalıcı olarak indirilmesi için yeni tedbirler yaşama geçirmeye hazırlanıyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in koordinasyonunda etkin bir çalışma yürütüldüğünü belirterek, bu kapsamda, gıda, ulaşım, stoklama, taşıma, nakliye, dış ticaret başta olmak üzere birçok alanda bir dizi teşvik ve tedbirin yaşama geçirileceğini söyledi. Enflasyonla mücadele planını SABAH'a anlatan Zeybekci, "Enflasyonla ilgili sıkıntımız var. Tarım Bakanlığı küçükbaş hayvan sayısını hızla artırmak için köylerde çalışmalar başlatacak. Spekülatif alanlardaki boşlukları kapatıyoruz. Spekülatörlerin oyun alanını daralttık" dedi. Hükümet, yüksek enflasyonu önlemeye yönelik eylem planında şu başlıklara yer verdi:
OTOMATİK OLARAK DEVREYE GİRECEK: Fiyat değişimi, ihracat, ithalat, üretim dengesini gözetenn, hızlı bir şekilde karar alan bir mekanizma kuruluyor. Bu platform acil durumda toplanmadan otomatik tedbirler alabilecek.
EKMEK FİYATINA MERKEZİ AYAR: Ekmek fiyatlarının merkezden belirlenmesine yönelik yasal düzenleme yapılıyor. Fiyatlar Fırıncılar Odası'nca değil devletin oluşturacağı bir komisyon tarafından belirlenecek. İl il ekmek fiyatları belirlenmesi ile ortaya çıkan dağınık, belirsiz yapı sonlandırılacak.
ARZ YETERSİZLİĞİNDE DEVREYE GİRECEK: Gıda enflasyonunu düşürmek için yeni dış ticaret tedbirleri yaşama geçirilecek. Tarım ürünlerinde arzın yetersiz olduğu yerde dış ticaret tedbirleri devreye girecek.
YENİ PAZARLAMA KANALLARI: Taze meyve-sebzede alternatif pazarlama kanalları devreye giriyor. Gıda fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisini sınırlandırıcı tedbirler Gıda Komitesi'nde şekillenecek.
SPEKÜLATİF HAREKETE İZİN YOK: Rekabet Kurumu arz zincirindeki rekabet koşullarını mercek altına alacak. Cezalar ağırlaştırılacak. Saklanabilir ürünlerde yasa dışı stoklamaya giden işletmelere göz açtırılmayacak.
YERLİ ÜRETİM ARTACAK: Tarım ürünlerinde ithalata bağımlılığın azaltılması için yerli üretime destekler artırılacak. Ticari maliyetler düşürülecek, üreticilerin başta teminat olmak üzere sorunları hızla çözülecek
YEMDE VERGİ DÜŞÜYOR: Et üretim maliyetlerinin yüzde 60'ını yem oluşturuyor. Önümüzdeki günlerde yem hammaddelerine ilişkin gümrük vergilerinde düzenleme yapılacak.
ZORUNLU UYGULAMA BAŞLIYOR: Son Gıda Komitesi toplantısında hasat sonrası ürünlerin çok kullanımlık ambalajlarla paketlenmesi ve nakliye süreçlerine ilişkin standartlar belirlendi. Geçiş süreçlerinin yönetilmesine yönelik önemli kararlar alındı.