Denizbank Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak, Türkiye'deki tarımsal üretimin kaliteli ve yeterli miktarda, uygun maliyetlerde üretilmesini desteklemek, üretim yapılmasını teşvik etmek, üreticinin tarımsal faaliyetinden elde ettiği geliri artırarak tarımsal üretimi sürdürülebilir kılmak için yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyledi. Koçak, "10 milyar TL'yi aşan tarım kredisi bakiyemiz, 1 milyonu aşan çiftçi müşterimiz ve özel bankalar arasındaki yüzde 40'lık pazar payımızla sektördeki liderliğimizi devam ettiriyoruz" dedi. Denizbank'ın 315 tarım şubesi olduğunu aktaran Koçak, 600'ü aşkın çoğunluğu ziraat mühendislerinden oluşan saha kadrolarının olduğunu belirtti. Koçak, "Üreticilerimize ve tarımsal işletmelere, tarımsal girdilerini karşılayabilmeleri, modern tarım tekniklerini uygulayabilmeleri ve tarımsal üretimlerini daha verimli hale getirebilmeleri için finansal ihtiyaçlarını doğru belirleyerek doğru ürünü sunuyor, bir anlamda finansal danışmanlık yapıyoruz" diye konuştu.
20 GÜN ERKEN ALIYORLAR
Burak Koçak, Üretici Kart'ın lokomotif ürünleri olduğunu belirterek, "Üreticiler bu kartla anlaşmalı olduğumuz 14 bin işyerinden akaryakıt, gübre, tohum, yem gibi ihtiyaç duyabilecekleri tüm tarımsal girdilerini uygun vadelerde ve hasatta ödemeli olarak alabiliyorlar. Üreticilerimiz, Üretici Kart ile aynı zamanda 3 yıla varan vadelerle uzun vadeli nakit ihtiyaçlarını da karşılayabiliyor, Bağ-Kur ve bireysel emeklilik primlerini, tarımsal elektrik ve sulama faturalarını Üretici Kartları ile otomatik ödeyebiliyor" ifadelerini kullandı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ürün bedeli ödemelerine de aracılık ettiklerini aktaran Koçak, bu kapsamda özel bankalar arasında en yüksek tutarda ürün ödemesi yapan banka konumunda olduklarını iddia etti. Koçak, şunları anlattı: "Üreticilerimiz Çiftçi Kartları ile TMO ürün bedellerini 20 gün erken alabilmektedir. TMO ürün ödemelerinde farklılık yaratan bir diğer uygulamamız ise 'Hazır Çift Kart'. Üreticilerimiz, bankamız müşterisi olmasa dahi, TMO ajanslarında kartlarını alarak, ürün bedellerini 20 gün erken alma avantajından faydalanabiliyorlar."
5 BİN KÖYE 500 KİTAP
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile projeler yürüttüklerini aktaran Koçak, tarımın her alanında var olduklarını ve destek verdiklerini kaydetti. Koçak, "Bu projeler kapsamında 5 bin köye 500 bin kitap götürdük. Bu yıl 9'uncusu düzenlenen Tarım ve İnsan konulu fotoğraf yarışması ile 3'üncüsü düzenlenen Tarıma Değer Katanlar yarışmasına sponsor olarak destek veriyoruz. Tarımsal yayıma yenilikçi ve fark yaratan projelerle değer katan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çalışanlarına ait projelerin teşvik edici olmasını diliyoruz. Ayrıca başarılı çiftçi ailelerin çocuklarına TED işbirliği ile eğitim bursu sağlıyoruz" şeklinde konuştu.