Milyonlarca memurun büyük bir merakla beklediği maaş zamlarıyla ilgili dün taraflar son kez bir araya geldi. 4. Dönem Kamu Kesimi Toplu Sözleşme görüşmelerinde hükümet memur sendikalarına son teklifini yaptı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, kamu görevlileri ve memur emeklilerinin maaşlarına 2018'in ilk ve ikinci altı ayları için yüzde 3.5'ar, 2019'un ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için ise yüzde 5'lik zam teklifinde bulundu. Sarıeroğlu, "Bütün argümanları değerlendirdik. Bu bizim için son teklif niteliğindedir. Başka mekanizmalara gerek kalmadan sürecin sona ermesini istiyoruz" dedi.
YETERLİ BULUNMADI
Sarıeroğlu'nun açıklamalarının ardından Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın konuştu. Yalçın önce hükümetin teklifini müzakere edilebilir bulduklarını söyledi. Yalçın, "Teklifi federasyonumuzda değerlendireceğiz. Geçtiğimiz yıl imzaladığımız sözleşmenin altında bulmayı istemiyoruz. İki yıldan bugüne Türkiye'nin yaşadığı sıkıntılar var. Bir noktaya yaklaşıyoruz. Biz kamu görevlilerinin mutluluğunu ülkenin huzurunu istiyoruz. Amacımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. O nedenle ülkeye zarar verebilecek bir talepte bulunmayız" dedi.
İlgili kurullarıyla değerlendirme yaptıktan sonra tekrar açıklama yapan Yalçın, "Hükümetin gücellediği teklif yeterli ve ikna edici değil. Ancak müzakere edilebilir. Bu teklife ek olarak birkaç adım daha bekliyoruz. Bunlarla ilgili adım atılırsa imzalarız" diye konuştu.
İMZA TÖRENİ BUGÜN
Gece boyu süren görüşmelerin ardından hükümetle memur sendikaları mutabakata vardı. Mutabakata ilişkin açıklamayı Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın yaptı. Yalçın, 4. Dönem Toplu Sözleşme süreci tamamlandığını ve Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna gerek kalmayacak şekilde sürecinmutabakatla neticelendiğini belirterek, 2018'in ilk 6 ayı için yüzde 4 ikinci yarısı için 3,5; 2019'un ilk 6 ayı yüzde 4 ikinci yarısı için ise yüzde 5 ile mutabakata varıldığını açıkladı. Kümülatif zam oranı ise 17.5 oldu. Mutabakatın imza töreni bugün saat 11'de yapılacak.
HAKEM HEYETİ'NE GEREK KALMADI
Hükümet ile memur sendikaları arasında zam konusunda uzlaşma sağlanamasaydı, konu Hakem Heyeti'ne gidecekti. 2010 yılına kadar Hakem Heyeti kararları hükümet açısından bağlayıcı değildi. Ancak son anayasa değişikliğiyle kararlara uymak taraflar açısından zorunlu hale getirildi. Hakem Heyeti, Bakanlar Kurulu'nun yüksek yargı organı üyeleri arasından seçeceği bir üye, Çalışma Bakanı'nın belirleyeceği dört üye, sendikalar tarafından seçilecek dört üye ve sendikalar tarafından belirlenecek yedi üye arasından hükümetin belirleyeceği bir üye ve bir akademisyenden oluşuyor. Memur-Sen toplu görüşmeler başladığında masaya üç alternatifli teklif sunmuştu. Tekliflerde yüzde 6 ila 10 arasında zam oranları istenirken, taban aylıkta artış da istenmişti. Kamu- Sen seyyanen 150 TL yüzde 10'ar zam önermişti.
YALÇIN: MİLLETİN ADAMI BELİRLESİN
Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, hükümetin memur zammı için yaptığı teklifi değerlendirdiği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı kastederek, "Memurun emeğinin hakkını enflasyon rakamları değil, milletin adamı belirlesin" çağrısını yineledi. Yalçın, şöyle devam etti: "Bize zammı enflasyon canavarı değil, toplu sözleşme masası versin çağrımız karşılık bulmuştur. Milletin adamı versin kısmı karşılık bulmamıştır. Elbette biz de bir adım atacağız. Bütün reflekslerimizi eksiksiz yansıttık. Bu teklif sonrası konuyu bütün boyutuyla değerlendireceğiz ve ayrıca bir teklif sunacağız. Her 2 taraf için de imza altına aldığımız toplu sözleşmenin altında olmayı çok doğru bulmuyoruz."