Türkiye'nin geleceğine güvenen küresel devler, dün gerçekleşen rüzgâr santrali ihalesinde kıran kırana mücadele etti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın dışa bağımlılığı azaltarak milli enerjiye geçişi sağlamak için kurguladığı modelle yapılan ihalede dünya rekoru kırıldı. Türkiye'nin enerji maliyetlerini aşağı çekecek ihaleyle 1 milyar dolarlık yatırım ve 4 bine yakın istihdamın da yolu açıldı. 2019 başına kadar yerli üretim rüzgâr türbinleri sisteme dahil edilecek.
ÇİNLİLER VE ALMANLAR KAPIŞTI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından açılan yenilenebilir kaynak alanları (YEKA) rüzgâr santrali lisans ihalesine aralarında ABD'li, Çinli, Alman ve Danimarkalı devlerin de olduğu 8 konsorsiyum katıldı.
Enerjide dışa bağımlılığı bitirecek tarihi adım
İhalede, ilk olarak en düşük teklifi veren 5 teklif sahibini belirlemek amacıyla mali teklif zarfları açıldı. İlk teklif zarflarının ardından en düşük teklif 4.19 dolar/ kilovatsaat oldu. Açık eksiltme aralığı ise 0.01 cent olarak belirlendi.
İhale başladıktan sonra Enercon, Gold Wind, GE, Senvion ve Vestas'ın içinde yer aldığı ortak girişim grupları açık eksiltmeye katılmama kararı aldı. Açık eksiltmede Siemens, Nordex ve Mingyang'ın yer aldığı gruplar yarıştı.
Nordex'in olduğu konsorsiyumun da çekilmesinin ardından MingYang-İlk İnşaat ve Siemens-Türkerler-Kalyon son ikiye kaldı. MingYang- İlk İnşaat 11 kez mola aldı. Siemens-Türkerler-Kalyon Enerji konsorsiyumu hiç mola kullanmadı.
Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Berat Albayrak: Türkiye için rekor günü
Açık eksiltme 30 tur devam etti. İki konsorsiyum arasındaki yoğun çekişmenin galibi ise 3.48 dolar sent/ kilovatsaat ile en düşük teklifi veren Siemens-Türkerler-Kalyon ortak girişim grubu oldu. Konsorsiyum ihalede 3.49 dolar sent/kilovatsaatlik teklif verirken, Müsteşar Yardımcısı Alparslan Bayraktar'ın başkanlığındaki ihale komisyonunun talebiyle teklifini 3.48'e çekti.