Finansal Kurumlar Birliği (FKB) çatısı altında yer alan Faktoring İktisadi İşletmesi kısa bir süre önce, Gelirler İdaresi Başkanlığı'ndan e-Fatura (Elektronik Fatura) Özel Entegratörlük yetkisini aldı. e-Dönüşüm uygulamalarının iş gücü, zaman, maliyet, toplam kalite ve finansal değerler olarak ekonomideki payını her geçen gün artırdığına işaret eden Finansal Kurumlar Birliği Başkan Vekili Çağatay Baydar, ekonominin kayıt altına alınması ile KOBİ'lerin finansmana erişimini arttırmayı hedefleyen çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
FATURALAR SAKLANABİLECEK
Bu çalışmaları yaparken faktoring sektörünün e-dönüşüm projeleri ile yeni trendlere uygun altyapıya kavuşmasını amaçladıklarının altını çizen Baydar, "Kanunumuzda görevimiz olan Merkezi Fatura Kaydı sistemini kurmak bize bu yolda ilerleyebileceğimiz bir çok alanın olduğunu gösterdi. Üyelerimizin destekleri ile kurduğumuz çalışma grupları ve aldığımız danışmanlıklarla uzun zamandır sektörü daha ileri taşımaya çalışıyoruz. Yürüttüğümüz projelerin mihenk taşlarından biri e-dönüşüm uygulamaları olup bu kapsamda Finansal Kurumlar Birliği Faktoring İktisadi İşletmemiz de Özel Entegratörlük yetkisi alarak, sürece hızlı bir giriş yapmış oldu. Bu gelişmeyle Finansal Kurumlar Birliği olarak artık, üyelerimize ve şirketlere Birlik çatısı altındaki
'Özel Entegratör Platformu'muz üzerinden e-fatura hizmeti verebilir hale geldik. Aynı zamanda Faktoring İktisadi İşletmesi Özel Entegratörlüğü'nden alınan ve gönderilen tüm e-faturalar, 'e-Fatura Saklama' hizmeti sayesinde, yasal süresi boyunca bu platformda saklanabiliyor olacak" dedi.
NİTELİKLİ HİZMET
"Faktoring İktisadi İşletmemizin e-Fatura ile başlattığı e-Dönüşüm uygulamalarımıza çok yakında 'e-Arşiv' ve 'e-Defter' uygulamalarını da dahil etmeyi planlıyoruz" diyen Başkan Vekili Çağatay Baydar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Faturaya ya da satış anlaşmasına dayalı ticari alacakların kaydedildiği Merkezi Fatura Kaydı Sistemi'nin ardından, şimdi de e-fatura süreçlerini takip edebilmek ve temas ettiğimiz müşterilere daha nitelikli bir hizmet verebilmek adına Özel Entegratör izni aldık."
FİNANSMANA DAKİKALAR İÇİNDE ULAŞILABİLECEK
Özellikle e-fatura kullanan müşterilerin Tedarik Zinciri Platformu'nda finansmana ulaşmaları dakikalar içinde gerçekleşmiş olacak. Ayrıca bu sistem, işlemler üzerinde kayıtları elektronik ortamda saklayabildikleri için, bu alacaklar istenildiği anda başkasına devredilebilecek. Yurtdışında giderek yer bulmaya başlayan, elektronik ortamda alacakların devir edilebilmesi, sistem üzerinde firmaların nakit değeri olacak alacaklarını bir alışveriş yöntemi olarak kullanılmasını kolaylaştıracak. Şimdilik Türkiye'de çek üzerinden sağlanan bu sistem artık elektronik ortamda devam edecek. BDDK'dan talep edilen mevzuat değişiklikleri gerçekleşirse yabancı kreditörler de bu sistemlere üye olarak Türk firmalarının alacaklarını temlik edebilecekler. Çağatay Baydar, bu sistemin Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu ucuz finansman maliyetleri için bir fırsat olduğunu söyledi.
FİRMALARIN REYTİNG NOTU ÇIKARILACAK
Bu sistemlerin yaygınlaşması ile firmaların finansman departmanlarında ciddi bir küçülmeye gideceklerini düşündüklerine dikkat çeken Baydar, "Dünyada bir çok firma bu tip işlemleri finans şirketlerine devrederek ciddi bir operatif yükten kurtulmaktadır. Alacak ve borçları farklı farklı bankalar da olsa bile tek bir hesaptan kontrol ederek yönetebilecekler. Hem özel entegratörlük faaliyetimizi hem Tedarik Zinciri Platformumuzu bu sistemlerle entegre edeceğiz. Daha ileriki aşamada e-defterlerden çıkardığımız mali analizler, platformda yapacakları düzenli ödemeler gibi bilgileri firmaların reyting notu olarak sunacağız. Büyümek isteyen ve ticaretini düzgün yapan firmalar reytinglerine göre krediye hızlı ulaşacak" dedi.
DİJİTAL PLATFORM İÇİN GERİ SAYIM
Faktoring sektörü olarak
yine birlik çatısı
altında kurulacak
dijital bir platformun
alt yapı
çalışmalarını da
hızla sürdürdüklerine
dikkat çeken
Finansal Kurumlar
Birliği Başkan
Vekili Çağatay
Baydar, "Tedarikçilerin,
satış
yaptıkları alıcının
kredibilitesinden
faydalanarak
finansal kuruluşlarca
vadeyi beklemeden
finanse
edildiği, alıcıların
da finansal kuruluşlar
aracılığıyla
kendi nakit akışlarını
yönettiği bir
sistem olan Tedarik
Zinciri Finansmanı'nın
ön plana
çıktığı merkezi bir
sistem alt yapısı
ile alıcılar, çoklu
tedarikçiler ve
finans kurumları
elektronik ortamda
verilen onaylarla
ilerleyen basit
bir mekanizmaya
kavuşacak.
Gerek ana
çatımız olan Birliğimiz
gerekse
Faktoring İktisadi
İşletmemiz,
başta KOBİ'lerimiz
ve ihracatçılarımız
olmak üzere ekonomimize
değer
katanlara verdiğimiz
tüm hizmetleri,
teknolojinin
sunduğu fırsatlarla
entegre ederek,
geliştirme yönünde
var gücümüzle
çalışıyoruz. Önümüzdeki
dönemde
de yeni e-Dönüşüm
uygulamalarımızı
devreye
alacağız" diye
konuştu.