Roma İmparatoru Vespesian tarafından milattan sonra 1. yüzyılda sel sularının limanı doldurmasını engellemek amacıyla bin tutsağa yaptırılan bin 380 metre uzunluğundaki Titus Tüneli'nin 130 metresi dağın oyulmasıyla inşa edildi.
Yaklaşık 7 metre yüksekliğinde 6 metre genişliğinde olan ve kimi noktalarının üstü açık olan tünel, yapılış hikayesi ve mimarisiyle dikkati çekiyor.
EŞSİZ BİR MANZARA SUNUYOR
Titus Tüneli ile aynı bölgede yer alan kayalık yamaçlara oyularak yapılan Roma dönemine ait kral ailesinin yanı sıra halka ait mezarların da bulunduğu Beşikli Mağara da Samandağ'daki turistik alanlar arasında öne çıkıyor.
Samandağ sahilinden yaklaşık 10 dakika yürüyerek ulaşılan Titus Tüneli ve Beşikli Mağara, Samandağ Kaymakamlığı, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ve Samandağ Belediyesi'nin desteğiyle 350 bin lira bütçeli "Antik Kent Seleucia Pierra'da Doğa Yürüyüşü" projesi kapsamında daha çok sayıda yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapmayı bekliyor.
Proje kapsamında doğal yapıya uygun olarak yeşillikler içerisinde oluşturulan yürüyüş yolu, 14 kilometre uzunluğundaki sahili gören seyir teraslarıyla tünele ve mağaraya gelenler, hem temiz bir havada yürüyüş yapma imkanı buluyor hem de eşsiz manzaranın keyfini çıkarıyor.
YÖRESEL ÜRÜNLER YOL ÜZERİNDE
Yol üzerinde yöre halkına katkı için oluşturulan küçük satış reyonları da yerli ve yabancı misafirlere yöresel olarak yapılan turunç, incir reçeli, defne sabunu gibi ürünleri de alma şansı sunuyor.
Samandağ Kaymakamı Cahit Çelik yaptığı açıklamada, ilçenin doğal ve tarihi güzellikleri bünyesinde barındırdığını söyledi.
1 KİLOMETRELİK YOL ÇALIŞMASI YAPILDI
İlçede yer alan ve en önemli tarihi yapılardan olan Titus Tüneli ve Beşikli Mağara'nın turizmden daha fazla pay alabilmesi ve buraya daha fazla turist çekmek amacıyla proje yaptıklarını ifade eden Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Proje kapsamında DOĞAKA ve Samandağ Belediyesinin de desteğiyle yaklaşık bin metre uzunluğunda yol çalışması gerçekleştirdik. Daha önce beton yol vardı ve doğal yapıya uygun değildi. Yaptığımız çalışmayla doğal yapısına uygun taşlar döşedik. Bu kapsamda hem dağdan gelen sel sularının limanı kapatmasını önlemek amacıyla yapılan Titus Tüneli'nde hem de Roma dönemine ait mezarların bulunduğu Beşikli Mağara'ya giden yolda çalışma gerçekleştirdik. Alana 18 farklı noktaya yönlendirme tabelaları koyduk. Proje kapsamında doğal yapıya uygun olan ve Türkiye'nin en uzun sahili olan Samandağ'ı gören 2 seyir terası oluşturduk. Titus Tüneli Romalılar döneminde yapılmış çok önemli bir eser. Tünelin amacı, buradaki limanı sel sularından korumak. O tünel sayesinde liman 500 sene daha ayakta kalmış. Tünele yılda 80 ile 100 bin arasında turist geliyor ama burası çok daha fazla turist çekebilecek özellikte bir yer."
''HARÇ KULLANILMADAN YAPILMIŞ BİR KÖPRÜ''
Tünelin girişinde yer alan Romalılar döneminde yapılan araziler arasında bağlantıyı sağlayan köprünün bile çok önemli olduğunu vurgulayan Çelik, bu köprünün hiç harç kullanılmadan yapılmış olduğunu ve 21 taşın bulunduğunu, ortadaki 11'inci taşın kilit olduğunu 8,5 ton taşıyabilecek kapasitede olduğunu anlattı.
Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir de ilçelerinin doğal güzellikleri, tarihi mekanları ve farklı turizm seçenekleriyle birçok alternatifi bünyesinde barındırdığını kaydetti.
Samandağ'ın en önemli mekanları arasında yer alan Titus Tüneli ve aynı yol üzerinde bulunan Beşikli Mağara'nın turizmde en önemli kozları olduğunu vurgulayan Nehir, "Toprak altında inanılmaz zenginliklerimiz var. Buralar yıllarca kaderine terk edilmişti. Tarihsel zenginliklerin yerli ve yabancı turistlerin keyifle yürüyebilecekleri mekanlar oluşturuldu. Bu ilçemizdeki diğer tarihi ve kültürel mekanlarda da yapmamız gerekiyor." diye konuştu.