Yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilen gelirler, safi tutarları üzerinden vergilendiriliyor. Başka bir anlatımla, gelirin elde edilmesi için yapılan giderler, hasılattan indirilmek suretiyle vergilendirilecek safi kazanç tutarı bulunuyor.
Bir de elde edilen gelirle doğrudan ilgili olmayan, ancak yıllık gelir vergisi matrahının (üzerinden vergi hesaplanacak tutarın) tespitinde, beyan edilen gelirlerden beyanname üzerinde yapılabilecek indirimler var...
İŞTE VERGİ İNDİRİMİ ALMANIN YOLLARI!
Milliyet'ten Prof. Dr. Metin Taş'ın verdiği bilgilere göre 2016'da elde edilen ve yıllık beyanname ile bildirilecek gelirden yapılabilecek bazı indirimler şöyle:
- Beyan edilen gelirin yüzde 10'unu (bireysel emeklilik sistemi dışındaki şahıs sigorta primleri için beyan edilen gelirin yüzde 5'ini) ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak üzere, mükellefin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat, ölüm, kaza, hastalık, sakatlık, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primleri ile bireysel emeklilik sistemine (BES) ödenen katkı payları. Eğitim harcamaları.
- Beyan edilen gelirin yüzde 10'unu aşmaması, Türkiye'de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi koşuluyla, mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin eğitim ve sağlık harcamaları.
- Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere, köyler ile kamu yararına çalışan dernek ve Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara yıllık toplamı beyan edilecek gelirin yüzde 5'ini (kalkınmada öncelikli yöreler için yüzde 10) aşmamak üzere, makbuz karşılığı bağış ve yardımlar.
- İktisadi işletmeleri hariç olmak üzere, Türkiye Kızılay Derneği'ne makbuz karşılığı yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamı.
- Serbest meslek faaliyetinde bulunan veya basit usulde vergilendirilen engellilerin beyan ettikleri gelirlerine engelli indirimi.