Türkiye'nin yükseköğretim alanındaki 2023 hedeflerine üniversiteler iş dünyasıyla ortak stratejiler geliştirerek hazırlanıyor. Bu işbirliğinin en önemli örneklerden birini de 2001'de İstanbul Ticaret Odası (İTO) Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı'nın kurduğu İstanbul Ticaret Üniversitesi oldu. Akademik çalışmalarını sektörle birleştiren İstanbul Üniversitesi vakıf üniversiteleri alanında Türkiye'de yeni bir kapı açtı. İş dünyasının üniversitesi 2023'e daha çok girişimci kazandırmak için ulusal ve uluslararası sektör temsilcileriyle öğrencileri bir araya getiriyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı İbrahim Çağlar "Gelişen bir ekonominin en büyük enerjisi girişimcileridir. Biz, 'Daha çok girişimci daha büyük Türkiye' diyoruz. Bu amaçla liderlik ve girişimcilik araştırma ve uygulama merkezi kurduk. Merkez İstanbul'daki üniversite öğrencilerinin girişimcilik eğilimi endeksi çalışmalarının paydaşı olarak çalışıyor" dedi. Çağlar, "6 fakülte, 4 enstitü, 25 araştırma ve uygulama merkeziyle üniversitemiz, iş dünyası ve akademik hayat arasındaki köprüleri daha da pekiştiriyor. 73 öğrenciyle başladığımız eğitim yolculuğuna, 7 bin öğrenci ve 300'ü aşkın akademisyenle devam ediyoruz. İstanbul Ticaret Üniversitesi ailesi olarak Türkiye'nin 2023 hedeflerine sağlam adımlarla yürüyoruz" diye konuştu.
İŞİ MUTFAKTA ÖĞRENEN NESİL
Sektörle ortak birçok proje sayesinde öğrencilerin henüz üniversite sıralarındayken kendi girişimcilik hikâyelerini yazmaya başladıklarını belirten Çağlar, konuyla ilgili çalışmalarını şöyle anlattı: "Kariyer Merkezi'ndeki (KAMER) girişimci koçluğu projesi İTO'daki 81 meslek komitesi üyeleri ile öğrencileri bir araya getiriyor. İTO fuar takımı projesiyle de öğrenciler yurtdışı fuarlara katılabiliyor. İhracata ilk adım projesinde dış ticaretin mutfağına giriyorlar. Yurtdışı heyetler karşılama programıyla yabancı işadamlarına öğrencilerimiz de eşlik ediyor. Girişimcilik topluluğu, endüstri mühendisliği topluluğu, bankacılık ve finans topluluğu ile girişimci mimar ve mühendisler topluluğu öğrencileri başarılı girişimcilerle buluşturuyor."
İNOVASYON ODAKLI ÇALIŞMA
"Geleceğin dünyasında söz sahibi olmak için yeniliğin takipçisi değil, üreticisi olmak gerekir" diyen Çağlar, bu hedef doğrultusunda geliştirdikleri çalışmalarla üniversitenin Türkiye İnovasyon Haftası'nda en çok proje sergileyen yükseköğretim kurumu olduklarını belirtti. Çağlar, "TeknoPark İstanbul'un ortaklarından olan İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin öğrencileri, her ay bir derslerini TeknoPark'ta işliyor. Mühendislik fakültesi öğrencilerinin uzun dönemli staj yapma imkânları da bulunuyor" dedi.
UYGULAMALI EĞİTİMİN ÖNEMİ
Bilginin deneyimle taçlandırılması gerektiğini vurgulayan Çağlar, "Bu inançla uygulamalı eğitime özel bir önem veriyoruz. Mühendislik ile mimarlık ve tasarım fakültesi öğrencilerimiz son teknolojiye sahip laboratuvar ve atölyelerimizde güncel uygulamaları deneyimliyor. Hukuk fakültesindeki sanal mahkeme salonu ile iletişim fakültesindeki medya, reklamcılık, halkla ilişkiler atölyeleri, radyo-TV stüdyoları ve bankacılık ve finans bölümünün bankacılık uygulama merkezi de uygulamalı eğitim anlayışımızın örnekleridir" bilgisini verdi.