Son 10 yıldır KOBİ'lere yönelik teşvik politikalarında yeni adımlar atılmaya devam ediliyor. Bu alandaki yeni hedeflerden biri de desteklerin tek merkezden çıkarılarak yerel otorite ve merkezlerce verilmesi olacak. Bu kapsamda ilk adımlardan biri de atıldı. Hükümetin hazırladığı Rekabetçi Sektörler Programı ile 10 şehirde 10 adet KOBİ Vadisi kurulacak. Uluslararası finansman da sağlanan projeyle KOBİ'lerin küresel ortaklıklar yapması da kolaylaştıracak. Program kapsamında ilk etapta 120 milyon euro yatırım yapılacak. Proje 2023'te tamamlanacak.
İHRACAT DESTEĞİ DE VERİLECEK
İş Geliştirme Merkezi Projelerinin referans alındığı yeni modelde 4. Sanayi devrimini baz alan yeni nesil KOBİ'ler yaratılacak. Yeni projeyle bölgesel girişimciliğin desteklenmesi, yerel KOBİ'lerin ulusal ve uluslararası rekabet güçlerinin artırılması da hedefleniyor. KOBİ Vadisi'nin içinde yer alan şirket, ofisten ihracat desteğine, markalaşmadan, teknoloji kredilerine kadar tüm destekleri bulunduğu merkezden alacak. Fabrikalarını ise TOKİ yapacak. Bölgesel kalkınmanın dengeli dağılımını sağlamak için İŞGEM Projeleri farklı il ve ilçelerde hayata geçirilecek. 10 pilot il arasında, Konya Denizli, Kastamonu, Malatya, Van, Yozgat, Elazığ, Manisa, Sivas ve Gümüşhane yer alıyor.
VERGİ İSTİSNASI VAR
Öte yandan teknoloji geliştirmeye odaklanan firmalar için önemli bir teşvik mekanizması da bu kapsamda yürürlüğe girdi. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nin içindeki şirketlerin kazançları 31 Aralık 2023'e kadar kurumlar vergisinden, damga vergisinden ve bölge alanı içerisinde sahip olduğu taşınmazlar dolayısıyla da emlak vergisinden muaf tutulacak. Yine destek personeli sayısının toplam Ar-Ge ve tasarım personeli sayısının yüzde 10'unu aşması halinde, brüt ücreti en az olan destek personelinin ücretinden başlamak üzere her türlü vergi istisnası uygulanacak. Brüt ücretlerin aynı olması halinde, ücretine her türlü vergi istisnası uygulanacak destek personeli ise çalıştığı girişimci firma tarafından belirlenecek.
ENDÜSTDİ 4.0 İÇİN PLAN HAZIRLANIYOR
KOBİ'ler ile ilgili bir diğer önemli çalışma ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca yürütülüyor. 'Akıllı Fabrikalar 4'üncü Sanayi Devrimi' adı altında oluşturulan özel koordinasyon ekibi KOBİ'ler için yeni sürece geçisin yol haritasını dizayn ediyor. Türkiye'deki sanayi ile ilgili STK'ların da katıldığı platformda Türkiye'nin dördüncü sanayi devrimine geçişi için acil bir eylem planı da hazırlanıyor. Yakın zamanda açıklanacak eylem planı birçok yeni nesil teşvikin de önünü açacak.
NİTELİKLİ AR-GE DÖNE Mİ 2023'TE BAŞLIYOR
2023 itibarıyla Ar-Ge harcamalarının GSYH'ya oranının üç kat artarak yüzde 3'e ulaşması bekleniyor. Ar- Ge'ye ayrılan kaynaklar giderek büyürken aynı zamanda Ar-Ge etkinliği de niteliksel boyuta taşınacak. Konuyla ilgili rapor hazırlayan Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı yetkilileri konuyla ilgili şu bilgileri verdi: "Geçtiğimiz 10 yılda Ar-Ge ve inovasyon alanında oldukça iddialı destek ve teşvik paketleri uygulamaya konuldu. TUİK verilerine göre Ar-Ge harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranı son 10 yılda, iki katına çıkarak yüzde biri geçti ve tam zaman eşdeğer Ar-Ge çalışanı sayısı ise aynı dönemde yaklaşık olarak üç katına çıktı." 2023 itibariyle Ar-Ge harcamalarının GSYH'ya oranının üç kat artarak yüzde üçe ulaşması beklendiğini belirten yetkililer, "Ar-Ge'ye ayrılan kaynaklar giderek büyürken aynı zamanda Ar-Ge etkinliğini, yani Ar-Ge'nin niteliksel boyutunu ihmal etmemeliyiz. Bu noktadan yola çıkarak, önümüzdeki döneme ışık tutmak adına bir inovasyon araştırması yaptık. Bu araştırma ile inovasyon alanındaki en güncel ve geniş kapsamlı veri seti elde edildi. Araştırmamız sonucunda inovasyon ve girişimciliğe ilişkin yönetimsel ve stratejik tercihlerin, finansal sonuçları nasıl etkilediği ölçümlendi. Ayrıca, önümüzdeki yıllara ilişkin teknolojik eğilimler tespit edildi. "Araştırmada Yeni Fikirlerin Finansmanı İşbirlikleri, Teknoloji Trendleri, Organizasyon Modelleri, İnovasyon Yönetimi, Mali Sonuçlar, Operasyonel Sonuçlar, İş Modelleri ve İnovasyon Modelleri konularını ele aldık. Firmaların büyümeleri ve satışlarına inovasyonun etkilerini ölçmeye çalıştık. Uzun vadede Türkiye ve Avrupa kıyaslaması ile ülke olarak bu konudaki durumumuza ışık tuttuk. Geçtiğimiz 10 yılda Ar-Ge ve inovasyon alanında oldukça iddialı destek ve teşvik paketleri uygulamaya konuldu. TUİK verilerine göre Ar-Ge harcamalarının GSYH'ya oranı son 10 yılda, iki katına çıkarak 2015 yılı sonunda yüzde biri geçti ve tam zaman eşdeğer Ar-Ge çalışanı sayısı ise aynı dönemde yaklaşık olarak üç katına çıktı. 2023 itibariyle Ar-Ge harcamalarının GSYH'ya oranının üç kat artarak yüzde üçe ulaşmasını bekliyoruz. Ar-Ge'ye ayrılan kaynaklar giderek büyürken aynı zamanda Ar-Ge etkinliğini, yani Ar-Ge'nin niteliksel boyutunu ihmal etmemeliyiz. Bu noktadan yola çıkarak, önümüzdeki döneme ışık tutmak adına araştırmalarımız 2023'e kadar devam edecek."