BES'E KATILIM OTOMATİK ÇIKIŞ MANUEL
45 yaş altı kişiler sisteme otomatik olarak alınacak. Bu kişilerin maaşlarından her ay yüzde 3 kesinti yapılacak. Peki otomatik olarak BES'e dahil edilenler ama sistemde olmak istemeyenler ne yapacak?
BES'E KİM NE ZAMAN DAHİL EDİLECEK?
Öncelikle uygulama 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren bin ve üzeri çalışanı olan işyerlerinde başlatılacak.
1 Nisan 2017'den itibaren 250-999 çalışanı olanlar ile merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarında çalışanlar da listeye dahil edilecek.
1 Temmuz 2017'de ise 100-249 çalışan olan işyerleri BES'e dahil edilecek. 50-99 çalışan olan işyerleri, mahalli idareler ve KİT'ler ise 1 Ocak 2018'den itibaren BES kapsamına alınacak.
1049 çalışanı olanlar 1 Temmuz 2018, 5-0 çalışan olanlar ise 1 Ocak 2019'da sisteme alınacak.
MAAŞINIZDAN NE KADAR KESİLECEK?
Sisteme dahil edilen 45 yaş altı çalışanların brüt maaşından yüze 3 kesilecek. Örneğin 3 bin lira brüt maaşı olan bir çalışandan he ay 90 lira kesilecek. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kesintinin elinize geçen net maaş üzerinden değil prime esas kazanç üzerinden yapılacak olması. Yani örneğin elinize 2 bin lira geçiyor ancak prime esas brüt maaşınız 3 bin liraysa ödeyeceğiniz para 60 TL değil 90 TL olacak. Bu parayı işveren her ay başında sisteme yatıracak.
KESİNTİ ORANLARI AZALTILABİLİR DE ARTIRILABİLİR DE
Bu arada Bakanlar Kurulu yüzde 3 olan oranı isterse yüzde 1'e kadar düşürmeye ya da 2 katına (yüzde 6) çıkarmaya ve katkı payına maktu limit getirmeye yetkili olacak.
Bu arada zaten BES sözleşmesi olanlara da yeni sözleşme yapılacak.
NASIL CAYILIR?
Peki BES'e dahil olmak istemeyenler ne yapacak? Maaşının yüzde 3'ünü kestirmek istemeyen çalışanların sözleşme başlar başlamaz 2 ay içinde sistemden çıkmaları gerekiyor. Yani cayma hakkı 2 ay. Cayma hakkını kullananlar 10 gün içinde maaşlarından kesilen parayı ve varsa getirisini geri alacak.
CAYMA İSTEĞİ NASIL BİLDİRİLİR?
Peki nasıl cayacaksınız? Bunun için çalışan posta ya da güvenli elektronik iletişim araçlarını kullanarak cyma hakkını işverene ya da şirkete bildirecek. Bildirim yapıldığı tarihten itibaren 10 gün içinde kesintilerin çalışana geri ödenmesi zorunluluğu var.
DEVLETİN KATKISI
Devlet sisteme dahil olanlara aylık katkı payının yüzde 25'i oranında destek olacak. Cayma hakkını kullanmayanlara da bir kereye mahsus olmak üzere bin lira destek verilecek. Bu destek BES hesabına eklenecek, yani çalışana nakit para verilmeyecek.
En az 10 yıl sistemde kalıp birikimlerini maaş olarak almak isteyenlere devlet toplam birikimin yüzde 5'i kadar bir katkı daha verecek.