İŞTE TÜM AYRINTILAR
Bugün yapılacak açılış öncesi son hazırlıklar devam ederken vatandaşlar, Avrasya Tüneli geçiş ücreti ne kadar olacak? Avrasya Tüneli güzergahı nereden nereye olacak? Tünel giriş-çıkışı nereden yapılacak? gibi pek çok soru işaretine yanıt arıyor. İşte, tünel hakkında merak edilen tüm sorular ve detayları!
GEÇİŞ ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?
1 milyar 245 milyon 121 bin 188 ABD dolarlık Avrasya Tüneli'ni tamamlayacak firmalar, tüneli 24 yıl 5 ay boyunca işletecek. Avrasya Tüneli geçiş ücretinde dolar kuru baz alınacak.Tünelden araç geçiş ücretleri açılış yılında tek yönde otomobiller için 4 Dolar artı KDV, minibüsler için ise 6 dolar artı KDV olacak. Araç geçiş ücreti alınacak olan Avrasya Tüneli'nde otomobil içindeki yolcular için her iki yönde de ücret ödenmeyecek. Başlangıçta 120 bin ile 130 bin aracın geçmesi beklenen Avrasya Tüneli'nin, iki gidiş ve iki geliş yolunda hem HGS hem OGS ile geçiş yapılabilecek. Ayrıca bir nakit gişesi bulunmayacak, araçtaki yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak.
AVRASYA TÜNELİ GÜZERGAHI
İstanbul'da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek olan Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergahı kapsıyor. Güzergahta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar inecek. Avrasya Tüneli'nde hız sınırı 70 km olacak. Tünelin güzergahını merak eden vatandaşların güzergaha bağlı olarak merak ettiği diğer bir soru da "Avrasya Tünel girişi nereden yapılacak?" oldu. Asya kıtasından giriş Harem Üsküdar tarafından olacak; Avrupa kıtasından giriş ise Çatladıkapı Fatih tarafından.
TÜNEL SAAT KAÇA KADAR AÇIK OLACAK?
21 Aralık sabahı saat 07.00'de araç kabulüne başlayacak olan Avrasya Tüneli, aynı gün araç geçişleri saat 21.00'e kadar devam edecek. Tünel 30 Ocak'a kadar 24 saat değil, belli bir süre çalışacak. 14 saatle başlayacak uygulama ile en geç 30 Ocak'ta 24 saat çalışma sistemine geçilecek.
ÖZELLİKLERİ
-Boğaziçi, Galata, Unkapanı, Kazlıçeşme ve Göztepe bölgesindeki trafiği rahatlatması beklenen tünel hakkında merak edilenler ve tünelin özellikleri tünelin resmi internet sitesi üzerinden kısaca özetlendi. İşte, Avrasya Tüneli'nin yapısına ilişkin bilgileri de içeren o açıklamalar!
-Avrasya Tüneli, sahip olduğu ileri teknoloji ile bu güzergahta güvenli ve konforlu yolculuk imkânı sağlıyor. Modern aydınlatma, yüksek kapasiteli havalandırma ve yolun düşük eğime sahip olması gibi özellikler, yolculuk konforunu artırıyor.
-İki katlı olarak inşa edilen Avrasya Tüneli'nin günde 100 binden fazla araç tarafından kullanılması bekleniyor. İki katlı olarak inşa edilmesi, yol güvenliğine sağladığı katkı sayesinde sürüş konforunu da olumlu yönde etkiliyor. Her katta 2 şeritten tek yönlü geçiş sağlanıyor.
-Sis, buzlanma gibi olumsuz hava koşullarında da kesintisiz yolculuk yapılabiliyor.
-Avrasya Tüneli, İstanbul'daki mevcut havaalanları arasında en hızlı ulaşım olanağı sunuyo
-Trafik yoğunluğunun azalmasıyla egzoz emisyon oranı azalıyor.
-Tarihi yarımadanın doğusunda kayda değer oranda trafik azalması sağlanıyor.
-Avrasya Tüneli tüm aşamalarında İstanbul'un siluetine zarar verilmeyecek şekilde geliştirildi.. İç mimarisinde uygulanan aydınlatma teknikleri ve tünel girişlerinde geleneksel Türk mimarisinden gelen motiflerle İstanbul'un kimliğini yansıtıyor.